Meddig oké, ha a gyerekeid bántják egymást?

lányok,hajtépés,veszekedés
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

C

Csipkelődés, veszekedés, verekedés… testvérek között is előfordul. Köztük csak igazán. Beleavatkozzunk-e vagy sem, ha a gyerekeink tépik egymást? Herczegh Tímea gyermekpszichológust, három gyerek édesanyját kérdeztük.

Szakértőnk


Herczegh Tímea klinikai gyermek-szakpszichológus, mediátor. Egyéni és csoportterápiákat tart, szíve csücske a pszichodráma és a meseterápia, valamint a szülőknek önismeret és gyermekismeret címen futó csoportjai. Legkedvesebb időtöltése a családja, a meditáció, a jóga és a tánc.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Valahol azt hallottam, hogy „amíg vér nem folyik”, nem kell beavatkozni. Te mit gondolsz?

Egy ideig én is ezt gondoltam. De ma már úgy látom, ez az elv nem húzható rá minden esetre. Gyakran megmerevednek a szerepek: lesz egy gyengébb, aki mindig alulmarad. A környezetemben figyelemmel követtem két testvér folyamatos civódását, és egyszer csak azt vettem észre az egyik gyereken (érdekes módon nem a kisebben, hanem az idősebben), hogy „feladta önmagát”, a személyisége idomult ehhez a helyzethez. Fülét-farkát behúzta, szinte félt a kistestvére közelébe kerülni, ráadásul folyton őrá szóltak rá, hogy „ne bántsd a kisebbet”.Mindig ugyanaz a hunyó?

Én azt gondolom, hogy ha figyelsz, akkor fel tudod mérni, hogy a testvérek közül általában ki kelti a feszültséget, melyikük generálja a veszekedéseket, verekedéseket. Őt le kell kapcsolni, ki kell emelni a szituációból, hiszen van a szekálásnak olyan mértéke, ami már nem megengedhető. Nem kell direkt büntetni, inkább csak mondjuk azt neki: „most menj ki az udvarra, pattanj fel a biciklidre” stb.Vajon ő a hibás az egészért?

Egy ilyen folyamatos – mondjuk ki – bántalmazásban mindkét fél szenved. Úgy látszik, a kis agresszor az adott pillanatban nem tud, nem képes másképpen kapcsolódni. Az erejét fitogtatja, s ennek hátterében valószínűleg valamilyen – vélt vagy valós – sérelem áll. „Apa szebben szól a testvéremhez.” „Anyának nem én vagyok a kedvence.” „A tesóm elvette a barátomat.” A piszkálódó félnek baja van! Tulajdonképpen rá is oda kell ebben a helyzetben figyelni és enyhíteni kell a sértettségét. A másik gyerekünket pedig érdemes abban edzeni, hogy meg tudja védeni magát. Szervezzünk sok külön programot, és ne zárjuk össze a gyerekeket a nagymamánál töltött közös nyaralás erejéig sem: ebben a helyzetben ez nekik büntetés.


Olvasd el ezt is!

Az én baráti körömben is előfordult hasonló testvérháború. Ott váltak a szülők.

Ha a szülők háborúznak, gyakran a gyerekek is „lejátsszák a meccset”. Ráadásul ahogyan a szülők kezelik a konfliktusokat, ahogyan mederbe terelik (vagy nem terelik) az agresszív érzéseiket, az lesz a minta a gyerekeknek is. Ők pedig azon fogják leverni a fájdalmukat, aki a leginkább a közelükben van: a testvérükön. Lehet, hogy apa vagy anya a válás miatt nem válik mindig elérhető szereplővé az életükben, de a testvérük mindig ott lesz, és ha bántaniuk kell valakit, hát őt fogják bántani.És akinek nincs testvére?

Az egykéknek nehezebb dolguk van abból a szempontból, hogy bizonyos érzések, például a féltékenység vagy az irigység feldolgozásához kevesebb terepük adódik. Ezek az érzések alapvető elemei a testvérkapcsolatoknak, és a testvérek természetes módon fel is dolgozzák ezeket. Az egykéknek ezzel több dolguk lesz, de persze amikor közösségbe járnak, ők is egészségesen fejlődnek majd.

Mi a helyzet a nagyobb fiúk eldurvuló verekedéseivel?

Szét kell választani és határozottan utasítani őket, hogy kezdjenek valami másba, külön-külön. Később lehet beszélni velük a szituációról, de inkább este, nyugodt körülmények között, semmiképp sem akkor, amikor „helyzet van”. Remek ötletnek tartom egy bokszzsák felszerelését a fiúszobába, ahogyan a küzdősportokat is: nagyszerű módja a feszültség levezetésének, miközben azt is meg kell tanulni, hogy annak is vannak bizonyos keretei.

Talán segíthet, ha a gyerekeket közös szobába költöztetitek:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
A közös gyerekszoba 4 előnye

Tovább olvasok
Kép
"Arra képtelenség felkészülni, hogy talán már csak két éved van a gyerekeddel"

A Mesélj, Anyukám! podcastunk legújabb részében Dóri kicsit a vendégünk is lesz, Berkeiné T. Petra mellett, mivel mindketten sajátos nevelési igényű gyermeket nevelnek. Milyen az élet velük? Hogy telnek a mindennapjaik? Hogyan dolgozták fel, amikor megtudták, hogy nem ép gyermeknek adtak életet? Erről is meséltek!

Kép
Sophia Loren bevállalta: ősz hajjal posztolt képet az Instagramon

Sophia Loren közismerten igen hiú díva, aki mindig kifogástalan frizurával és stylinggal jelenik meg a nyilvánosság előtt. Most azoban egy filmszerepe kedvéért felvállalta megőszült haját.

Kép
A férjem mindig megadja nekem ezt az egy dolgot az ágyban, és ezért még 15 év házasság után is működik köztünk a szex

Van, akinek ott kezdődik a szex, hogy berakja. És ott végződik, hogy elmegy. Hát, nálunk nem. Tulajdonképpen akár unalmasnak is nevezhetném a forgatókönyvünket, mégis működik. Alma története

Kép
A leggyengébb pontjaid a csillagjegyed szerint – eltaláltuk?

Persze ez rád nem vonatkozik, csak a főnöködre és a családtagjaidra... Oké, vicceltünk, de a jó hír az, hogy megoldási lehetőségeket is ajánlanak a csillagjegyek idült rossz szokásokra.

Kép
Hogyan tesz függővé a Messenger vagy az Instagram?

Tudod, egy nap mennyi időt töltesz a messengeren vagy az Instagramon? Fél óra? Lehet, hogy a 2-3 órás tippel közelebb járnál az igazsághoz. De mégis mi olyan vonzó üzenetek megválaszolásában, vagy cicás videók nézésében, hogy képesek vagyunk napi szinten órákat eltölteni vele? A Netflix új dokumentumfilmje, a The social dilemma feltárja, hogyan váltunk néhány röpke év alatt okostelefon-függők társadalmává.

Kép
Túlsúlyosan is rendszeresen futok – kibírják ezt az ízületeim?

A futás az egyik legfantasztikusabb edzésforma, amiben az az egyik nagyon jó dolog, hogy bárki csinálhatja – csak egy cipő és hely kell hozzá. A futókról általában a vékony, gazellatestű emberek jutnak eszünkbe, de mi van akkor, ha valaki jelentős súlyfelesleggel kezd bele? Erről kérdeztük Nagy Amarilla gyógytornászt, gerinctrénert.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem