"Várakozás van bennem, hogy berobban a covidos betegek száma"

"Várakozás van bennem, hogy berobban a covidos betegek száma"

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Ancsa vagyok, sürgősségi triázs. Egy sikeres kórház sürgősségi egységén várom a feladatot, hogy megharcoljak az ismeretlen kórral.”

Így indul az az egyedi koronavírus napló, ami belülről engedi láttatni a küzdelmet a járvánnyal. Az AKUT Szakasz weboldal 57 ezer követője már eddig is közvetlen közelről figyelhette a uzsokis sürgősségi osztály életét. Mikor a WHO világjárványnak nevezte a Covid-19 vírusfertőzést, az oldal szerkesztője, Baji Anikó, a blogján új naplót indított. Az Egy triage naplója különös látlelet a frontvonalról. (A francia tier szó jelentése, rendezni, kiválogatni. A sürgősségi osztályon dolgozó triage nővér a betegek érkezését követően azonnal, a megfelelő standard paraméterek és algoritmus segítségével megállapítja milyen sorrendben kerüljenek kezelésre – a szerk.)

Mi történt azon a napon?

Baji Anikó: 2020. március 11-e volt, és a WHO kihirdette a világjárványt. Ez akkor olyan erős hatással volt rám, hogy úgy éreztem, ki kell magamból írnom az érzéseimet, a tapasztalataimat. A sokk persze nem csak engem érintett, hanem szerintem minden egészségügyi dolgozó a szívéhez kapott. Döbbenetes volt megélni, hogy a kevésbé népszerű, talán feleslegesnek is tartott tantárgy, amit az iskolában tanultunk - a járványtan - most megelevenedik előttünk. Ki gondolta volna akkor, hogy 2020-ban egy világjárvány részesei legyünk? Azt hiszem, erre mondják, hogy történelmi pillanat.

Még újságíróként is.

B.A.: De az egészségügyben dolgozóknak hatványozottan. Képzeld el, milyen lelki folyamaton megy át egy ápoló, egy műtős, egy orvos… és milyen lehet megélni, hogy minden megváltozik körülötted. Azon a májusi napon meghoztam a döntést, hogy leírok mindent, mert kell, hogy ezt mások is belelássanak ebbe a helyzetbe. Valamint nem titkolt célom volt az is, hogy végre megváltozzon a közvéleménynek az egészségüggyel kapcsolatos véleménye.

De azért az esti tapsolásra te sem számítottál.

B.A.: Arra tényleg nem. Ne tudd meg, hogy milyen jól esik. Amióta csak a sürgősségin dolgozom, azt éltem meg, hogy velünk mindenkinek csak a gondja volt. A szakma se ismert minket, a laikusok sem. Aztán most elkezdett áradni felénk a szeretet, ami számomra szinte felfoghatatlan.

Lelki folyamatként írod le a változást, amit a járvány hozott. Melyek ennek az útnak a stációi?

B.A.: Amikor a pandémiát kihirdették, először nagyon féltem. Elsősorban attól, hogy megbetegszem, aztán egy nap múlva már attól, hogy a szüleim betegednek meg. Utána jött a szeparáció miatti szorongás, mert nem tudtam a szeretteimmel érintkezni. Azok a dolgok, amelyeknek régen nem is tulajdonítottam jelentőséget, most felértékelődtek. A vasárnapi ebédek a szüleimnél, édesanyám ölelése, a vasárnap délutáni borozások édesapámmal, úgy éreztem, ezeket mind-mind elvette tőlem a járvány. Mindenkivel megszakítottam a fizikai kapcsolatot, csupán telefonon beszélgetünk, de az nyilván nem ugyanaz, mint a találkozás. A munkahely lett az otthonom, a munkatársaim a családom. Ezt követte a „történjen már valami” érzés. Mint minden ember, én is folyton a híreket bújom. Készítettem interjút olasz ápolónővel, nagyon átéreztem, amit az olaszok megéltek, és hogy mekkora harcot vívtak a kórházakban. Azonban a történeteket annyira magamévá tettem, hogy minden nap arra készülök, ezek nálunk is bekövetkeznek. Várakozás van bennem, hogy berobban a Covid-os betegek száma, és az arcomat feltöri majd a maszk, hogy aludni sem tudoka sok munkától. Ez azonban konkrét meghasonulás, mert valójában nyilván nem várom, hogy rosszabbodjon a járvány.

