A videójáték, ami nem lövöldözős, mégis beszippantotta a 13 évest

ori,videójáték
Forrás: Microsoft Studios

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Van még remény szülőként olyan videójátékokat találni a kiskamaszoknak, amiktől a tizenkét éves önmagam ne akarna éjszakánként rémülten sikoltozva menekülni.

Vannak ezek a gyerekek, akik úgy tűnnek, hogy a gyerekszobában rajcsúroznak, aztán kiderül, hogy csak a saját ül egy helyben és üvöltő röhögéssel gyűjti a “koinokat”, meg a “hápét”, aztán fut, aztán egy csákánnyal szétüt valami izét, aztán fut, utána meg “szvájpörrel hedsottolja” Gordixen6345-öt.

Hát, valahogy így.

A videójátékok lényege köztudottan az, hogy

  • valaki lehetőleg valami menő féldroid kinézettel látszólag céltalanul futkosson valahol,
  • üssön szét valamiket,
  • ha megtalálja valahol, akkor szedjen össze mindenféle valamicsodákat, amiket valamikor talán valahogy használni tud,
  • közben lefut a játékidő, ami érthetetlen okból meghosszabbodik,
  • és ha van elég hápéd, akkor úgy halsz meg, hogy nem is, mert minden további nélkül újraéledsz és folytatod.

És ez bármeddig.

Aztán van az Ori.

Ori egyszer csak beesett a játékajánlatba, és letöltődött (valahol még én olvastam róla, hogy jó, de nem játszóként csak ajánlani tudtam a kiskorúaknak, hogy próbálják ki).

Olyan, mintha egy (az alakok miatt leginkább japán) rajzfilmet néznénk, csodálatos sztorival, fantasztikus zenével, és valami varázslattal.

Erre a varázslatra pár nap alatt ébredtünk rá. A szobában két kiskorú játszotta a maga játékát, időnként hívtak minket, hogy ezt nézzük/hallgassuk meg, mert mennyire jó már. Alapvetően csendben ültek, koncentráltak (mert a szépségei mellett igencsak nehéznek mondták), és kommunikáltak.

Se “koin”, se csákány, se “hedsott”. Béke.

Hogy mi a játék édes-bús sztorija? Ez az Ori and the Blind Forest folytatása, a helyszín Nibel csodás erdeje, ahol megszületik Ku, a szárnyaszegett kis bagoly(szerű nagyszeműcukorborsó). Ori, a világító kis macskamedvecukimazsola egy madártollból műszárnyat készít a barátjának, így az végre nagy vágyát beteljesítve repülhet. Ku és a hátán Ori útra kellnek felfedezni a világukat. Egy viharban Ku szárnya ismét megsérül (elvesztik a szárnyprotézist), és elszakadnak egymástól. Orinak meg kell keresnie a kis haverját mindenféle mocsarakon, mérgezett vizeken, sötétségen, trutyin át. Közben a kis szellemcukipocoktojás szinte határtalanul fejlődik/fejleszthető a fénylándzsás harcistentől a falonfelfutó triplaszaltós tűzbombáig, legyőzi a sötét szörnyeket, így a feladat a barátmentésből a világuk megmentésévé alakul.

Érdemes bekapcsolni a magyar feliratot, mert a történetben és az átvezetőkben a szereplők (csomó muki, meg ilyesféle miegyéb) halandzsaszerű hümmögései segítségével mélyebb részleteiben ismerhető meg a sztori.

Játszani nem túl könnyű, folyamatosan figyelni, gondolkodni kell. Az egyre ügyesebb és bonyolultabb ugrások után a csúcs a főellenségek (óriáspók, óriásfarkas, óriáskőholló, óriásbármi) elleni harc, vagy menekülés. Egyes helyeken a továbbjutás olyan dolgokon múlik például, hogy nagyobb tábortűz felett emelkedő meleg levegő emeli fel Orit.

A feladatok visznek előre (és kicsit vissza is, ahogy a mellékküldetésekkel jobbá tehetjük az ott élők világát), helyenként pedig még nézni is iszonyat izgalmas volt.

Az atmoszféra végig egységes, olyan szívbemarkoló-féle, mint amikor sok év után meghallod a Futrinka utca zenéjét. Édesbús, és szép. Nagyon szép.

Az Ori a “kijátszás” után még hetekig téma volt köztünk időnként, az élmény mindannyiunknak remek volt. Van még remény szülőként olyan játékokat találni a kiskamaszoknak, amiktől a tizenkét éves önmagam ne akarna éjszakánként rémülten sikoltozva menekülni.

De minden csoda három napig tart, hát vegyük elő a csákányt, és induljon a hentelés…

Ori and the Will of the Wisps - igéző képek a világ legszebb videójátékából:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Ori and the WIll of the WIsps - igéző képek a világ legszebb videójátékából
Tovább olvasok
Kép
„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”

Beszólnak. Kommentálják a legbelsőbb magánügyeidet. Akár a gyerek előtt is.

Kép
Vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos:

Jó dolog összebújni egész nap az újszülöttel és a biztonságot nyújtó négy fal között lenni, ismerkedni, kiélvezni az első, közös időszakot. Ám pár nap után az újdonsült anyukáknak is elkezd hiányozni a levegő, hogy elmenjünk valahova otthonról. De vajon ki lehet egy pár napos/hetes újszülöttel már mozdulni?

Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem