11 pontban összefoglalható a valaha írt összes önsegítő könyv

11 pontban összefoglalható a valaha írt összes önsegítő könyv
Forrás: Flickr

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Minden valamire való híresség kiadat legalább egy könyvet arról, hogy hogyan lehetne a te életed is olyan szép és sikeres, mint az övé. Még szerencse, hogy a 11 billió dolláros önsegítő-iparban mindenki önzetlenül tud tenni másokért. Csak az kár, hogy mindegy, ki írja, az összes önsegítő könyv ugyanazt a pár tanácsot járja körül.

A műfaj első példánya hivatalosan Samuel Smiles 1859-es könyve, a Self-Help, azonban ha jobban belegondolunk, jóval korábbról is tudunk példákat hozni hasonló olvasmányokra. Már az ókorban létezett több olyan irodalmi műfaj, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a mai önsegítő könyvekre. Ha egy igazán extrém példára vágyunk, íme: Marcus Aurelius (élt 121-180) Elmélkedései hosszuk alapján akár egy influenszer tweetjei is lehetnének a helyes életvitelről. Persze nem kell ilyen messzire mennünk időben és térben, elég Szent István király Imre herceghez szóló intelmeire gondolnunk, hogy belássuk, elég mélyen gyökerezik a kultúránkban ez a műfaj.

De lassan térjünk vissza a jelenbe. Samuel Smiles 1859-es könyve több millió példányban kelt el, úgyhogy mindenki beláthatta, hogy a műfaj egy aranybánya. Azóta minden generációnak megvoltak a maga önsegítő könyvei. Napjainkban két alműfaj tűnik különösen népszerűnek. Az egyik az "ugyanazt-mondom-csak-káromkodva-mert-úgy-hitelesebbnek-és-lazábbnak-tűnök", a másik pedig a meta-önsegítő könyv, vagyis amikor valaki arról ír, hogyan követte egy másik önsegítő könyv tanácsait.

A rövid történeti áttekintés után lássuk, melyik 11 tanács képezi a műfaj magját!

Nézd meg a galériánkat>11 kép
11 pontban összefoglaljuk a valaha írt összes önsegítő könyvet

Hogyha pedig mindenképp olvasni szeretnél (helyes!), itt egy ajánló az elmúlt évek legjobb magyarországi megjelenéseiből:


Mashable

Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem