Velence télen is varázslatos – és most még fizetni sem kell a látogatásért

Velence,csatorna,házak,csónak,víz,tenger,Olaszország,Veneto,utazás,építészet,híd Forrás: Pixabay
Hamarosan belépődíjat kell majd fizetniük az egy napra Velencébe érkező turistáknak – ha el akarod ezt kerülni, keresd fel mielőbb az észak-olasz várost!

Úgy tűnik, a vaporettójegy mellett hamarosan újabb költségekkel kell számolnunk, ha egynapos kiránduláson szeretnénk útba ejteni Velencét. Sok más nagyvároshoz, például Barcelonához és Amszterdamhoz hasonlóan régóta probléma a vízre épült városban az idelátogató turisták tömege, akik szinte már szezontól függetlenül özönlik el a világ legnépszerűbb úti céljait.

Velence,tengerjáró hajó,turisták,nyár,tömeg,nyaralás,csatorna,tenger
Forrás: A szerző felvétele

A városvezetés ezért úgy döntött, már idén májustól bevezetik, hogy azoknak a turistáknak, akik csak egy napra érkeznek Velencébe (azaz nem fizetnek itt szállásért, így az azzal járó idegenforgalmi adót sem róják le) előre kell időpontot foglalniuk a látogatásukra, és belépőjegyet kell venniük. Ők vannak ugyanis többségben: a 24 millió turistából, aki egy év alatt Velencébe utazik, 15 millió csak egy napra látogat ide. Ráadásul a szállás mellett az éttermi költségeken is megpróbálnak spórolni, így aztán nem sok anyagi hasznot hajtanak a túlterhelt városnak. A hírek szerint a belépődíj összege idén május elsejétől egységesen 3 euró lesz fejenként, de jövőre már bonyolódik a dolog, és attól függően, hogy mennyire népszerű időszakban látogatnánk a gondolák városába, személyenként 3–10 euróval kell kalkulálnunk. Aki pedig elmulasztja majd ezt, az 100–450 eurós bírságra számíthat – azért katonás szigorúságú ellenőrzésre nem, állítja a város vezetése.

Téged visszatartana a belépődíj attól, hogy meglátogasd Velencét?
Igen, lenyúlásnak tartom az ilyen díjakat.
Semmiképp, Velence olyan gyönyörű, ennyi pénzt megér, hogy lássam.

Mindenesetre mi nemcsak azért biztatunk arra, hogy még május előtt megnézd Velencét, hogy megspórolhasd a belépőt, hanem azért is, mert a város ilyenkor is gyönyörű. Ráadásul a közeli Trevisót célzó fapados járatnak köszönhetően egy hosszú hétvégére is kényelmesen leruccanhatsz erre a környékre, de még autóval is érdemes megfontolni, ha elfogytak az olcsó jegyek, hiszen csak kb. 6-7 óra Budapesttől. Megnéztük, az Airbnb-n februárban akár egy héttel az utazás előtt is találhatsz remek szállást Trevisóban, két főnek egy éjszakára már kb. 12000 forinttól kínálnak szép, igényes szobát vagy lakást.

Velence,Olaszország,utca,házak,lepedők,teregetés,szárítókötél,napsütés
Forrás: Unsplash

Ízlések és pofonok, mindenkinek másért érdekes Velence, én például imádom figyelni a turistazajtól távol a vízre épült város hétköznapi életét, ahogy csónakon érkezik a friss áru a zöldségeshez, kötélen húzzák fel az éppen felújított ház emeletére a talicskát, és lengenek a szélben a mellékutcákba kiteregetett lepedők. Ha pedig még nyugisabb hangulatra vágysz, akkor ülj menetrendszerinti hajóra és menj tovább Buranóra. A kis sziget színes házai és csónakokkal szegélyezett csatornáitól még télen is olyan érzésed lesz, mintha egy déltengeri nyaralóhelyen járnál, nézd csak: