Miért akar valaki húsnak kinéző ételeket enni, ha húst egyáltalán nem eszik?

Miért akar valaki húsnak kinéző ételeket enni, ha húst egyáltalán nem eszik?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ez a kérdés már régóta foglalkoztat, így amikor belefutottam a facebookon a Vegan Food Fest rendezvénybe és megláttam, hogy a négy napos hepeningen bárki kipróbálhatja a vegán dupla burgert, a „tojásos-baconos” szendvicset, vagy a vegán gyrost – ami bár megszólalásig hasonlít eredeti verziójáram szejtánból készül – úgy éreztem nekem is ott a helyem! Egyrészt, hogy kipróbáljam ezeket a számomra teljesen érthetetlen étkeket, másrészt, hogy választ kapjak arra: mégis mi késztet bárkit arra, hogy húsnak álcázott vegán kajákat egyen?

Ne érts félre, semmi bajom nincs azzal, ha valaki vega vagy vegán. Én magam is csak nagyon ritkán eszem húst, de nálam emögött semmilyen tudatosság nincs, egyszerűen csak ritkán kívánok rá a fehérjére, ennyi! Viszont ha valaki azt az utat választja, hogy teljesen kiiktatja az életéből a húst, akkor az első gondolatom, hogy valószínűleg „egészséges” testben szeretne élni és hogy állat- és környezetbarát. Vagyis, feltehetően nem akar húst látni a tányérján valódi formájában. De akkor miért akarná utánzatként elfogyasztani?

Ez olyan, mintha a zöldségek jelmezbálja lenne, ahol húsköntöst kapnak a növények, ami lássuk be, teljesen értelmetlen dolognak tűnik. Mi, mindenevők sem érezzük, hogy répának kellene álcáznunk a sertést, hátha úgy majd elhisszük, hogy egészséges…

Kép
Olvasd el ezt is!

A kíváncsiság tehát rávitt, hogy ellátogassak a ma nyíló V. Vegan Food Festre, amit a WestEnd Millenniumi tetőkertjében rendeztek meg.

A felhozatal igen változatosnak tűnt, ahogyan a programok is. A hazai és határontúli ételkülönlegességek növényi alternatíváitól kezdve, a tejmentes fagyiig, a vegán hamburgerktől a sajt alternatívákig, a nyers ételeken át a superfoodokig és desszertekig, minden megtalálható, és persze kóstolható is, 10-e és 13-a között, miközben koncertekkel várják az arra látogatókat.

Hogy milyenek voltak a tapasztalataim?

A hangulat elsőre blikkre kiválónak bizonyult, hogy az ételek mindegyikéről ugyanez elmondható-e, azt sajnos nem tudom megmondani, hiszen ottjártamkor mindössze egy gyrost sikerült kóstolnom, ami annyira fűszeres volt, hogy még egy órával az elfogyasztása után is úgy éreztem, hogy tele vagyok - nem a jó értelemben. A szejtánt valószínűleg azért fűszerezték így meg, hogy az ízét elnyomják vele. Habár az állaga valóban emlékeztetett egy kissé a húséra, engem bevallom nem győzött meg, sem a benne található „hús” sem pedig a benne található vegán majonéz, de a szójajoghurt sem. Ennek ellenére sokan tesztelték, csak úgy, mint én.

Hogy hogyan ízlettek nekik az ételek és miért vágynak sokan vegetáriánus- vagy vegánként húsnak kinéző ételekre?

  • Azok közül akikkel szóba elegyedtem, sokan nem voltak vegetáriánusok, de eljöttek, hogy tegyenek egy próbát ezekkel az ételekkel. Szerintük az egyik oka az lehet ennek a jelenségnek, hogy meggyőzzék a mindenevőket arról, igenis lehet finom a vegán koszt is, ehhez viszont az kell, hogy az ételek küllemével közelebb tudjanak férkőzni a húsevőkhöz is.

  • Voltak akik szerint sokan nem azért mondanak le a húsról, mert nem szeretik, csak magukat az állatokat jobban szeretik, emiatt kiiktatják őket az étrendjükből. Ez viszont nagy lemondásokkal jár, és azzal könnyítenek a lelkükön, hogy mondjuk baconnek álcázott padlizsánt, vagy kolbásznak álcázott zöldségeket esznek.

  • Mások csak üdítő változatosságnak tartják ezt az új trendet.
Kép
Olvasd el ezt is!

Én sajnos továbbra sem érzem azt, hogy szükség lenne ezekre az álcákra, de tény, hogy volt haszna annak, hogy elmentem erre a rendezvényre és, hogy vadidegenekkel beszélgettem a témáról, mert újra rá kellett jönnöm: legyünk bár ilyenek vagy olyanok, tartozzunk az egyik, vagy a másik csoporthoz, fontos, hogy nyitottak legyünk, ne ítélkezzünk és ne ítéljünk el semmit elsőre. Ki tudja, még az is lehet, hogy néha napján lecsúszik majd egy újabb húsjelmezes vegán ételcsoda, amiért aztán odáig leszünk, meg vissza!

Ha te is szívesen kóstolnál hasonló fogásokat, vagy akár el is készítenéd őket otthon, a galériában találsz egy remek vegetáriánus és gluténmentes pizza alapreceptet, lépésről lépésre!

Nézd meg a galériánkat> 9 kép
Édesburgonyás-zabpelyhes pizza alaprecept
Tovább olvasok
Elmondjuk, hol hallgass szarvasbőgést idén

Jó pár éve már jártam a gemenci erdőben szarvasbőgést hallgatni, ezért is örültem meg amikor megláttam, hogy most Budapest közelében is lesznek ilyen túrák…

Nem is olyan nehéz rendet tartani a gyerekszobában – mutatjuk, hogyan

Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amivel ha ideig-óráig is, de úrrá tudunk lenni azon az őskáoszon, ami a gyerekszoba.

13 híres ember, aki vitatható külsővel érkezett a reptérre

A hírességeknek nem csak a vörös szőnyegen kell tündökölniük. A papparazzik bármikor lencsevégre kaphatják őket és erre mindig készen kell állniuk – még utazás közben is.

Mennyire vagy felnőtt? Teszteld magad

Kőkeményen tartod a kezedben az életed vagy most is szalad a lakás? Válaszolj néhány egyszerű kérdésre és tudd meg, hogy milyen mélyen jársz már benne a felnőttkorban.

Milyen távolságra ideális lakni a rokonaidtól?

Nem jó, ha messze van a család, de úgy tűnik, az sem, ha túl közel...

Tejmentes, kalóriaspórolós csokis puding

Mesterséges adalékanyagok nélkül is isteni pudingot készíthetsz, ráadásul ez egy olyan desszert, ami egy fogyókúrába is nyugodtan beilleszthető.

Szuper a növényi étrend, de vigyázz, mert nélkülözhet egy létfontosságú tápanyagot

Egyre többen választják ezt a fajta táplálkozást az egészségük vagy a húsfogyasztás visszaszorítása miatt. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a legfontosabb tápanyagokat bevidd a szervezetedbe, ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a növényi étrend bizony káros is lehet.

Mi a különbség a faszenes és a gázgrill között?

Amikor mi még boldogan sütöttük a húst és a zöldséget a faszenes grillen, addig Amerikában és Kanadában már tombolt a grillforradalom. Noha nálunk egy ideig megrekedt a grillevolúció, manapság már egyre több gázüzemű grillsütő kígyózik be az országba és lopja be magát az emberek szívébe. Ez a fejlődés pedig nemcsak új grillsütőket, hanem új és kifinomult grillezési módszereket, technikákat és recepteket is magával hozott.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem