Meddig oké, ha a gyerekeid bántják egymást?

lányok,hajtépés,veszekedés
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

C

Csipkelődés, veszekedés, verekedés… testvérek között is előfordul. Köztük csak igazán. Beleavatkozzunk-e vagy sem, ha a gyerekeink tépik egymást? Herczegh Tímea gyermekpszichológust, három gyerek édesanyját kérdeztük.

Szakértőnk


Herczegh Tímea klinikai gyermek-szakpszichológus, mediátor. Egyéni és csoportterápiákat tart, szíve csücske a pszichodráma és a meseterápia, valamint a szülőknek önismeret és gyermekismeret címen futó csoportjai. Legkedvesebb időtöltése a családja, a meditáció, a jóga és a tánc.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Valahol azt hallottam, hogy „amíg vér nem folyik”, nem kell beavatkozni. Te mit gondolsz?

Egy ideig én is ezt gondoltam. De ma már úgy látom, ez az elv nem húzható rá minden esetre. Gyakran megmerevednek a szerepek: lesz egy gyengébb, aki mindig alulmarad. A környezetemben figyelemmel követtem két testvér folyamatos civódását, és egyszer csak azt vettem észre az egyik gyereken (érdekes módon nem a kisebben, hanem az idősebben), hogy „feladta önmagát”, a személyisége idomult ehhez a helyzethez. Fülét-farkát behúzta, szinte félt a kistestvére közelébe kerülni, ráadásul folyton őrá szóltak rá, hogy „ne bántsd a kisebbet”.Mindig ugyanaz a hunyó?

Én azt gondolom, hogy ha figyelsz, akkor fel tudod mérni, hogy a testvérek közül általában ki kelti a feszültséget, melyikük generálja a veszekedéseket, verekedéseket. Őt le kell kapcsolni, ki kell emelni a szituációból, hiszen van a szekálásnak olyan mértéke, ami már nem megengedhető. Nem kell direkt büntetni, inkább csak mondjuk azt neki: „most menj ki az udvarra, pattanj fel a biciklidre” stb.Vajon ő a hibás az egészért?

Egy ilyen folyamatos – mondjuk ki – bántalmazásban mindkét fél szenved. Úgy látszik, a kis agresszor az adott pillanatban nem tud, nem képes másképpen kapcsolódni. Az erejét fitogtatja, s ennek hátterében valószínűleg valamilyen – vélt vagy valós – sérelem áll. „Apa szebben szól a testvéremhez.” „Anyának nem én vagyok a kedvence.” „A tesóm elvette a barátomat.” A piszkálódó félnek baja van! Tulajdonképpen rá is oda kell ebben a helyzetben figyelni és enyhíteni kell a sértettségét. A másik gyerekünket pedig érdemes abban edzeni, hogy meg tudja védeni magát. Szervezzünk sok külön programot, és ne zárjuk össze a gyerekeket a nagymamánál töltött közös nyaralás erejéig sem: ebben a helyzetben ez nekik büntetés.


Olvasd el ezt is!

Az én baráti körömben is előfordult hasonló testvérháború. Ott váltak a szülők.

Ha a szülők háborúznak, gyakran a gyerekek is „lejátsszák a meccset”. Ráadásul ahogyan a szülők kezelik a konfliktusokat, ahogyan mederbe terelik (vagy nem terelik) az agresszív érzéseiket, az lesz a minta a gyerekeknek is. Ők pedig azon fogják leverni a fájdalmukat, aki a leginkább a közelükben van: a testvérükön. Lehet, hogy apa vagy anya a válás miatt nem válik mindig elérhető szereplővé az életükben, de a testvérük mindig ott lesz, és ha bántaniuk kell valakit, hát őt fogják bántani.


Olvasd el ezt is!

És akinek nincs testvére?

Az egykéknek nehezebb dolguk van abból a szempontból, hogy bizonyos érzések, például a féltékenység vagy az irigység feldolgozásához kevesebb terepük adódik. Ezek az érzések alapvető elemei a testvérkapcsolatoknak, és a testvérek természetes módon fel is dolgozzák ezeket. Az egykéknek ezzel több dolguk lesz, de persze amikor közösségbe járnak, ők is egészségesen fejlődnek majd.

Mi a helyzet a nagyobb fiúk eldurvuló verekedéseivel?

Szét kell választani és határozottan utasítani őket, hogy kezdjenek valami másba, külön-külön. Később lehet beszélni velük a szituációról, de inkább este, nyugodt körülmények között, semmiképp sem akkor, amikor „helyzet van”. Remek ötletnek tartom egy bokszzsák felszerelését a fiúszobába, ahogyan a küzdősportokat is: nagyszerű módja a feszültség levezetésének, miközben azt is meg kell tanulni, hogy annak is vannak bizonyos keretei.

Talán segíthet, ha a gyerekeket közös szobába költöztetitek:

Nézd meg a galériánkat> 4 kép
A közös gyerekszoba 4 előnye

Tovább olvasok
Színészek, akik felnőttként gimist játszottak – késő harmincasok is voltak köztük!

A színészeknek a legkülönbözőbb karaktereket kell eljátszaniuk gond nélkül. Ez akkor igazán nehéz, amikor 10 vagy akár 20 évvel fiatalabb emberek bőrébe kell belebújniuk.

Pezsgőfürdő a lombok közt, szauna tóra néző kilátással – a noszvaji Treehouses azoknak való, akik tudnak élni

Kipróbáltuk, mit tud az a magyarországi élményszállás, amit a két évvel ezelőtti nyitás óta egyetlen éjszakára nem foglaltak csak le – erre mi gyorsan le is csaptunk.

A karrieremet választottam, remélem, a gyerekeim meg fogják érteni

Egy dolgozó anya őszintén szembenéz a tényekkel, azzal, hogy mennyi időt tölt a munkájával, a gyerekei nélkül. Állítja, hogy ha apa lenne, mindenki dicsérné érte.

Mennyezeti csillárok és függőlámpák

A régi korok báltermeinek hangulatát idéző csillárok a mai napig jelen vannak a köztudatban és az üzletek kínálatában. A gazdagság tökéletes szimbólumaként tartották őket számon. Manapság igen ritka, ha egy családi ház bálteremmel rendelkezik, de ennek ellenére a csillárok továbbra is népszerűek maradtak.

Itt az ősz, de sportolni most is lehet!

Bár beköszöntött a jó öreg bekuckózós, borongós ősz, ne hagyd, hogy a fokokkal együtt a kedved és az állóképességed is mélyrepülésbe kezdjen. Sportolj valamit, ami boldoggá tesz, és meglásd, nem csak a kondid lesz jó formában, de a lelked is szárnyalni fog!

Hogyan tartsd tisztán az arcüregedet egész télen?

Megfázás vagy allergia, mindegy. Ha szipogsz és nem tudod rendesen kiüríteni az arcüregedből a váladékot, akkor a trutyi alatt szenvedő szövetek mindenféle alattomos problémák, például gyakori fejfájás, ólmos fáradtság formájában jelezhetik, hogy nekik ez nem oké.

Hogyan tisztítsd a mosógéped, ha rossz szagú a belseje?

A mosógéptől azt várjuk el, hogy megtisztítson dolgokat, ezért ritkán gondolunk arra, hogy időnként őt magát is ki kellene takarítanunk. Legfeljebb akkor jut eszünkbe, amikor bosszantó módon rossz szagot áraszt, ha kivesszük belőle a tiszta ruhát. Ha ez bekövetkezik, ideje kezelésbe venni a mosógépet.

Szeretnéd, ha olyan tiszta lenne a fehér cipőd minden nap, mint új korában?

Egyszerűbb lesz, mint gondolnád: ha lépésről lépésre követed ezeket a módszereket, a cipőid visszanyerik eredeti hófehér színüket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem