A járvány óta az idősek egyre sportosabban élnek

futás idős korban, testmozgás idős korban,
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Míg sok korcsoportban a testmozgás nagy mértékben visszaesett, az idősek aktívabbak, mint valaha.

A kanadai Journal of Medical Internet Research új tanulmánya megállapította, hogy míg a fiatalok és a középkorúak testmozgási szokásai csökkenőben vannak, az idősebbek a pandémiában fokozott aktivitást mutattak. A tanulmány több mint 5300 testmozgáskövető alkalmazás felhasználójának szokásait vizsgálta. Olyan emberekről van szó, akik már a világjárvány kezdete előtt is használták az alkalmazást, így tudták megállapítani, van-e változás a sportolási szokásokban.

A járvány első hete volt a legrosszabb

A tanulmány megállapította, hogy az emberek 63 százaléka csökkentette fizikai aktivitását a világjárvány első hetében.

A 40-es éveikben lévőknél és a náluk fiatalabbaknál látható a legnagyobb változás

A lefelé tendáló lendület leginkább ennél a korosztálynál figyelhető meg, ugyanakkor ők voltak a legaktívabbak a világjárvány kitörése előtt. Január vége és február közepe között viszont teljesen leálltak a testmozgással, ami valószínűleg a magas stressznek is tulajdonítható. Sok család élete vált feszültté, amikor bevezették az első járványügyi intézkedéseket. Az otthoni munkavégzés megvalósulása vagy éppen munkahelyek elvesztése, a gyermekek intézményes elhelyezésének megszűnése sokak életét érintette kedvezőtlenül és minimalizálta a sportolásra fordítható időt és kedvet.

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Ősszel is minden a futásról szól!

Bár az életünket felforgatta a járvány, futni mindig lehet, ezért a legújabb lapszámban is számos hasznos edzés- és táplálkozási tippel készültünk, hogy most se rekedj meg a fejlődésben. A címlapon Fördős Zét láthatod, aki a magazin belső oldalain megmutatta nekünk kedvenc futóhelyét és – kajarecepjeit is! Ne hagyd ki!

595 Ft

Megnézem

Az idősebb korosztály sportolási szokásai ellenben látványosan megváltoztak

A pandémiát megelőzően az idősek a legkevesebb időt töltötték testmozgással, viszont a világjárvány kezdete óta a 65 év felettiek az élen járnak. Júniusban az idősek átlagosan 100 perccel több sporttevékenységet végeztek, a kutatók azt is hozzátették, hogy a 65 év felettiek 50 százaléka valójában 70 felett volt.

A cikkt további részét a runnersworld.hu-n olvashatod!


Képtelen voltam lefogyni a futástól, amíg be nem vezettem ezt az 5 szokást

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Képtelen voltam lefogyni a futástól, amíg be nem vezettem ezt az 5 szokást
Tovább olvasok
Kép
Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem