Ha mindenki vegán lenne, a földeknek csak a negyedét vennénk igénybe

go vegan,állattenyésztés,szarvasmarha-tenyésztés,fenntarthatóság,öko,környezetvédelem,veg
Forrás: pxhere.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vagy egész másra is lehetne fordítani ezeket a földterületeket – a mostaniak 75%-át! –, egy nemrég közzétett tanulmány szerint. Az állatok és főképp a szarvasmarhák tenyésztése, ha nem is az első számú felelős a környezetszennyezésért, de mindenképp benne van a top 5-ben.

A húsipar (és persze a tejtermékipar) több szempontból és rendkívül káros hatással van a környezetünkre – ezt eddig is tudtuk, de az Oxfordi Egyetem kutatói most olyan tanulmányt közöltek a Science-ben, a világ egyik legnagyobb presztízsű tudományos folyóiratában, ami minden eddiginél hevesebben kardoskodik amellett, hogy a Föld népességének fel kellene hagynia a húsevéssel.

Az állattenyésztés rengeteg vízfogyasztással, levegő- és vízszennyezéssel jár, valamint üvegházhatást előidéző gázkibocsátással. A kutatás vezetője, Joseph Poore, aki csapatával nagyjából 119 ország 40 ezer mezőgazdasági intézményének adatait elemezte, ezt a következtetést vonta le: „Aki mellőzi az állati eredetű termékek fogyasztását, sokkal nagyobb mértékben szolgálja a környezetünk javát, mint az, aki fenntartható körülmények közt termesztett húst és tejterméket vásárol.” Sőt, még ezt is hozzátette:

A vegán életmódra való áttérés minden bizonnyal az első helyet foglalja el azon módszerek listáján, amelyekkel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

A kutatás megerősíti, hogy a bolygónk mezőgazdasági célú földterületeinek 80%-át állattenyésztésre használják. Különösen a szarvasmarha-tenyésztés a felelős ezekért a kiugró számokért: 36-szor több földet tartanak fent erre a célra, mint borsótermesztésre. Ha mindenki a vegán életmódot választaná, a Föld mezőgazdasági területei 75 százalékkal csökkennének, és akkora földterület szabadulna fel, mint Ausztrália, Kína, az Európai Unió és az Egyesült Államok területei… együttvéve. Ez mérhetetlen mennyiségű üvegházgáz-kibocsátástól szabadítaná meg a bolygót. Egy ilyen fordulat azt is eredményezné, hogy kevesebb megműveletlen föld esne áldozatul a mezőgazdaságnak, márpedig ez egyike a legfontosabb tényezőknek, ami a vadon élő állatfajok kipusztulásának hátterében áll.

gif

A fenntarthatóbbnak gondolt termelési módszerek sem sokkal környezetbarátabbak, mint a „hagyományosak”, és nagyban kiaknázzák a Föld erőforrásait, állítja Poor. „A növénytermesztést húsiparba forgatni olyan, mint szenet energiává koncertálni. Óriási energiakibocsátással jár” – mondta a The Guardiannek.

Az állattenyésztés részben felelős a Föld elsivatagosodásáért is, ami most már a bolygó felületének egyharmadát érinti.

Még néhány beszédes adat az állattenyésztésről


  • A húsok és a tejtermékek a napi kalóriabevitelünk 18%-át, a fehérjebevitelünknek pedig 37 százalékát teszik ki, mégis 83 százalékát használják fel a termőföldeknek világszerte, és a mezőgazdaság iparágában kibocsátott üvegházgáz 60%-áért felelősek.

  • A Földön élő emlősök 86%-a ember vagy haszonállat.

  • A szarvasmarha-tenyésztés 100 kiló húsonként akár 105 kiló üvegházgáz-kibocsátással jár, míg a tofu esetében ugyanez a szám nem egész 3,5 kiló.

  • Eddig 136 millió hektárnyi esőerdő területe esett áldozatul az állattenyésztésnek.

A megoldás a szemléletformálásban és az átláthatóságban lenne, állítja Poore: a fogyasztók legyenek tisztában vele, hogyan kerül a vacsorájuk a tányérjukra. Elvégre ők a pénztárcájukkal szavaznak, és az ő igényeik (is) diktálnak. „Ha megfelelően tájékoztatnánk a fogyasztókat, a teljes élelmiszeripart a fenntarthatóság és a felelős gondolkodás felé lehetne fordítani” – érvel Poore, aki bevallása szerint a kutatás folyamán felhagyott az állati termékek fogyasztásával. A tanulmányra reagáló szakemberek azonban inkább azt ajánlják, hogy fokozatosan vegyünk vissza a hús- és tejtermékfogyasztásból, mint hogy mindenki egyik pillanatról a másikra álljon le vele.


Inspirálódj ebből a galériából is:

Nézd meg a galériánkat> 9 kép
9 vegán és vegetáriánus sztár
Tovább olvasok
50 lett Jennifer Lopez – tizenkét dolog, amit nem tudtál róla

1969. július 24-én született Jennifer Lopez. Nehéz elhinni, hogy ötven éves, hiszen éppen ezerrel turnézik, sztriptíztáncosnőt alakít a közelgő filmjében és nemrég eljegyezte a szerelme.

Muszáj néha hagynod a gyereket egyedül játszani – az ő fejlődése érdekében is

Elmúltak már azok az idők, amikor az anyukák csak kicsapták a kölköket az utcára játszani, aztán naplementéig nem is látták őket viszont. De tényleg így kell ennek lennie? Tényleg a szülő feladata, hogy reggeltől estig szórakoztassa a gyerekét?

Ezért érinti a te gyerekedet is a budaörsi iskolaigazgatók ügye

Vasárnapi hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrégiben visszadobta két budaörsi iskola igazgatójának pályázatát. Aki nem budaörsi, vagy a két iskola valamelyikébe jár a gyereke, azt hihetné, hogy ez az ő életére sehogy nem lehet hatással. Ezért mondom el, mit gondolok erről érintett szülőként.

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

A hatéves György herceg ezen a paradicsomi helyen ünnepel

Legalábbis ha a bennfentesek célzásainak hinni lehet. Katalin hercegné ugyanis már átlagos állampolgár korában is egy Karib-tengeri magánszigetre járt a szüleivel, és Vilmos herceggel is többször leruccantak már ide, mióta családot alapítottak.

Segítség, rajongó a gyerekem!

Te is reménykedsz abban, hogy a Villám MCQueen-es pólókat lassan felváltják a Rolling Stones-os minták? Lehet, addig viszont jó eséllyel végig kell böjtölnöd egy Marcus & Martinus-korszakot és olyan rapperek matinékoncertjeire kell vinned a srácaidat, akikről sosem hallottál. Hogy minél jobban értsd és tudd, hogyan és miért rajong a gyereked, megkérdeztük a téma legnagyobb szakértőit.

Szokatlan ízpárosítások egészséges reggelikhez

Tökmag juharsziruppal és tahinivel, karfiol csokival, spenót ananásszal – senki sem mondhatja, hogy a reggeli a világ legunalamasabb étkezése, ha ilyen bevállósan párosítod az ízeket. És az egészségedre is jó hatással van a következő 3 édesség.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem