A láthatatlanná tévő köpeny tényleg létezik

Borítókép: A láthatatlanná tévő köpeny tényleg létezik Forrás: Getty Images (jockermax)
A kínai diákok innovációja elrejti viselőjét a biztonsági kamerák egy része elől, és nem is drága: így működik a láthatatlanná tévő köpeny.

A láthatatlanná tévő köpeny, mint „csodaholmi” eddig főleg a Harry Potter mozikban és a játékboltok kínálatában jöhetett szembe veled. De kínai diákok nemrég feltaláltak egy olyan verziót is, ami elrejti viselőjét a biztonsági kamerák egy része elől.

Az InvisDefense névre keresztelt találmány nappal és éjszaka is használható, hogy elkerülje a mesterséges intelligencia által megfigyelt biztonsági kamerarendszerek észlelését.

Hogyan működik a láthatatlanná tévő köpeny?

Nappal a kabát egy mintázat segítségével hatékonyan elvakítja a kamerákat, míg éjszaka szokatlan hőjeleket bocsát ki, hogy megzavarja az infravörös kamerákat – írja az Independent.

Ki kell viszont hangsúlyozni, hogy azokon a kamerákon, amiket emberek figyelnek meg, a láthatatlanná tévő köpeny nem rejti el viselőjét, mert hogy az emberi szem számára látható marad.

És a végére egy elkerülhetetlen kérdés: mennyibe kerül egy ilyen láthatatlanná tévő köpeny? A Wuhan Egyetem PhD-hallgatója, Wei Hui, aki a kabát mintázatát generáló algoritmust készítette, úgy becsülte, hogy az InvisDefense előállítása kevesebb mint 500 jüanba (pillanatnyi árfolyamon körülbelül 26 ezer forintba) kerül.

A tudósok azt mondják, hogy a jövőben a kabátot akár lopakodó katonai egyenruhákhoz is fel lehetne használni, hogy elkerüljék a drónok észlelését, vagy AI-vezérelt egységekhez is a csatatéren.

Forrás1, Forrás2

A lenti galériában meghökkentő párhuzamokat mutatunk be a Harry Potter első és utolsó része között.