Mire jó a védettségi igazolvány? Jó egyáltalán valamire? Utánajártunk!

Borítókép: Mire jó a védettségi igazolvány? Jó egyáltalán valamire? Utánajártunk! Forrás: K. Anna
Az elmúlt héten nem várt levelet hozott számomra a postás. A Nemzeti Infokommunikációs és Szolgáltató Zrt. megküldte a Védettségi Igazolványt. Hogy mire jogosít fel engem, mint COVID fertőzésen átesett személyt ez a kis plasztikkártya? Igyekeztem utánajárni!

Még december elején estem át a koronavírus-fertőzésen. Szinte már el is felejtettem az ezzel járó hivatalos ügyintézést, amikor is március elején csengetett a postás. Levelet kaptam, benne egy csinos plasztikkártyával: Védettségi igazolvány. Információként szerepelt rajta a nevem mellett az útlevelem és a személyazonosító igazolványom száma a kártya sorszáma és érvényességi ideje. Az is feltüntetésre került, hogy nem átruházható és személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel együtt érvényes.

Június 17.- Eddig az időpontig vagyok védett az igazolvány szerint. Meg is örültem neki, hogy akkor nem kell semmilyen teszt, vagy oltás ahhoz, hogy utazzak, vagy bármi mást csináljak, amit teszthez, vagy vakcináláshoz kötnek. Aztán napról napra egyre érdekesebb hírek érkeztek az igazolvány kapcsán az ismeretségi körömből.

  • Volt, ahol az egész család egyszerre esett át a betegségen, mégis mindannyian különböző lejárattal rendelkező igazolványt kaptak.
  • Volt, akinek két kártyát is küldtek.
  • Olyanról is hallottam, aki nem esett még át koronavírus-fertőzésen, mégis kapott postán kártyát.

Ezek alapján kíváncsivá váltam, hogy akkor mégis hogyan is működik az igazolvány körüli rendszer. A kártyámon szerepelt, hogy a kártyához kapcsolódó jogosultságok a koronavirus.gov.hu oldalon ellenőrizhetőek. Isten látja a lelkem, végigböngésztem a teljes oldalt, ahol tényleg lehet hasznos információkat találni a koronavírus magyarországi ténykedéséről és az alkalmazott intézkedésekről, de

a kis kártyámmal kapcsolatban nem lettem okosabb.

Ezek után azt gondoltam, hogy a 61/2021. Kormányrendelet eligazít majd a jogi útvesztőben. E jogszabályban is rengeteg hasznos infót találtam, például, hogy hogyan tehet szert a magyarországi lakosság még egy plusz plasztikkártyára.

1. Aki igazoltan átesett a fertőzésen, a kormányrendelet alapján biztosan kap kártyát. Az ő esetükben az érvényesség kezdőnapja a kórház elhagyásának napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt. Akinek egy PCR-tesztje van, annak a pozitív teszt utáni karantén tizedik napja, a lejárati határidő pedig „fertőzésből történő felgyógyulásának napját követő hatodik hónap azonos napjával, ha pedig a hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napjával egyezik meg.”

2. Akik tünet nélkül estek át a betegségen és vérvizsgálat mutatta ki az antitesteket, annak az érvényesség kezdete a vizsgálat időpontja, lejárata pedig a vizsgálattól számított negyedik hónap lesz.

3. Akik pedig megkapták az első adag oltást, az ő esetükben pedig az oltás időpontja kerül fel az igazolványra, mint érvényességi kezdőnap, viszont lejárati idő nincs.

Ennek alapján lényegében kétféle igazolványt lehet kapni, van, ahol a beoltottság dátuma szerepel lejárati határidő nélkül, és van, ahol az igazolvány érvényességi ideje, ami a betegségtől számított 6 vagy 4 hónap.

Amennyiben a védettségi igazolványunkra nem vigyázunk és azt pótolni vagy cserélni kell 3.000,-Ft-os igazgatási szolgáltatási díjat kell megfizetnünk.

Van egy online felület, ahol a védettséget ellenőrizni is lehet, ez az EESZT, vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, ahol ügyfélkapuval, a TAJ számunk megadásával leshetjük meg ezeket az adatokat.

Hogy mire jogosít fel engem, mint COVID fertőzésen átesett személyt a Védettségi Igazolvány, azt még mindig nem tudom

de eléggé úgy néz ki, hogy készülnünk kell arra, hogy a mindennapjaink része lesz egy ideig, és érdemes gondosan a többi igazolványunk mellé helyezni az irattartónkba, pénztárcánkba, táskánkba.

Ha bármilyen kérdésed lenne még a témával kapcsolatban, nézd meg a lenti galériánkat!