Mi a legrosszabb és a legjobb forgatókönyv szerinted?

B.A.: A legrosszabb, hogy emberek megunják a bent csücsülést, kiáramlanak, és aztán nagyon megugranak a mutatók. A vírus sokáig tart és nagy megterhelésnek lesz kitéve az egészségügy. A legjobb, hogy szépen lassan lecseng a járvány alacsony tetőzéssel és az emberek elkezdhetik az új életüket a régi kerékvágásban.

Sokat olvasol ebben a témában?

B.A.: Túl sokat is. Pedig már külön odafigyelek, hogy mértékkel fogyasszam a híreket, sőt, tettem már fogadalmat, hogy egyáltalán nem nézek semmilyen oldalt, mert konkrétan beteggé tesz. A Facebook ugyanez, ott még a kommenteket is látom, ha belenézek, biztosan kihordok lábon két infarktust. Most ott tartok, hogy lecsökkentettem négyre a híroldalak számát, és így próbálom túlélni ezt a helyzetet.

Hogyan telik egy napod?

B.A.: Korán kelek, gyors készülődés után már pattanok is a kerékpáromra és indulok be a munkahelyemre. Reggel hatkor már a bringán hívom a szüleimet, ez a mi fix időpontunk a beszélgetésre. Ha beérek, indulok az öltözőbe, felveszem a munkaruhámat. Átveszem az osztályt, meghallgatom, hogy mi történt éjszaka, hány beteg, milyen beáramlás volt. Felveszem a ritmust, beosztom a kollégákat, hogy ki melyik vizsgálót viszi, kinek kell koronavírusos betegekkel foglalkozni, és ezzel párhuzamban rendezem a kötelező védőfelszereléseket. Utána elolvasom a napi emaileket, mindig jönnek az új utasítások, új rendelkezések, csak győzzük őket feldolgozni. El se tudná senki képzelni, micsoda mennyiségű információt kapunk nap, mint nap. Közben pedig jönnek a betegek, akiket el kell látni. De ez a szám most láthatóan kisebb lett, ez bevallom, engem aggaszt egy kicsit.

Mert várod a berobbanást?

B.A.: Ez is benne van, de leginkább azon aggódok, hogy mi van a sürgősségit általában – koronavíruson kívül – elárasztó betegekkel? Hol vannak azok, akik „csak egy röntgent kérek; jó volna egy CT; nézzen má’ drága meg, mer’ holnap utaznom kell; csíp a pisi és megy felfelé a vörös csík” Az elmúlt egy hónapban nem láttam egy felfelé kúszó vörös csíkot sem és senki nem ordított velem, hogy „adjammá ide” a receptet. Hova tűntek el ezek az emberek? Sokat szoktam rajtuk gondolkodni. Hiszen a cisztitisz kezeletlenül vesemedence-gyulladáshoz vezet, a tovafutó piros csíkot megelőző csúnya sebzés meg valóban elfertőződhet. A kicsit magas cukor magasabb lesz és ezzel együtt életveszélyessé is válhat…

Ez elég rosszul hangzik…

B.A.: Ez nagyon rosszul hangzik. Attól tartok, meglesz ennek a böjtje. Történhet számos tragédia, a sürgősségi helyzetét nézve meg szerintem az lesz, hogy a járvány után megindul a tömeg és győzni se fogjuk a sok beteget.

Sok szó esik a védőfelszerelésről. Van rendes ruházat a sürgősségin?

B.A.: Darth Vader hozzám képest semmi. Szkafander, védőpajzs, hihetetlen erős maszk, olyan szemüveg, ami nem készíti ki az arcot. Nagyon szigorú szabályok vannak ezügyben, ha valamit kihagynánk, azonnal ránk szólnának.

A barátaid megismernének?

B.A.: Néha még saját kollégánk mellett is elmegyünk, annyira be vagyunk öltözve. Már maga a beöltözés is olyan, mint a rituálé, felvesszük a szkafandert, elbújunk a maszk és a szemüveg mögé, ezzel szinte egy másik tudatállapotba kerülünk. Mint, amikor a százas síkfutás döntőjénél a futók betérdelnek a rajtgépbe.

Mi a rutin, ha koronagyanús beteg érkezik?

B.A.: Egyetlen belépésre kijelölt hely van a kórházban, ahol áll egy előszűrő állomás. Kikérdezés és hőmérséklet mérés után folytathatják az útjukat a betegek.

Ki a gyanús?

B.A.: Aki köhög, fullad, lázas, fáj a torka vagy olyan helyen dolgozik, ahol gyakori kontaktust teremt emberekkel. Egyszóval szinte mindenki gyanús lehet, még az is, aki nem. Idegtépő, de így van. Aki fennakad a szűrőn, az az elkülönítő sátorba ül le és megvárja, hogy kimenjen érte a COVID team, vagy ha mentővel jön, akkor egyből a COVID vizsgálóba kerül. Számomra nagyon fontos a kommunikáció. Arctalanul élünk és létezünk ezekben a szkafanderekben. A betegek szinte semmit nem látnak belőlünk, és sajnos a maszk is nagyon el tudja nyelni a hangot, így sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk az érthető és hangos kommunikációra. Persze vannak viccesebb pillanatok. A vizsgálóban tulajdonképpen pont ugyanaz a ritmus, mint egy nem fertőző vizsgálóban. A beteget megvizsgáljuk, EKG készül róla, vért veszünk tőle és szükség esetén (általában mindig) oxigént adunk. Amiben eltér az egész művelet, az a viselt gúnya és a COVID teszt.

Hogyan tudsz a munka után kikapcsolódni?

B.A.: Futok, biciklizek, otthoni edzéseket végzek. Sokat olvasok, és teljesen laikus (tehát nem szakmabeli) barátokkal csetelek. Próbálom a gondolataimat elvonatkoztatni a kórháztól, de ez elég nehéz. Egyrészt azért, mert van egy másik vonalam, médiakommunikációs szakemberként is dolgozom, ami tulajdonképpen a második végzettségem. Pörgetem az oldalamat, írom a naplót, ezzel pedig megint visszakerültem a kórház, az egészségügy világába.

Erre a munkára vágytál?

B.A.: A Vészhelyzeten nőttem fel. Beégett a retinámba, ahogy rohannak az orvosok életet menteni, folyton dráma, döntések, azonnali cselekvés van. Aztán amikor a korábbi munkahelyemen jöttek újraéleszteni a sürgősségi egységről a kollégák és láttam a profizmusukat, attól a perctől fogva megpecsételődött a sorsom. Megszoktam és megszerettem ezt a pörgést, még magát a stresszt is. Elvonási tüneteim vannak, ha nem érzem ezt a közeget.


A galériában olyan filmeket találsz, amik hátborzongatóan aktuálisak az utóbbi időben.

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Rémisztő, és egyben figyelemfelkeltő film járványokról
Tovább olvasok
Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kép
Hogyan kell mikróban jófajta tojásételeket készíteni?

A mikrohullámú sütő a barátunk. Nem kell tőle félni. Tojásételek elkészítéséhez is kiváló.

Kép
Colin Firth meleg szerelmi drámában tér vissza

Nem túlzás azt mondta, hogy az év legromantikusabb drámáját fogjuk kapni Stanley Tuccitól és Colin Firthtől, akik középkorú meleg párt fognak alakítani.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 25.: a Mérlegek várakozásainak megfelelően alakulnak az ügyeik, a Skorpiók több fronton igyekeznek helyt állni

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket találsz ugyanis az egyes csillagjegyek alatt!

Kép
Apa vagy anya csinál karriert?

„Sajnálom, de a feleségem beosztása miatt nem fogadhatom el ezt az állást!” Csak provokálok. Ez a mondat nem így hangzott el. Hanem fordítva.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem