Végre kipakol: Egy embriológus vallomása

nők,beszélgetés,kávé,jegyzetfüzet,toll,notesz Forrás: pexels.com
Vannak foglalkozások, amelyekről elképzelni sem tudjuk, hogy valójában mivel járnak. Vagy ha el is képzeljük, sok mindenben valószínűleg tévedünk. Ezért kértük meg érdekes szakmák képviselőit, hogy beszéljenek munkájukról. Sorozatunk következő részében Varga Erika az embriológusok mindennapjairól.

Ez a cikk az Éva egy korábbi lapszámában jelent meg.

Tizenhét évvel ezelőtt, amikor végeztem az egyetemen, egyáltalán nem létezett embriológusképzés Magyarországon. Véletlenül, egy állásinterjún csöppentem ebbe a szakmába: az egyik intézet biológust keresett, én pedig jelentkeztem. A szakdolgozatom témája kapcsán három éven keresztül mikroszkópon át nézegettem a mintákat, ez a jártasság pedig előnyt jelentett a felvételinél, így fel is vettek, de a szakma fortélyait az élet és a munka során tanultam meg lépésről lépésre.

nő,női arc,bokrok,természet
Forrás: Családi archívum

Varga Erika embriológus

Először ivarsejtekkel foglalkoztam, és szép lassan eljutottam a létra felső fokára: amikor a petesejtet megtermékenyítheti egy általa kiválasztott hímivarsejttel a biológus, ebből embrió fejlődik, és végül megszületik a baba, ez a munkánk értelme. De nem minden lombikprogram, beavatkozás eredményes. A sikeresek viszont adnak annyi energiát és örömet, hogy tovább tudjak lépni, képes legyek elfogadni a kudarcokat is. Muszáj, hiszen tisztában vagyok vele, hogy nem minden embrióból fog kisbaba fejlődni, még akkor sem, ha a beültetés előtt és alatt minden körülményt a lehető legjobbnak találtam.

Sokan gondolják, hogy egész nap egy sötét laborban ülök, és rém monoton a munkám, de ez egyáltalán nem így van, hiszen mi a páciensekkel is foglalkozunk. Ez igazi csapatmunka, mert a kezelőorvostól az asszisztensen át az embriológusig a leendő szülőpárra koncentrálva, velük együtt hozunk döntéseket. Ehhez elengedhetetlen, hogy a pácienseink megértsék, mi miért történik velük, végig biztonságban érezzék magukat, ami csak akkor lehetséges, ha minden információt megkapnak. Az én feladatom, hogy érthetően elmagyarázzam, mi történik a petesejtleszívás és az embrióbeültetés közötti időszakban, hiszen az embriológus az, aki ezt a folyamatot aktívan végigkíséri. Mindig arra biztatom a párokat, hogy ne féljenek kérdezni, akkor tudják elfogadni az eredményeket, ha értik a folyamatot, amelynek során két sejtből elindulhat egy élet. Folyamatosan tájékoztatjuk őket és velük együtt izgulunk mi is.

A megtermékenyülésbe sok tényező beleszólhat, amit nem tudok befolyásolni. Úgy vagyok részese a folyamatnak, hogy nem tudom teljes mértékben kézben tartani, viszont a saját feladatomat koncentráltan kell elvégeznem, hogy azon biztosan ne múljon semmi. A nyomás csak fokozódik olyan páciens esetében, aki már több sikertelen beavatkozáson van túl. Az állandó kapcsolattartás miatt a végére sokszor személyessé válik a kapcsolat a párokkal, együtt ünnepeljük a sikert, de a kudarcot is közösen dolgozzuk fel. Az is hozzátartozik a munkámhoz, hogy mi ünnepnapokon, hétvégén is dolgozunk, hiszen a női ciklus nem tud a naptárhoz igazodni. A labort is folyamatosan szemmel tartjuk a kollégáimmal, mert a kis életekért mi vagyunk a felelősek, ez a hivatásunkhoz tartozik. Cserébe mi itt a Róbert Károly Magánkórházban duplán szerencsések vagyunk, hiszen nemcsak a sikeres beültetések következtében pocakossá lett anyukákat láthatjuk nap mint nap, de sokan közülük itt is szülnek. Így embrió koruktól egészen a születésükig szemtanúi lehetünk a babák érkezésének. A közösségi felületeken is sok visszacsatolás érkezik, a fotókat nézegetve figyelemmel kísérhetjük a segítségünkkel világra jött gyerekek fejlődését, ami borzasztó sok örömet, boldogságot és erőt ad.

Kíváncsi vagy, milyen az élet ikrekkel? Megmutatjuk!