Vietnami motoros futárok megdöbbentő rakományokkal – fotógaléria

vietnám,moped,robogó
Vietnámban a nagyvárosok elmaradhatatlan elemei a mopedek és a robogók – legalábbis nem sokkal ezelőttig azok voltak. Egy fotóművész még gyorsan odautazott, hogy lefényképezze őket, mielőtt eltűntek volna.

Délkelet-Ázsia legkedveltebb járművei közé tartoznak a robogók és a mopedek. Ha jártál már a régió valamelyik országában, pontosan tudod, hogy méretük és gyorsaságuk miatt ezek ott a leghatékonyabb közlekedési eszközök, mert kis helyekre is be lehet velük jutni, és a parkolás sem olyan macerás, mint egy autóval. A brit szabadúszó fotográfus, Jon Enoch 15 évvel ezelőtt járt először Vietnamban, ahol azonnal lenyűgözte őt a helyi moped-kultúra. Az álalános használat mellett olyan kreatív teherszállítási módokkal is találkozott, mint például több zsáknyi élő hal vagy tojáshalmok fuvarozása.

Hanoi 7,7 milliós lakossága mellett 5 millió robogó és fél millió autó kanyarog az utakon, ami jelentősen növeli a légszennyezettség mértékét. Egy 2017-es kormányrendelet szerint 2030-ig kitiltják a kétkerekűeket Hanoiból. Enoch a hír hallatán úgy döntött, odautazik és készít egy sorozatot, mielőtt végleg eltűnnének a városképhez szorosan kötődő motorbiciklik.