Belevágtam a veganuár kihívásba, elmesélem az első hetemet

veganuár,vegán Forrás: Getty Images
Felébredtem január elsején reggel, és szinte magam számára is váratlanul úgy döntöttem, hogy csatlakozom a veganuár mozgalomhoz, amelynek értelmében egy hónapig nem eszem semmit, ami állati eredetű. Most megosztom veletek, hogy egy hét (valójában tíz nap) után hogy érzem magam és mennyire hiányzik a reggeli omlett.

Szóval mint említettem, váratlanul döntöttem, január 1-jén reggel. Ez nem túl okos megoldás, ne próbáljátok ki – az ilyesmi tervezést igényel. De nekem szerencsém volt (lásd lejjebb). Az alábbiakban válaszolok a gyakran feltett kérdésekre:

Mennyire volt nehéz váltani?

Húst már jó ideje egyáltalán nem eszem – de halat igen – és laktózérzékeny is vagyok, bár az étrendembe belefér némi tejtermék. A váratlan döntésem idején szerencsére épp nálam volt az unokahúgom, aki önfeláldozóan megette a megmaradt két hűtőmben található tojást, hazavitte a maradék sajtot és így vegán háztartással kezdhettem neki a növényi alapú hónapnak. Lényegében a sajtot, a vajat, a tojást és a halat kellett elhagynom.

Miért?

Régóta ki akartam próbálni. Egyszer nekiálltam egy hétre – négy és fél napig bírtam, mert valahogy túlságosan hiányzott a sajt. És akkor még nem volt kapható annyi vegán sajtfajta itthon. (Sajnos ebből eddig nem találtam olyat, ami ne műanyag csomagolásban lenne kapható, ezért igyekszem keveset vásárolni belőle.) Most azonban egy ideje éreztem, hogy a szervezetemnek még így is sok a tejtermék; gondoltam, most, hogy január van, nem árt egy kis tisztulás.

És ott vannak persze a környezetvédelmi szempontok; az állattartás az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátással járó ágazat a világ gazdaságában, és ha tejterméket vagy tojást vásárolok, akkor, ha tetszik, ha nem, ugyanúgy támogatom ezt, mint amikor húst eszem. A haltenyésztés is nagyon sok kárt okoz, főként ami a tengeri halakat illeti. Ez régóta zavart; tudtam, hogy ha teljesen leállok az állati eredetű termékekkel, akkor kábé felére (ha húst is ettem volna előtte, akkor negyedére) csökkentem az ökológiai lábnyomomat.

Mi volt a kedvenc kajám az első vegán héten?

A kukoricával és avokádóval töltött tortilla sok hagymával, korianderrel és vegán sajttal. Kábé mint az alábbi instagram-poszt receptje, csak feketebab nélkül.

Nem megy rá a gatyám?

Nem, mert leginkább zöldségekre, rizsre és gabonafélékre alapozom az étrendemet, ilyenekből többet vásárolok, mint tofuból, és a tejtermékek meg a halak ugyebár teljesen kiestek.

Mi a legnagyobb nehézség?

Hogy túl sok a mosogatnivaló (mosogatógépem nincs). De komolyan: mivel magam főzök, igazából nincsenek nehézségek. Azon kívül a nagyobb üzletekben ma már ki van írva, hogy melyik pékáru tartalmaz tejet vagy tojást, így ilyesmiket is gond nélkül tudok vásárolni (meg is lepődtem, hogy mi mindenben van tej).

Ha te is csatlakoznál a kihíváshoz...

...még nem késő! Kattints ide: prove.hu/veganuar-cikkek

veganuár,vegán
Forrás: Getty Images

Mi hiányzik a legjobban?

Arra számítottam, hogy a tojás hiányozni fog, és ennek híján nagyon éhes leszek délelőtt, de nem így van. Mondjuk ebben az is segít, hogy beszereztem korpa- és rizsőrleményből álló vegán proteinport, és ezt keverem bele a reggeli zabkásámba. Sőt, úgy általánosságban kisebb adagokkal is beérem, mint korábban. Szóval a legjobban még mindig a vaj hiányzik, de igazából elvagyok nélküle.

Hogy érzem magam?

Kösz jól, egészséges vagyok, a közérzetem rendben, minden szuper. A jövő héten újra jelentkezem.

Egy vegán ember még ma is elég sok beszólást, megjegyzést kap – nézd meg ezt a galériát is: