Mikor lesz kész a vakcina?

vakcina,koronavírus
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Még a leghatékonyabb, legszigorúbb korlátozások is csak lelassítani tudták a Covid-19 terjedését, megállítani nem. A biztos megelőzésre csak egy vakcina lenne képes. Illetve nem csak.

Több tucatnyi nagy vegyészeti/gyógyszeripari vállalat és egyetem versenyez egymással, hogy megalkossa ezt az oltóanyagot; legalább négy közülük már az állatokon való tesztelésnél tart; az Egyesült Államokban a héten kezdtek el embereken (négy önként jelentkezőn) tesztelni egy vakcinamintát.

Ez egy elképesztően gyors eljárás a járványmegelőzés területén, és nagyrészt kínai tudományos erőfeszítéseknek köszönhető: sikerült levezetniük a Covid-19-et okozó génszekvenciát. Ezeket január elején osztották meg, így a kutatócsoportok azóta kitenyésztették a vírust és tanulmányozzák, hogyan települ be az emberi sejtekbe.

Olvasd el ezt is!

Valóban nagyon gyors, de mi, tudósok, a vírussal futunk versenyt. Az emberiség jóléte lebeg a szemünk előtt

– mondta a BBC-nek egy járványszakértő, Dr John Tregoning.

Hogy működik egyáltalán egy vakcina?

Korábban is okoztak koronavírusok légzésproblémákkal összefüggő járványokat – az egyik, a Sars, Kínában történt 2002-04-ben, a másik, a Mers Szaúd-Arábiában 2012-ben. Mindkét esetben elkezdődött koronavírus elleni oltás kifejlesztése, amelyeket egy amerikai, Maryland állambeli cég „újrahasznosít” és nemsokára tesztelni kezdi önkénteseken.

A Sars-CoV-2 vírus (ez a koronavírus teljes neve) génanyaga 80-90%-ban megegyezik a Sars-t okozó víruséval. Ezért a kifejlesztett vagy kifejlesztés alatt álló vakcinák is hasonló alapelven működnek: kis mennyiségben juttatják be a vírust a szervezetbe, hogy rávegyék azt az antitestek termelésére. Az antitest egyfajta immunmemória, amely ha egyszer működésbe lépett, később könnyen mobilizálható, amennyiben az ember ismét találkozna a vírussal.

A gyengített vírusnak megvannak a hátrányai: megbetegíthetik azt, aki megkapja. Néhány mostani farmakológiai projekt ezért újabb technológiákat alkalmaz. Az egyik közülük a rekombináns vakcina, amely kivonja a vírus felületén levő fehérjetüske genomját és egy baktérium vagy élesztő genomjába illeszti azt be, ezzel arra késztetve a baktériumot, hogy nagy mennyiségű fehérjét válasszon ki magából. Megint más eljárások a fehérjét megkerülve magából a genetikai felépítésből készítenek vakcinát.

Hogy néz ki egy emberen végzett vakcinateszt?

A klinikai tesztek kötelező előzményei a forgalomba hozatalnak, és általában három fázisból állnak. Az első fázisban néhány tucat egészséges önkéntes vesz részt: rajuk azt tesztelik, hogy a készítmény biztonságos-e, vannak-e mellékhatásai. A másodikban, amiben már néhány százan vesznek részt, leginkább a betegséggel fertőzött területekről, azt derítik fel, milyen hatékony a vakcina. A harmadik fázis ugyanaz, mint a második, csak ebben már ezrek vesznek részt. De eddig a harmadik fázisig csak nagyon kevés vakcina jut el.

Miért bukik el olyan könnyen egy vakcinateszt?

Különböző okai lehetnek annak, hogy egy hónapokon át fejlesztett vakcina nem megy át a klinikai teszteken. Előfordulhat, hogy a kísérleti alanyok különböző nem várt tüneteket produkálnak, mint ahogy az is, hogy a vakcina egyszerűen nem hatékony, és ez a két jelenség egyszerre is felléphet. A gyógyszeripari cégek közül azoknak, amelyek korábban már sikeresen teszteltek hasonló betegségek megelőzésére szolgáló készítményeket, könnyebb dolguk van. Ugyanakkor a Sars-CoV-2 újfajta kórokozó, és ezeket az új eljárásokat, amikről fentebb beszámoltunk, kevesen tesztelték. Ezért viszonylag szűkös a lehetőség arra, hogy „meg lehessen sürgetni” a tesztfolyamatokat.

Na de akkor mikor lesz vakcina?

A legtöbb vakcinológus egyetért abban, hogy 18 hónap kell, mire a koronavírust megelőző oltás bárki számára hozzáférhető lesz. Már ez is elképesztően gyors menet lenne amúgy, bár Trump elnököt, aki a 2020 őszén esedékes amerikai elnökválasztás előttre követelte a vakcinát, ez nem elégíti ki.

Ám itt még egy probléma merül fel: amikor kész lesz az oltóanyag, akkor óriási mennyiség kell belőle. A Covid-19-et fejlesztő gyógyszercégeknek egyszerűen nincs kapacitásuk arra, hogy ilyen sokat legyártsanak. És ez még nem minden. „Egy olyan vakcinát beszerezni, ami biztonságos és hatékony, a legjobb esetben is egyharmadrészét teszi ki azoknak a folyamatoknak, amikre szükség van egy globális immunizációs programhoz – mondja a Guardiannek Jonathan Quick, amerikai egészségszakértő, a The End of Epidemics című könyv szerzője. – A vírusbiológia és a vakcinafejlesztés hatékonyan korlátozhatja egy kórokozó terjedését, de a politika és a gazdaság sokkal fontosabb gátló tényezők.

Olvasd el ezt is!

A vakcináknak ugyanis el is kell jutniuk azokhoz, akiknek szükségük van rá. Ez még egyes országokon belül is probléma, hát még az országok között. Egy járvány egyértelműen azokat az országokat sújtja a legjobban, amelyeknek a leggyengébb lábakon áll az egészségügyi ellátórendszere. Másfelől bizonyos készítményeket olyan monumentális gyógyszergyárakban állítanak elő, mint India, amely simán dönthet úgy, hogy előbb a saját 1,3 milliárdos lakosságát teszi immunissá, és csak aztán exportál külföldre.

A WHO többek között azért létesült, hogy a gyógyeljárások egyenlően oszoljanak el a világban, és létezik egy vakcinaszövetség is, a Gavi, amely kreatív finanszírozási megoldásokkal állt elő, hogy a szegényebb országoknak is jusson az ellátmányból. De minden járvány más, és egyetlen országot sem köteleznek a WHO javaslatai.

Érdemes-e egyáltalán vakcinát gyártani?

A járvány a szakértők szerint minden bizonnyal tetőzik és lecseng majd, mielőtt egy vakcina hozzáférhető lesz. De így is számtalan életet is megmenthet egy oltóanyag, különösen akkor, ha a vírus újra meg újra felbukkan, ahogy az influenza is szokott. Addig is a legfőbb reményünk abban van, hogy lelassítsuk a fertőzés terjedését, amíg lehet. Moss kezet, maradj otthon.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Mit fertőtleníts koronavírus-járvány idején minden nap az otthonodban?
Tovább olvasok
Kép
Hancúr karantén idején: "Az alvásidőben lezavart együttlét végére kelt fel a lányunk, aki nem értette, miért vagyunk meztelenek délután 3-kor"

Soha nem látott hévvel faljátok egymást, sutyiban, netán a gyerekek elől bujdokolva csókolóztok, vagy a fáradtságtól egyszerűen gondolni se tudtok a szexre? Miközben sok házaspár már egymás puszta létezésétől is a falra mászik a karanténos mindennapokban, mások boldogan élvezik ki a szoros közelséget, attól függően, kinek milyen hatással van a jelenlegi helyzet a libidójára. Megkérdeztünk néhány anyát, hogy áll a szexuális életük a karantén alatt.

Kép
Ez történik a testeddel, ha nincs szex

Erősíti az immunrendszeredet, mérsékli a stresszt, és a vérnyomásod is alacsonyabb lesz, ha rendszeresen hancúroztok a pároddal. Ha viszont csak kevés, vagy egyáltalán nincs szex, a tested ahhoz fog alkalmazkodni és problémák sora jelentkezhet.

Kép
Mikor kezdhető újra a sport a koronavírus fertőzés után?

Bár a koronavírus fertőzöttek többsége szerencsére teljesen felgyógyul, bizonyos esetekben viszont komolyabb szövődmények alakulhatnak ki, akár hónapokkal később is. Sportolók esetében különösen fontos lenne egy kardiológiai ellenőrzés.

Kép
Jelek, melyek arra utalhatnak, a gyerekedet is nagyon megviseli a jelenlegi helyzet

Amíg te kibeszélheted a feszültséget; egy gyereknek ez közel sem ennyire egyszerű. Pedig őt is biztosan nyomasztja, hogy egyik napról a másikra fölfordult a kis élete. S ha szavakkal nem is biztos, hogy ki tudja fejezni, ez a viselkedésén keresztül talál kiutat. Olvass a néma üzenetekből.

Kép
Napi horoszkóp november 29.: az Oroszlánok érdekes tapasztalatokkal gazdagodhatnak, a Mérlegekre nagy meglepetés vár

A hét utolsó napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Szabályok, amiket Diana hercegné és Meghan Markle is megszegtek

Diana hercegné és Meghan Markle egyaránt híresek arról, hogy időnként megszegik a királyi család szabályait. Most összegyűjtöttünk néhány szabályt, ami ellen mindketten fellázadtak már.

Kép
Még mindig nagyon kevés a családbarát munkahely

Bár elméletileg visszavárják dolgozni a kisgyermekes anyákat, többségük nem érzi igazán családbarátnak a munkahelyét. Van, aki inkább eltitkolja, hogy szült; sokuk feleslegesnek érzi magát a munkaerőpiacon. Az is gyakori, hogy a gyerek miatt eleve nem mernek magasabb pozícióban gondolkodni.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem