Válás után: a gyereknek lesz egy második otthona is - így segíts neki megszokni az új helyet

Borítókép: Válás után: a gyereknek lesz egy második otthona is - így segíts neki megszokni az új helyet Forrás: getty images
"Csak rajtunk múlik, hogy a gyermekünknek milyen emlékei lesznek erről a nehéz időszakról." - A cikk eredetileg az apamagazin.hu oldalon jelent meg.

Egy válás kétségkívül borzasztóan megviseli mindkét felet. Ha pedig gyerekek is vannak a családban, a szülők elsősorban az ő érdekeiket kell, hogy szem előtt tartsák, amikor, - jó eséllyel-, közösen átbeszélik az előttük álló, ismeretlen időszakot. Bizonyára vannak olyan nehéz szituációk is, amikor a két szülő nem ért szót egymással és a gyermek elhelyezése is csorbát szenved, azonban van okunk azt hinni, hogy még a legszörnyűbb válás esetében is képesek józan szempontok szerint dönteni a felek a gyerekek láthatásáról.

A következőkben épp ezért egy „átlagosabb” szituációt veszünk alapul, amelyben a gyermek az egyik szülőjénél marad, de gyakran látogatja a másikat, annak új lakóhelyén; vagy pedig, hogy a gyermek mindkét szülőnél közel ugyanannyi időt tölt – mindamellett, hogy tudjuk, hogy ez utóbbi a ritkább eset, sajnos.

Ha tehát sor került a szétköltözésre és megteremtettük a lehetőséget arra, hogy a gyermekünk mindkét otthonban velünk tölthesse az időt, akkor kezdetét veszi egy újféle „beszoktatás” időszaka. Képzeljük csak el, ha nekünk nehéz feldolgozni az új helyzetet, milyen lehet egy gyereknek szembesülni a tényekkel, mi szerint mostantól anya és apa nem egy helyre megy haza, nem alszik többé egy szobában, nem lesz (soha) többet közös reggeli, vacsora, vagy filmezés a kanapén, sem semmilyen más, eddig közös élménynek számító program. Ugyan azt mondják, a gyerekek rugalmasak és jól alkalmazkodók, azonban ez csak akkor igaz, ha segítünk nekik megérteni és elfogadni az új helyzetet, hogy kis idővel ismét otthonosan mozogjanak az életterükben.

Forrás: getty images
Mit tehetünk annak érdekében, hogy a gyermek elfogadja, megszokja és fokozatosan megszeresse az új szituációt, mely szerint mostantól két otthona is lesz? Íme néhány jó tanács, amit elvált szülőktől kaptunk:
A válás nagyon nehéz és hosszú folyamat. Ne vádoljuk magunkat, se egymást azért, ha nem megy minden gördülékenyen. A gyerek érdekében lehetőleg ne harcoljunk, vádaskodjunk nyíltan, de arra sincs szükség, hogy megjátszuk előtte magunkat. Ne feledjük, hogy egy gyerek mindent lát, érez és meg is tanul. Csak rajtunk múlik, hogy milyen emlékei lesznek erről a mindenki számára nehéz időszakról.

Még több válással kapcsolatos tanácsot itt találsz: