Képes portré a 130 éve született Hunyady Sándor íróról

Borítókép: Képes portré a 130 éve született Hunyady Sándor íróról Forrás: Wikipédia
Ma már a legtöbbünk nem ismeri Hunyady Sándor nevét – pedig a két világháború közötti korszak egyik legnagyobb novellistájáról és a Vígszínház házi szerzőjéről van szó, aki törvénytelen gyerekként született és hírességként, kora celebjeként halt meg. Szerencsére itt az alkalom, hogy megismerjük, hiszen éppen 130 éve, 1890. augusztus 15-én született.

„A nagy, napos teraszon negyven prágai gyártmányú, nádból készült, kényelmes fekvőszék sorakozott. De talán csak hat vagy nyolc széknek volt gazdája. A többi üresen állott csupasz matraccal. Olga kikeresett magának egy barátságos sarkot az első sorban. Berendezte puha fészeknek, három hazulról hozott pléddel. Párnát a szobájából küldetett föl. Finom vászonpárnát, az Excelsior monogramjával.”

Nem, ez nem Thomas Mann Varázshegye, hanem Hunyady Sándor egyik legjobb novellájának, a Téli sportnak egy részlete. De nemcsak a gazdag hegyi szanatórium mint jellegzetes helyszín közös a két íróban, hanem az egész korszak is, amelyben az írói karrierjük indult: mindketten a 20. század első évtizedeinek a világát örökítették meg, központjában az első világháború tapasztalatával. Hunyady azonban annak ellenére, hogy 15 évvel fiatalabb volt Thomas Mann-nál, mégis sokkal régivágásúbb írónak tűnik: igazán a Monarchia kisnemesi és nagypolgári világa az övé, amihez olyan írók tartoztak, mint Molnár Ferenc, Krúdy Gyula vagy Bródy Sándor (róla még lesz szó, nem is akárhogy!).

Hunyady Sándor az 1930-as években a legtöbbet kereső írók egyike volt Kosztolányi Dezső, Molnár Ferenc és Herczeg Ferenc mellett. De persze ő sem így kezdte, sőt, a szépírói karrierje kimondottan későn, harminckilenc éves korában kezdődött – zavaros családi körülményei miatt már tizenévesként kicsapongó életet élt, le sem érettségizett. Tizenhét éves korától kezdve újságíróként dolgozott hol szülővárosában, Kolozsváron, hol pedig Budapesten - ebből a kétlakiságból is táplálkozott világpolgár életérzése. De mit érdemes még róla tudni és mit érdemes tőle olvasni?

Kattints a galériára, hogy megtudd, mit érdemes tudnod a 130 éve született Hunyady Sándorról!