A videójáték, ami nem lövöldözős, mégis beszippantotta a 13 évest

ori,videójáték
Forrás: Microsoft Studios

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Van még remény szülőként olyan videójátékokat találni a kiskamaszoknak, amiktől a tizenkét éves önmagam ne akarna éjszakánként rémülten sikoltozva menekülni.

Vannak ezek a gyerekek, akik úgy tűnnek, hogy a gyerekszobában rajcsúroznak, aztán kiderül, hogy csak a saját ül egy helyben és üvöltő röhögéssel gyűjti a “koinokat”, meg a “hápét”, aztán fut, aztán egy csákánnyal szétüt valami izét, aztán fut, utána meg “szvájpörrel hedsottolja” Gordixen6345-öt.

Hát, valahogy így.

A videójátékok lényege köztudottan az, hogy

  • valaki lehetőleg valami menő féldroid kinézettel látszólag céltalanul futkosson valahol,
  • üssön szét valamiket,
  • ha megtalálja valahol, akkor szedjen össze mindenféle valamicsodákat, amiket valamikor talán valahogy használni tud,
  • közben lefut a játékidő, ami érthetetlen okból meghosszabbodik,
  • és ha van elég hápéd, akkor úgy halsz meg, hogy nem is, mert minden további nélkül újraéledsz és folytatod.

És ez bármeddig.

Aztán van az Ori.

Ori egyszer csak beesett a játékajánlatba, és letöltődött (valahol még én olvastam róla, hogy jó, de nem játszóként csak ajánlani tudtam a kiskorúaknak, hogy próbálják ki).

Olyan, mintha egy (az alakok miatt leginkább japán) rajzfilmet néznénk, csodálatos sztorival, fantasztikus zenével, és valami varázslattal.

Erre a varázslatra pár nap alatt ébredtünk rá. A szobában két kiskorú játszotta a maga játékát, időnként hívtak minket, hogy ezt nézzük/hallgassuk meg, mert mennyire jó már. Alapvetően csendben ültek, koncentráltak (mert a szépségei mellett igencsak nehéznek mondták), és kommunikáltak.

Se “koin”, se csákány, se “hedsott”. Béke.

Hogy mi a játék édes-bús sztorija? Ez az Ori and the Blind Forest folytatása, a helyszín Nibel csodás erdeje, ahol megszületik Ku, a szárnyaszegett kis bagoly(szerű nagyszeműcukorborsó). Ori, a világító kis macskamedvecukimazsola egy madártollból műszárnyat készít a barátjának, így az végre nagy vágyát beteljesítve repülhet. Ku és a hátán Ori útra kellnek felfedezni a világukat. Egy viharban Ku szárnya ismét megsérül (elvesztik a szárnyprotézist), és elszakadnak egymástól. Orinak meg kell keresnie a kis haverját mindenféle mocsarakon, mérgezett vizeken, sötétségen, trutyin át. Közben a kis szellemcukipocoktojás szinte határtalanul fejlődik/fejleszthető a fénylándzsás harcistentől a falonfelfutó triplaszaltós tűzbombáig, legyőzi a sötét szörnyeket, így a feladat a barátmentésből a világuk megmentésévé alakul.

Érdemes bekapcsolni a magyar feliratot, mert a történetben és az átvezetőkben a szereplők (csomó muki, meg ilyesféle miegyéb) halandzsaszerű hümmögései segítségével mélyebb részleteiben ismerhető meg a sztori.

Játszani nem túl könnyű, folyamatosan figyelni, gondolkodni kell. Az egyre ügyesebb és bonyolultabb ugrások után a csúcs a főellenségek (óriáspók, óriásfarkas, óriáskőholló, óriásbármi) elleni harc, vagy menekülés. Egyes helyeken a továbbjutás olyan dolgokon múlik például, hogy nagyobb tábortűz felett emelkedő meleg levegő emeli fel Orit.

A feladatok visznek előre (és kicsit vissza is, ahogy a mellékküldetésekkel jobbá tehetjük az ott élők világát), helyenként pedig még nézni is iszonyat izgalmas volt.

Az atmoszféra végig egységes, olyan szívbemarkoló-féle, mint amikor sok év után meghallod a Futrinka utca zenéjét. Édesbús, és szép. Nagyon szép.

Az Ori a “kijátszás” után még hetekig téma volt köztünk időnként, az élmény mindannyiunknak remek volt. Van még remény szülőként olyan játékokat találni a kiskamaszoknak, amiktől a tizenkét éves önmagam ne akarna éjszakánként rémülten sikoltozva menekülni.

De minden csoda három napig tart, hát vegyük elő a csákányt, és induljon a hentelés…

Ori and the Will of the Wisps - igéző képek a világ legszebb videójátékából:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Ori and the WIll of the WIsps - igéző képek a világ legszebb videójátékából
Tovább olvasok
Kép
Az izomláz nem törvényszerű: öt tipp a megelőzésére és kezelésére

Még csak fél perce végzel guggolásokat, de már tudod, hogy másnap alig bírsz majd lábra állni – ismerős? De hogyan előzhetnéd meg legközelebb a kialakuló izomfájdalmat edzés után?

Kép
Amikor a tehén duettet énekel a gazdájával (komolyan!)

Nehéz szavakba önteni, hogy az alábbi videón mi történik. De azért mégiscsak megpróbáljuk: egy brazil nő és egy tehén duettet énekel. Mutatjuk.

Kép
Napi horoszkóp július 8.: a Rákok hasznos tanáccsal szolgálhatnak, az Oroszlánok komoly eredményeket érhetnek el

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Borban a szépség – Avagy vinoterápiával a bársonyos bőrért

Baráti beszélgetések, romantikus esték, egy finom vacsora (és néhány korty belőle a vacsorába is) – életünk minden egyes eseményét átitathatjuk egy palack finom borral. Akár még a szépségkúránkat is...

Kép
Helló, nyár! – 4 hűsítő borkoktél recept

Egy üveg finom bor, gyümölcsök, zöldfűszerek és egy kis jég… Remek alapanyagok egy frissítő élményhez. Ahogy kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, úgy esnek egyre jobban a hűsítő koktélok. Erre hoztunk most néhány izgalmas variációt – természetesen borrajongók ízlésére szabva.

Kép
Egy influenszer megmutatta a valóságot a tökéletes Instagram fotók mögött

Mindenki irigykedve nézi az influenszerek tökéletes képeit, de meglepő a valóság a beállított fotók mögött.

Kép
Karantén utáni első koncert: fényesen tündöklő Kiscsillag

Hogy pontosan milyenek is lesznek a koncertek a karantén után, azt csak találgattuk eddig. Ismétlem: eddig. Ugyanis elmentem helyettetek egy Kiscsillag-koncertre, és most be tudok számolni arról, hogy a szép, új világban hogy is néz ki egy ötszáz fő alatti szabadtéri rendezvény.

Kép
Kísértetjárta helyek Magyarországon: borzongató fotók!

Kopottas falak, lepergő vakolat és síri csönd. Magyarországon is rengeteg az olyan elhagyatott hely és kísérteties épület, amelyekben egyszer csak megállt az idő.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem