Borítókép: 5+1 tipp, hogy ne teher legyen naplót vezetni Forrás: Getty images

5+1 tipp, hogy ne teher legyen naplót vezetni

“Kedves Naplóm! Ma 2021. január 12 van, ígérem minden nap fogok írni pár sort.” Megannyi ilyen ígérettel tömtem tele már a naplóimat és mindig tehernek éreztem leülni és írni, de miután betartottam a következő szabályokat, már sokkal szívesebben kezdtem hozzá és írtam ki magamból a gondolataimat. Már nem teher, hanem élvezet és bizony pár hét alatt a pozitív hozományát is észrevettem, ami nem más, mint egy kiegyensúlyozottabb, tudatosabb, sokkal több önreflexiót gyakorló élet.

Múlt héten írtam egy cikket arról, hogy milyen bakancslistás dolgokat próbálhatsz ki vagy vezethetsz be az életedbe idén és most szeretném kifejteni az egyik pontját, ami nem más, mint a naplóvezetés.

Miért érdemes naplót írni?

Hogy emlékezz a részletekre

Fontos a mindennapjaink, az érzéseink esszenciáit leírni. Amire igazán szeretnénk emlékezni, azok nem a számszerű adatok, időpontok, dátumok, hanem azok a gondolatok, amik Benned kavarognak. Ezek a jelzők és érzelmeket kifejező mondatok lesznek azok, amik miatt jó lesz majd visszaolvasni a naplódat. Ezek az őszinte sorok nyújtanak könnyebbséget a lelkednek és segítenek akár a nehezebb pillanatokban is.

“ Azok az emberek, akik naplót vezetnek kétszer élnek”
Jessamyn West

Hogy segítsen régi-új kapcsolatok felkeresésében

A naplózás egyik jellegzetessége, hogy megörökíti teljes mértékben, amiben benne vagy. Így majd amikor pár év távlatából visszaolvasod vagy akár csak belelapozol, olyan ismerősök nevével is találkozhatsz, akikkel lehet, hogy elsodort egymás mellől az élet Titeket. Lehet, hogy nem véletlen akadt meg rajtuk a szemed és érdemes lenne őket felkeresni?

Hogy meg tudd fogalmazni és ezáltal fel tudd dolgozni az érzéseidet

Ha a gondolataidat bent tartod, nehéz rájönni, hogy mit is érzel igazán. A dolgok lejegyzetelése segít tisztábban látni egyes helyzeteket, és segít abban is, hogy megfogalmazd mit is érzel, így ezekkel az érzelmekkel aztán már könnyebb lesz megküzdeni.

“ Az írás az egyetlen módja annak, hogy elmagyarázzam magamnak a saját életem”
Pat Conroy

Hogyan érdemes naplót írni?

1. A tökéletes napló

Érdemes olyan füzetet, kemény kötésű jegyzettömböt, lapokat vagy akár online teret választani a naplódnak, amit élvezettel veszel elő. Ami előtt szeretsz ülni, ami feltölt és amiben biztonságban érzed a szavaid. Amennyiben füzetet vagy könyvet választasz, érdemes kis méretűben gondolkodni, hogy könnyedén magaddal tudd vinni akár nyaralásra vagy akár egy szívednek kedves kávézóba. Érdemes az ágyad mellett, az éjjeli szekrényed fiókjában tartani, mert sok felismerés, gondolat alvás közeli állapotban érkezik.

A fizikai napló vezetése mellett szól mindenképpen az az előny, hogy nem szükséges hozzá áramforrás, szóval bármikor tudod vezetni, amikor szeretnéd és lehetőséged adódik rá. Továbbá nem nehezedik Rád az a teher sem, hogy vajon mikor fog lemerülni az az elektronikai eszköz, amin írod a naplódat. A hátránya pedig az, hogy könnyebben el lehet veszíteni, mint digitális verzióját.

Ezzel szemben az online térben vezetett naplók előnye az, hogy nehezebben hozzáférhető bárki számára és ha esetleg nyaralni mentek is könnyedén elő tudod venni, hiszen csak hozzáférés kell a vezetéséhez. Ne felejtsd el azonban rendszeresen menteni a digitális naplódat, nehogy elvesszenek az értékes gondolatok.

2. Dátumozd a bejegyzéseket

Akár kézzel akár klaviatúrával vezeted a naplódat, mindig írd fel a dátumot, hogy ha egyszer visszaolvasod, pontosan tudd, mikor írtad ezeket a sorokat.

3. Mindig az igazságot írd le

Ne feledd, az életed nem fikció, ez a Te naplód, a Te történeted és gondolataid. Akkor fog igazán működni és akkor fog segíteni, ha teljesen őszintén az igazságot írod le.

4. Részletek fontossága

A dátum feljegyzése mellett fontos felírni az egyes történetek pontos részleteit: a hely és a résztvevők mellett érdemes lehet az "érzékszerveiddel írni" és feljegyezni egyéb testérzeteket, illatokat. Későbbiekben ezek a részletek is segíteni fognak felidézni az emlékeidet.

5. Hogyan érezted magad?

Mindig pontosan írd le hogyan érezted magad, még akkor is, ha az nem feltétlen pozitív érzés.

6. Keveset vagy sokat?

Nem kell mindig hosszú oldalakat teleírni szavakkal, néha elég csak egy-egy mondatot leírnod az adott napról, ami visszaadja annak a dátumnak az esszenciáját. De az is lehet, hogy egy vers, könyvrészlet fog beszélni helyetted.

A naplóírás egyik sokak által ismert verziója Briget Jones naplója. Nézd meg hogyan történnének a dolgok másképp a 2020-as években: