Mikor vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos:

Borítókép: Mikor vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos: Forrás: Fotó: Unsplash/Shelby Miller
Jó dolog összebújni egész nap az újszülöttel és a biztonságot nyújtó négy fal között lenni, ismerkedni, kiélvezni az első, közös időszakot. Ám pár nap után az újdonsült anyukáknak is elkezd hiányozni a levegő, hogy elmenjünk valahova otthonról. De vajon ki lehet egy pár napos/hetes újszülöttel már mozdulni?

Mindenki tudja, hogy nagyon fontos, hogy egy gyerek minél többet legyen a friss levegőn. De mi a helyzet egy újszülöttel? Pláne járványidőszakban, amikor az egészségünk megóvása és a vírus elkerülése érdekében mi magunk is legszívesebben ki sem mozdulnánk otthonról? Dr. Alison Mitzner gyerekorvos szerint nagyon fontos, hogy az anyuka akkor induljon először a gyermekével sétára, amikor úgy érzi, ő maga, a teste készen áll már egy sétára. Amíg nem érezzük magunkat elég erősnek, addig ne induljunk el. Lehet ez pár nappal a szülés után, de lehet akár 2-3 héttel is. Adjunk magunknak időt.

Az újszülötteknek alapjába véve nem árt a friss levegő, de az első hetekben még különösebben szükségük sincs rá. Így elkésve nem vagyunk semmivel akkor sem, ha az első sétánkat a gyermekágyi 6 hét utánra időzítjük be.

Ha mégis úgy döntünk, hogy előbb mennénk már levegőre, akkor néhány szabályt nem árt betartani.

Először például rögtön azt, hogy az első alkalommal ne rögtön maratoni sétára menjünk. Szoktassuk babánkat a levegőhöz, a fényhez, az új helyzethez. Először menjünk csak le 5-10 percre és minden nap kicsit növeljük a távolságot, az időt.

Mindig az időjárásnak megfelelően öltöztessük babánkat, hogy biztosak legyünk abban, hogy nem fázik, vagy hogy nincs melege. Nyári babák esetében fontos, hogy a séta során a babát egyáltalán ne érje nap és ha lehet, a sétáinkat ne 10 és 16 óra közé tervezzük be, amikor a legerősebb a nap, legnagyobb az UV sugárzás és a legmelegebb van.

A harmadik fontos szabály, hogy készüljünk fel a sétára. Ha babakocsival megyünk, legyen nálunk pelenka, esetleg váltó ruha, cumi, rongy, ha van lehetőség és becsúszik egy kis baki, át tudjuk öltöztetni a babát, hogy amíg hazaérünk, a baba és számunkra se legyen stresszes a séta.

És ez talán a legfontosabb, hogy legyünk nyugodtak, nem történhet semmi baj. A levegő anyának és a babának is jót fog tenni, de csak úgy fogjuk tudni mi is és gyermekünk is igazán tudni élvezni, ha nem görcsölünk közben valami miatt folyamatosan.

A járvány helyzet alatt azonban van még néhány dolog, amire most különösen érdemes odafigyelni. Bár egyébként sem javasolt, hogy utcai járókelők simogassák, fogdossák a babát, a jelenlegi helyzetben tényleg ne engedjük senkinek, hogy hozzányúljon a pici kezéhez, arcához.

Hamarosan vendégek érkeznek hozzátok, megnézni az újszülött babátokat? Ezt a galériát érdemes nekik is átnézniük előtte: