Mikor lesz kész a vakcina?

vakcina,koronavírus
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Még a leghatékonyabb, legszigorúbb korlátozások is csak lelassítani tudták a Covid-19 terjedését, megállítani nem. A biztos megelőzésre csak egy vakcina lenne képes. Illetve nem csak.

Több tucatnyi nagy vegyészeti/gyógyszeripari vállalat és egyetem versenyez egymással, hogy megalkossa ezt az oltóanyagot; legalább négy közülük már az állatokon való tesztelésnél tart; az Egyesült Államokban a héten kezdtek el embereken (négy önként jelentkezőn) tesztelni egy vakcinamintát.

Ez egy elképesztően gyors eljárás a járványmegelőzés területén, és nagyrészt kínai tudományos erőfeszítéseknek köszönhető: sikerült levezetniük a Covid-19-et okozó génszekvenciát. Ezeket január elején osztották meg, így a kutatócsoportok azóta kitenyésztették a vírust és tanulmányozzák, hogyan települ be az emberi sejtekbe.

Olvasd el ezt is!

Valóban nagyon gyors, de mi, tudósok, a vírussal futunk versenyt. Az emberiség jóléte lebeg a szemünk előtt

– mondta a BBC-nek egy járványszakértő, Dr John Tregoning.

Hogy működik egyáltalán egy vakcina?

Korábban is okoztak koronavírusok légzésproblémákkal összefüggő járványokat – az egyik, a Sars, Kínában történt 2002-04-ben, a másik, a Mers Szaúd-Arábiában 2012-ben. Mindkét esetben elkezdődött koronavírus elleni oltás kifejlesztése, amelyeket egy amerikai, Maryland állambeli cég „újrahasznosít” és nemsokára tesztelni kezdi önkénteseken.

A Sars-CoV-2 vírus (ez a koronavírus teljes neve) génanyaga 80-90%-ban megegyezik a Sars-t okozó víruséval. Ezért a kifejlesztett vagy kifejlesztés alatt álló vakcinák is hasonló alapelven működnek: kis mennyiségben juttatják be a vírust a szervezetbe, hogy rávegyék azt az antitestek termelésére. Az antitest egyfajta immunmemória, amely ha egyszer működésbe lépett, később könnyen mobilizálható, amennyiben az ember ismét találkozna a vírussal.

A gyengített vírusnak megvannak a hátrányai: megbetegíthetik azt, aki megkapja. Néhány mostani farmakológiai projekt ezért újabb technológiákat alkalmaz. Az egyik közülük a rekombináns vakcina, amely kivonja a vírus felületén levő fehérjetüske genomját és egy baktérium vagy élesztő genomjába illeszti azt be, ezzel arra késztetve a baktériumot, hogy nagy mennyiségű fehérjét válasszon ki magából. Megint más eljárások a fehérjét megkerülve magából a genetikai felépítésből készítenek vakcinát.

Hogy néz ki egy emberen végzett vakcinateszt?

A klinikai tesztek kötelező előzményei a forgalomba hozatalnak, és általában három fázisból állnak. Az első fázisban néhány tucat egészséges önkéntes vesz részt: rajuk azt tesztelik, hogy a készítmény biztonságos-e, vannak-e mellékhatásai. A másodikban, amiben már néhány százan vesznek részt, leginkább a betegséggel fertőzött területekről, azt derítik fel, milyen hatékony a vakcina. A harmadik fázis ugyanaz, mint a második, csak ebben már ezrek vesznek részt. De eddig a harmadik fázisig csak nagyon kevés vakcina jut el.

Miért bukik el olyan könnyen egy vakcinateszt?

Különböző okai lehetnek annak, hogy egy hónapokon át fejlesztett vakcina nem megy át a klinikai teszteken. Előfordulhat, hogy a kísérleti alanyok különböző nem várt tüneteket produkálnak, mint ahogy az is, hogy a vakcina egyszerűen nem hatékony, és ez a két jelenség egyszerre is felléphet. A gyógyszeripari cégek közül azoknak, amelyek korábban már sikeresen teszteltek hasonló betegségek megelőzésére szolgáló készítményeket, könnyebb dolguk van. Ugyanakkor a Sars-CoV-2 újfajta kórokozó, és ezeket az új eljárásokat, amikről fentebb beszámoltunk, kevesen tesztelték. Ezért viszonylag szűkös a lehetőség arra, hogy „meg lehessen sürgetni” a tesztfolyamatokat.

Na de akkor mikor lesz vakcina?

A legtöbb vakcinológus egyetért abban, hogy 18 hónap kell, mire a koronavírust megelőző oltás bárki számára hozzáférhető lesz. Már ez is elképesztően gyors menet lenne amúgy, bár Trump elnököt, aki a 2020 őszén esedékes amerikai elnökválasztás előttre követelte a vakcinát, ez nem elégíti ki.

Ám itt még egy probléma merül fel: amikor kész lesz az oltóanyag, akkor óriási mennyiség kell belőle. A Covid-19-et fejlesztő gyógyszercégeknek egyszerűen nincs kapacitásuk arra, hogy ilyen sokat legyártsanak. És ez még nem minden. „Egy olyan vakcinát beszerezni, ami biztonságos és hatékony, a legjobb esetben is egyharmadrészét teszi ki azoknak a folyamatoknak, amikre szükség van egy globális immunizációs programhoz – mondja a Guardiannek Jonathan Quick, amerikai egészségszakértő, a The End of Epidemics című könyv szerzője. – A vírusbiológia és a vakcinafejlesztés hatékonyan korlátozhatja egy kórokozó terjedését, de a politika és a gazdaság sokkal fontosabb gátló tényezők.

Olvasd el ezt is!

A vakcináknak ugyanis el is kell jutniuk azokhoz, akiknek szükségük van rá. Ez még egyes országokon belül is probléma, hát még az országok között. Egy járvány egyértelműen azokat az országokat sújtja a legjobban, amelyeknek a leggyengébb lábakon áll az egészségügyi ellátórendszere. Másfelől bizonyos készítményeket olyan monumentális gyógyszergyárakban állítanak elő, mint India, amely simán dönthet úgy, hogy előbb a saját 1,3 milliárdos lakosságát teszi immunissá, és csak aztán exportál külföldre.

A WHO többek között azért létesült, hogy a gyógyeljárások egyenlően oszoljanak el a világban, és létezik egy vakcinaszövetség is, a Gavi, amely kreatív finanszírozási megoldásokkal állt elő, hogy a szegényebb országoknak is jusson az ellátmányból. De minden járvány más, és egyetlen országot sem köteleznek a WHO javaslatai.

Érdemes-e egyáltalán vakcinát gyártani?

A járvány a szakértők szerint minden bizonnyal tetőzik és lecseng majd, mielőtt egy vakcina hozzáférhető lesz. De így is számtalan életet is megmenthet egy oltóanyag, különösen akkor, ha a vírus újra meg újra felbukkan, ahogy az influenza is szokott. Addig is a legfőbb reményünk abban van, hogy lelassítsuk a fertőzés terjedését, amíg lehet. Moss kezet, maradj otthon.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Mit fertőtleníts koronavírus-járvány idején minden nap az otthonodban?
Tovább olvasok
Kép
A mi családunk az egyetlen, amelyik még mindig tartja a szociális távolságot?

„A közösségi média tele van vakációzó családokkal, úgy festenek, mintha nem lenne a világon semmi gondjuk-bajuk. Vízeséseknél pózolnak, tengerparton lazítanak, sorban állnak a szórakoztató parkokban. Nem tudom megmondani, hogy féltékeny vagyok, vagy inkább döbbent, vagy esetleg mindkettő." Dóri története.

Kép
Mit is tudunk igazából a koronavírus-partikról?

A koronavírus-járvány kezdete óta már többször is felbukkantak COVID-bulikról szóló hírek. De vajon mi igaz ezekből, és mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglalható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem