A világ legjobb rántottája: krémes, selymes és lágy

készíts,recept,rántotta,tojás,samin nosrat
Forrás: A szerző felvétele

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Néhány apró trükk, és finomabb rántottát készíthesz, mint valaha. Öt perc az egész!

Az úgy kezdődött, hogy kaptam egy jó vastag könyvet:


készíts,recept,rántotta,tojás,park kiadó,samin nosrat
forrás: Park Könyvkiadó

Szakácskönyv? Írásos főzőtanfolyam? Gasztronómiai tudástár? Nem is tudom, egyik sem vagy mindegyik. Mivel egyre szenvedélyesebben érdekel a főzés, felcsillant a szemem. Esténként is ezt olvastam, még a legfárasztóbb napjaimon is, amikor csak kábé éjfél és negyed egy között volt erőm könyvet venni a kezembe.

Azt kell mondanom, fantasztikus könyv. Igen, fura a címe. Hogy lehet már ilyen címet adni egy könyvnek? Hát úgy, hogy Samin szerint ez a négy tényező az, ami meghatároz egy ételt. És képes külön-külön, vastag fejezeteket szentelni ezeknek. Azt tervezem, hogy még egyszer el fogom olvasni a könyvet, hogy még mélyebben megértsem, de bizonyos dolgokat már most is másképp csinálok, mint korábban, és az eredmény (az étel) máris meghálálja a legapróbb odafigyelést is. Hogy csak néhány példát említsek: a húst egy nappal az elkészítés előtt besózom; olajban vagy vajban sütésnél először az üres serpenyőt melegítem fel; az étel ízvilágát is mérlegelem, amikor sütéshez zsiradékot választok (és ha elfogy a mostani sóm, abból is másmilyet veszek legközelebb).

Samin Nosrat

1979-ben született Amerikában, iráni szülők gyermekeként. Főleg perzsa konyhán nőtt fel, és felnőtt koráig nem is tudott főzni. Angol szakra járt a Berkeley Egyetemre. Másodéves hallgató korában elköltött egy vacsorát egy fél vagyonért a város kultikus éttermében, a Chez Panisse-ban, és megpecsételődött a sorsa. Másnap asztalleszedői állásért folyamodott az étteremben, ahová fel is vették. Így kezdődött. Samin ma főzőtanfolyamokat vezet, van egy rovata a New York Times-ban és csinált egy Netflix-sorozatot is. Idén márciusban bejelentette, hogy hamarosan érkezik a második könyve is. Ja, és a Time magazin idén a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta…

samin nosrat,készíts,rántotta,tojás,recept
forrás: Pinterest

A könyv második részében receptek találhatók, de időnként Samin menet közben is elpöttyint egy-egy receptet, csak hogy illusztráljon egy-egy folyamatot. Ilyen a mindössze tizennégy sorban leírt rántotta is a Fehérjék és hő fejezetben. Kedvem támadt megcsinálni, és azt kell mondanom, hogy a legfinomabb rántotta, amit valaha ettem. Másodszor is megcsináltam: ugyanolyan finom lett. Vajon min múlik? Az alacsony lángon? A vaj használatán? A citromon? A kevergetésen? Apróságok, igaz? De hát – mint tudjuk – az ördög a részletekben rejlik.

Íme, a világ legfinomabb rántottája:

Nézd meg a galériánkat> 8 kép
A világ legfinomabb rántottája Samin Nosrat receptje alapján (Forrás: Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő, Park Könyvkiadó)

Olvasd el ezt is:

Tovább olvasok
Alacsony szénhidráttartalmú menü egy hétre

A szénhidrátszegény diéta az egyik leghatékonyabb módja – nyilván a sport mellett – hogy megszabaduljunk némi súlyfeleslegtől. Ha nem ez lenne a célod, akkor is érdemes időközönként beiktatnod a hétköznapokba, hiszen így egészségesebben és változatosabban táplálkozhatsz.

Megjelent a szeptemberi Éva!

Bukott háziasszonyok főzőkurzust tartanak. Miért vágyunk annyira a sematikus romantikus történetekre? Gyereklányok változtatják meg a világot. Olvasd el ízelítőnket a szeptemberi Éva magazinból!

Tiniként választották az anyaságot, majd jöhetett a karrier

Persze régen nagy divat volt, hogy nagyon fiatalon szülnek a nők, mára ez már megváltozott. Összeszedtük hát azokat, akik nagyon fiatalon váltak édesanyává, mára pedig már világsztárokká váltak.

Új divat hódít, avagy legyen minden MENTES!

Ha belépünk egy boltba, hiperbe vagy bármilyen élelmiszerekkel foglalkozó egységbe, biztos, hogy azonnal feltűnik, hogy külön elkülönített rész van fenntartva az úgynevezett MENTES dolgoknak. Mert ételallergiával élni nem egyszerű és főleg nem költséghatékony. De ma már divat lett mindenből a MENTES élelmiszereket keresni.

Ebből tudtam, hogy véget ért a házasságom – elvált férfiak vallomásai

Nehéz pontosan meghatározni, mikor jön el az a pillanat, ahonnan egy házasság menthetetlenné válik. Általában utólag tisztul ki a kép.

Az olimpiai bajnoknő kiharcolta, hogy a Nike megváltoztassa szponzorációs alapelveit a terhes sportolók esetében

A hatszoros olimpiai bajnok sprinter Allyson Felix szerint a sportolónőket „többé nem szabadna büntetni azért, mert gyerekük születik”. Ezt követően a Nike megváltoztatta a terhes sportolókkal való együttműködési szerződését.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem