A sötét pörkölésű kávé erősíti a DNS-edet... hogy micsoda?!

kávé,kutatás,egészség,dns
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy friss tanulmány szerint aki sokat fogyaszt kávébabnak ebből a sötét pörkölésű típusából, annak épségben marad a DNS-e. Most már biztos, hogy örökké fogunk élni (vagy mégsem)?

Ha azt fontolgatod, hogy lemondasz a kávéról, mert egészségtelen, először olvasd el azt a friss tanulmányt, amelyet nemrég egy táplálkozással foglalkozó folyóiratban tettek közzé, és ami ennek a kijelentésnek pont az ellenkezőjét állítja. Legalábbis, ami a DNS-einket illeti.

Egy új kutatás szerint a feketekávé csökkenti a DNS-ek károsodását!

A tudósok egy hónapon keresztül vizsgáltak két kontrollcsoportot: az egyiktől napi 500 mg pörkölt feketekávé fogyasztását kérték, míg a másik csoporttól a kávé vízzel való helyettesítését. Az utolsó napon vért vettek tőlük, amelyben a DNS-ek károsodását, illetve azok száltöréseit figyelték. Az eredmény a következőképpen alakult: azoknál az alanyoknál, akik napi egy csésze kávét fogyaszthattak, jóval kevesebb DNS-száltörésre volt precedens, mint azoknál, akik csak vizet ihattak.

A tudósok szerint tehát a pörkölt feketekávé rendszeres fogyasztása:

Jótékony védőhatást gyakorol az emberi DNS-re, a férfiaknál és a nőknél egyaránt.

- olvasható a fastcompany.com-on.

Ez egyébként nem az első tanulmány a kutatócsoporttól, amely bizonyítja, hogy a kávéfogyasztás igenis jó a szervezetünknek. A tanulmány szerzői évek óta foglalkoznak a témával, és a feketekávé újra és újra bizonyítja, hogy védelmet nyújt a DNS-eink számára.

kávé,dns,kutatás,egészség
forrás: pinterest

Napi egy csésze kávé elfogyasztása, jótékonyan hat a DNS-eidre.

2015-ben már publikáltak egy korábbi tanulmányt az European Journal of Nutritionban, amelyben megállapították, hogy azoknál, akik (egy hónapon keresztül) naponta három csésze (750 mililiter arab kávét) sötét, pörkölt kávét fogyasztottak, 27%-kal kevesebb volt a DNS száltörés a fehérvérsejtekben, mint a kizárólag vizet fogyasztókéban.

A kutatók szerint a vizsgálatok mind-mind arra mutatnak, hogy a kávéfogyasztás védi ugyan DNS-t, mindamellett szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy önmagában a kávéfogyasztás még kevés ahhoz, hogy biztosítsa a szervezetünk egészségét.

Tovább olvasok
Airbrush smink: ha olyan tökéletes, miért nem ezt használja mindenki?

A smink, amit nem kenni, hanem fújni kell egy „retuspisztoly” segítségével – az airbrush technika a filmiparban terjedt el és számtalan előnye van. De akkor miért nem cseréltük le még erre az ecseteinket és az applikátorainkat?

Hírességek még híresebb keresztszülővel

A hónapokig vagy akár évekig tartó forgatások alatt sokszor igazi barátságok köttetnek, és úgy tűnik a kapcsolatok következő lépcsőfoka bizony a családi kötelék, amit a legjobb cimborák sokszor a keresztszülőséggel pipálnak ki.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem