Nicsak, ki beszél? Térképen kattintgatva hallgathatod a világ madárhangjait

Borítókép: Nicsak, ki beszél? Térképen kattintgatva hallgathatod a világ madárhangjait Forrás: Getty Images
Marc Anderson elképesztő interaktív térképet készített a Wild Ambience-nek, amelyben a világ minden tájáról hangfelvételeket gyűjtöttek, hogy mi otthon a kanapén ülve felfedezhessük a bolygónk természethangjait a Nature Sound map-en keresztül.

A projektben a világ minden tájáról a legszuperebb hangmérnökök vettek részt. A magas színvonalú terepfelvételeket a legújabb műholdas képekkel kombinálták, így a projekt összehozza a természet legszebb, legérdekesebb és leginspirálóbb hangjait. Így a borneói őserdők rovarkórusában, az alpesi vagy a Himaláján őshonos madarak énekében egyaránt gyönyörködhetünk.

A gyűjtemény számos felvételét binaurálisan vették fel, vagyis két mikrofonnal készítettek sztereó felvételeket, amelyek 360 fokban rögzítették a hangokat. Ez a hangfelvételi technika adja vissza a legpontosabban az élményt, vagyis ugyanolyan élvezetet nyújt, mint amit a természetben a saját füleinkkel hallanánk. Ha hátradőlünk, és becsukjunk a szemünket, miközben hallgatjuk a felvételeket, olyan érzésünk támad, mintha élőben hallhatnánk a természet csodás neszeit. Persze ehhez az sem árt, ha van egy szuper fejhallgatód, ami növeli az élményt.

természet hangjai,natural soundmap
Forrás: https://www.naturesoundmap.com/
Natural SoundMAP

Miközben a hangsúly a teljes hangrészletekre, illetve összképre fókuszál, az egyes ritka fajok válogatott felvételeit is rögzítették, amelyek különösen kiemelkedőek, és érdekesek, és amelyekkel korábban nem találkozhattunk a természetben.

A világ minden tájáról származó, több mint 90 természethang-felvevőt egy egyre nagyobb számú csapat működteti annak érdekében, hogy a projekt sikeres lehessen. Sajnos még sok a felderítetlen terep, amiről egyelőre nem kapunk képet, többek között Magyarország is kimaradt egyelőre, reméljük, hogy a csapat hamarosan pótolja ezt.

Ha szívesen kapcsolsz ki a természet hangjaira, mindenképp próbáld ki a Nature Sound map-et!

Forrás: naturesoundmap.com

5 érdekes film az ember és a természet kapcsolatáról