2021 legnagyobb hazai licitharcai - Mi volt, ami a kikiáltási ár 13-szorosáért ment el? Mutatjuk!

Borítókép: 2021 legnagyobb hazai licitharcai - Mi volt, ami a kikiáltási ár 13-szorosáért ment el? Mutatjuk!
Több mint 100 éves árveréstörténet áll már a BÁV Aukciósház mögött, akiknek tavaly is volt néhány igen érdekes licitharca. Lássuk a top 5-öt 2021-ből!

1. Moszkvai ezüst szelence, kikiáltási ár 90 000 Ft, eladási ár 1 140 000 Ft, 13-szoros áremelkedés, Művészeti Aukció

Nem nyílt ki Pandóra szelencéje, de 2021 legélénkebb licitharca egy lenyűgöző, aprólékosan és bravúrosan díszített moszkvai szelencért folyt. Az 1900 körül készült ezüst, belül aranyozott, zsanéros szelence fedelét színes sodronyzománcozott indadíszes virágdekor borítja, amely nem csak rendkívül mutatós, de bizonyára a mögötte lévő technikai tudás értékét is felmérte azokat, akik licitáltak rá. A Nikitin D. P. mesterjegyével ellátott, Moszkvában készült ezüsttárgy hosszú licitharc után tizenháromszoros áron, 1,14 millió forintért kelt el.

2. A magyar koronázási palást egy darabja, kikiáltási ár 1 800 000 Ft, eladási ár 20 400 000 Ft 11-szeres áremelkedés, Centenáriumi aukció

A dobogó második helyét egy igazi történelmi ereklye birtokolja egy hozzá méltóan érdekes és fordulatos licitharccal. Az eredetileg Szent István király és Gizella királyné által adományozott miseruhából készült palást a magyar királyok koronázási viseletének elengedhetetlen része volt. Mivel az 1849-es szabadságharc után a koronázási jelvényekkel együtt egy ládába rejtve elásták, az erősen megrongálódott paláston Ferenc József 1867-es koronázása előtt jelentős átalakításokat kellett végezni. Ekkor került ki belőle a most árverésre kerülő, aranyszálakkal hímzett és igazgyöngyökkel díszített darab is, amelyet a restaurálást végző Szentey József és családja őrzött generációkon át. A helyszínen óriási érdeklődés mellett zajlott le a történelmi ereklye árverése, a győztes mégis egy online licitáló volt, aki 21,25 millió forintot ajánlott a magyar történelem egy darabjáért. Az aukció itt azonban nem ért véget. A különleges műtárgyat még az aukció előtt levédték, ez többek között azt is jelentette, hogy a vétel után mindenképpen Magyarországon marad, illetve, hogy a magyar államnak elővásárlási joga lett a tételre. A leütés után, a törvényi szabályoknak megfelelően, a Magyar Nemzeti Múzeum bejelentette, hogy él az elővásárlási jogával. Így 21,25 millió forintért az értékes töredék hazatért a palást egészét őrző Magyar Nemzeti Múzeumba.

3. Erdélyi reneszánsz pohár, kikiáltási ár 850 000 Ft, eladási ár 6 000 000 Ft, 7-szeres áremelkedés, 78. Művészeti aukció

Az ezüsttárgyak között minden évben akadnak érdekességek és gyűjtői kedvencek. A szelence után a legnagyobb érdeklődést egy reneszánsz erdélyi pohár váltotta ki. A 17. század eleji, tűzaranyozott ezüst poharat aprólékosan vésett leveles virágdíszekkel díszítették. A palástján a Károlyi-családhoz tartozó nemesi címervésete, és a „TRINK UND IS GOTTES NICHT VERGIS”, vagyis az ”Egyél, igyál és Istent ne feledd!” felirat olvasható. A Károlyi grófok nemzetsége a legrégebbi magyar nemesi családok egyike, amely nemcsak a magyar politikát, de a kultúrát is alakította. Történetük a honfoglalástól napjainkig követhető nyomon. Ez a gyűjtői darab, amely a 17. században az ötvösművészetéről híres erdélyi Nagyszebenben készült, rekorder lett az ezüsttárgyak között, és 850 000 forintos kikiáltási árról végül egy izgalmas licitharot követően, több mint hétszeres áron, 6 millió forintért került új gyűjteénybe.

4. 86 briliáns és trapéz csiszolású gyémánttal díszített kör alakú fülbevalópár, kikiáltási ár 200 000 Ft, eladási ár 1 320 000 Ft 7,1-szeres áremelkedés, 78. Művészeti aukció

A fülbevaló az egyik legnépszerűbb kiegészítő, amely igazán felpezsdítette az érdeklődőket a karácsony előtti 78. Művészeti aukción. Nem is annyira meglepő, hiszen egy kifejezetten népszerű designról van szó, amit csak tetéz a 86 briliáns és a ritka trapéz csiszolású gyémánt szemkápráztató csillogása. Láthatóan többen is azt tervezték, hogy meglepik vele szerettüket, így végül a kikiáltási ár hatszorosáért, 1 320 000 forintért kerülhetett egy szerencsés hölgy karácsonyfája alá.

5. Meisseni díszcsésze kikiáltási ár: 120 000 Ft, eladási ár 780 000 Ft 6-szoros áremelkedés, 78. Művészeti aukció

A tavalyi év legnagyobb licitharcai között szemezgető toplista ötödik helyén holtverseny alakult ki egy lenyűgöző díszcsésze, és talán a világ egyik leghíresebb ékszerészének és ötvösének tartott Peter Carl Fabergé nevével fémjelzett úti piperekészlet között.

A Meisseni porcelángyár Európa egyik legrégebbi porcelánmanufaktúrája. A gyártás 1710-es elindulása után az európai keményporcelán feltalálásával a kontinens függetleníteni tudta magát az Ázsiából érkező drága importáruktól. A meisseni porcelán keresztbe tett kardokat ábrázoló márkajelzése kezdettől a minőség jelképévé is vált. Az árverésre kerülő, Marcolini-korszakból (1774-1814) származó, aprólékos díszítésű díszcsésze idilli, romantikus jeleneteket ábrázol. Az egyik virágfüzérrel díszített oszlopon az Á L'AMITIÉ (barátsággal) felirat olvasható. Egész évben nagy volt az érdeklődés a díszcsészék iránt, de ez a lenyűgöző, kobaltkék-arany darabot sok gyűjtő szerette volna megszerezni magának. A ritkaság végül hatszoros áron, 780 000 forintért kelt el.

Fabergé úti piperekészlet, kikiáltási ár 350 000 Ft, eladási ár 2 280 000 Ft 6-szoros áremelkedés, Centenáriumi aukció

A Fabergé név leginkább a híres Fabergé-tojásokról ismert, amelyek valódi húsvéti tojások stílusában készültek nemesfémekkel és drágakövekkel díszítve. Peterl Carl Fabergé 1846-ban született a Cári Birodalom fővárosában egy híres pétervári ékszerész családba. Nem sokkal születése után Drezdába költöztek, de a pétervári ékszerműhelyt továbbra is működtették. 1882-ben Carl ékszerészmester lett, visszatért Szentpétervárra és átvette a családi vállalkozást. Stílust váltott és inkább a barokk díszítőművészet elemeit részesítette előnyben alkotásain. Egy moszkvai kiállításon III. Sándor orosz cár figyelmét felkeltették Fabergé különleges ékszerei. Másfél évtizeddel később a cár udvari ékszerészének nevezte ki.

Ez a különleges Fabergé úti piperekészletet 1908-ban készítette August Frederik Hollming a Fabergé szentpétervári műhelyében. A gyöngysordíszes, kitárt szárnyú hattyú figurákkal díszített foglalatban három darab illatszeres fúvott és csiszolt színtelen üvegpalack helyezkedik el. Az üvegek kupakjai élénk királykék zománccal és azt körülvevő részletgazdag babérlevél díszítéssel koronázzák meg ezt az egyedi szettet, amihez egy korabeli selyemmel és bársonnyal bélelt doboz is tartozik. Az izgalmas alkotás 350 000 forintos kikiáltási árról indult, végül hatszoros áron, 2 280 000 forintért kelt el.