A világ legjobb rántottája: krémes, selymes és lágy

készíts,recept,rántotta,tojás,samin nosrat
Forrás: A szerző felvétele

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Néhány apró trükk, és finomabb rántottát készíthesz, mint valaha. Öt perc az egész!

Az úgy kezdődött, hogy kaptam egy jó vastag könyvet:


készíts,recept,rántotta,tojás,park kiadó,samin nosrat
forrás: Park Könyvkiadó

Szakácskönyv? Írásos főzőtanfolyam? Gasztronómiai tudástár? Nem is tudom, egyik sem vagy mindegyik. Mivel egyre szenvedélyesebben érdekel a főzés, felcsillant a szemem. Esténként is ezt olvastam, még a legfárasztóbb napjaimon is, amikor csak kábé éjfél és negyed egy között volt erőm könyvet venni a kezembe.

Azt kell mondanom, fantasztikus könyv. Igen, fura a címe. Hogy lehet már ilyen címet adni egy könyvnek? Hát úgy, hogy Samin szerint ez a négy tényező az, ami meghatároz egy ételt. És képes külön-külön, vastag fejezeteket szentelni ezeknek. Azt tervezem, hogy még egyszer el fogom olvasni a könyvet, hogy még mélyebben megértsem, de bizonyos dolgokat már most is másképp csinálok, mint korábban, és az eredmény (az étel) máris meghálálja a legapróbb odafigyelést is. Hogy csak néhány példát említsek: a húst egy nappal az elkészítés előtt besózom; olajban vagy vajban sütésnél először az üres serpenyőt melegítem fel; az étel ízvilágát is mérlegelem, amikor sütéshez zsiradékot választok (és ha elfogy a mostani sóm, abból is másmilyet veszek legközelebb).

Samin Nosrat

1979-ben született Amerikában, iráni szülők gyermekeként. Főleg perzsa konyhán nőtt fel, és felnőtt koráig nem is tudott főzni. Angol szakra járt a Berkeley Egyetemre. Másodéves hallgató korában elköltött egy vacsorát egy fél vagyonért a város kultikus éttermében, a Chez Panisse-ban, és megpecsételődött a sorsa. Másnap asztalleszedői állásért folyamodott az étteremben, ahová fel is vették. Így kezdődött. Samin ma főzőtanfolyamokat vezet, van egy rovata a New York Times-ban és csinált egy Netflix-sorozatot is. Idén márciusban bejelentette, hogy hamarosan érkezik a második könyve is. Ja, és a Time magazin idén a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta…

samin nosrat,készíts,rántotta,tojás,recept
forrás: Pinterest

A könyv második részében receptek találhatók, de időnként Samin menet közben is elpöttyint egy-egy receptet, csak hogy illusztráljon egy-egy folyamatot. Ilyen a mindössze tizennégy sorban leírt rántotta is a Fehérjék és hő fejezetben. Kedvem támadt megcsinálni, és azt kell mondanom, hogy a legfinomabb rántotta, amit valaha ettem. Másodszor is megcsináltam: ugyanolyan finom lett. Vajon min múlik? Az alacsony lángon? A vaj használatán? A citromon? A kevergetésen? Apróságok, igaz? De hát – mint tudjuk – az ördög a részletekben rejlik.

Íme, a világ legfinomabb rántottája:

Nézd meg a galériánkat>8 kép
A világ legfinomabb rántottája Samin Nosrat receptje alapján (Forrás: Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő, Park Könyvkiadó)

Olvasd el ezt is:

Tovább olvasok
Kép
Tényleg D-vitamin-hiányod lesz, ha fényvédővel kened magad?

A jó idő beköszöntével újra és újra fel szokott merülni a kínzó kérdés: vajon hozzájuthatunk a szervezetünk számára szükséges D-vitaminhoz úgy, hogy közben bőrünket is védjük a napsugarak káros hatásaitól? Magyarán: befolyásolják a fényvédők a D-vitamin előállítását?

Kép
Ezeket eheted, ha unod már a kenyeret

Az utóbbi időben leálltam a kenyérről, egyrészt mert macerás elkészíteni, másrészt mert meguntam. Helyette olyan kenyérféleségeket kezdtem fogyasztani, amelyek sokszor egészségesebbek, könnyebben készíthetők, és sokszor izgalmasabbak is, mint hagyományos társuk.

Kép
7 színészi duó, akik annyira jó párost alkotnak, hogy többször is játszottak közös filmben

Ők olyan jól megtalálták a közös nevezőt, hogy számtalan alkalommal tűntek fel ugyanabban a filmben - a rajongók nagy örömére! A joy.hu cikke.

Kép
12 kérdés, ami segít, ha nem tudod eldönteni, szakítanod kell-e

Lehet, hogy lejárt a szavatosságotok? Vagy ez csak átmeneti hullámvölgy? Idő előtt adod fel, ha most kiszállsz vagy felesleges minden perc, amit párterápiával töltenétek?

Kép
Hasznavehetetlen vagyok és nincs kitartásom – amíg kövér voltam, ezt vágták a fejemhez

Azoktól kérdezem, akik azt hiszik, a gyomorszűkítő műtéttel a könnyebb utat választottam: tényleg olyan megúszósnak tartjátok, hogy vállalok egy drága és komoly műtétet – aminek során kivágnak belőlem egy darabot – és lassan, szinte babaként tanulok meg újra enni, majd lépésről-lépésre életmódot váltok, étkezési naplót vezetek, figyelem az élelmiszerek összetételét, sportolni kezdek?

Kép
„Mérgező” ember voltam a környezetem számára, elmondom, mit tettem ellene

Elvirának leírhatatlan szenvedés volt az élete, és saját bevallása szerint másoknak is szenvedés lehetett vele együtt lenni. Sok pszichiáternél megfordult, kapott gyógyszeres kezelést, járt pszichoterápiára. Csúnyának és szerethetetlennek gondolta magát, méltatlan kapcsolatokat tartott fenn olyan emberekkel, akik szintén sérültek voltak, vagy összetörték a szívét. De megváltozott.

Kép
Próbababák ülnek az éttermekben, várva az újranyitást

Vilniusban is volt egy időszak, amikor az éttermek belső tereiben még nem lehetett helyet foglalni, csak a kerthelyiségekben. Ezért kirakatbabákat ültettek néhány asztalhoz, hogy ne álljanak üresen. Persze a babák a legújabb haute couture-t viselték.

Kép
Napi horoszkóp május 30.: a Szüzek kibontakoztathatják a bennük rejlő tehetséget, a Mérlegek hatalmas tehertől szabadulhatnak meg

Hosszú hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem