Vakcina kisokos: minden, amit a koronavírus elleni oltásokról tudni szeretnél

Borítókép: Vakcina kisokos: minden, amit a koronavírus elleni oltásokról tudni szeretnél Forrás: Getty Images
Hazánkban jelenleg ötféle vakcinával oltják a lakosságot koronavírus ellen. Közülük három rendelkezik európai gyógyszerügyi hatósági engedéllyel, míg a magyar kormány „különutas” beszerzései révén érkező keleti vakcinák – a kínai Sinopharm és az orosz Szputynik oltóanyag – egyelőre a magyar gyógyszerügyi hatóság vészhelyzeti engedélyével bír. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az itthon jelenleg adható vakcinákról, hogy ezzel is segítsünk eligazodni az információáradat tengerében.

A Magyarországon használatban levő vakcinák

AstraZeneca vakcina

A COVID 19 AstraZenaca Vakcina egy 3. generációs, úgynevezett vírusvektor-alapú vakcina. Összetétele SARS-CoV-2 (ChAdOx1-S)* tüske fehérjét kódoló csimpánz adenovírus. A védőoltás brit, európai és magyar gyógyszerügyi hatóság vészhelyzeti engedélyezéssel rendelkezik. Hatékonysága 63,09% a tüneti SARS-CoV-2 fertőzés ellen.

  • Hogyan véd a vakcina?

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

  • Kinél alkalmazható a védőoltás?

18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

  • Okoz-e betegséget a vakcina?

Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó, illetve súlyos lefolyású halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet. 2 adag, 4-12 hét különbséggel beadott vakcina szükséges. Magyarországon az oltási protokoll március 1-jei változásával – ellenkező döntésig - 12 hét különbséggel alkalmazzák a vakcinát. A vakcina által biztosított védettség ideje ugyanakkor még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

  • Kaphat-e oltást, aki átesett COVID 19 betegségen?

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen és már abból meggyógyultak. Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

  • Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

Igen, az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó ellenjavallat.

  • Hogyan történik az oltás?

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon. Az oltóorvos az oltandót az oltást megelőzően kikérdezi, szükséges mértékben megvizsgálja és az oltás beadásáról dönt.

  • Az oltás ellenjavallatai:

-Akut lázas betegség

-A COVID-19 Vaccine AstraZeneca vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció

A COVID-19 Vaccine AstraZeneca első adagjára anafilaxiás reakcióval reagáló személy

A kórelőzményben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy védőoltással kapcsolatos allergiás (anafilaxiás) reakció.

Várandósság alatt az oltás ellenjavalt. Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető. Szoptatás Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e az anyatejbe. Akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást, a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.

Az oltás után kialakulhatnak-e mellékhatások (oltási reakciók)? Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Ezek lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Az utóbbi időben felmerült, hogy a vakcina megnöveli a vérrögképződés kockázatát. A gyártó - az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézettel egyetértésben március 24-iki keltezéssel kiadott gyógyszerbiztonsági felhívásában arról tájékoztat, hogy „az alkalmazásakor várható előnyök meghaladják a kockázatokat, annak ellenére, hogy ritka esetekben kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezke szám mellett kialakuló vérrögképződés között.” Április 6-án az Európai Gyógyszerügynökség vakcinákért felelős vezetője, egy olasz lapnak elismerte, az agyi vérrögök kialakulása és az AstraZeneca oltása között van valamilyen összefüggés. Egyelőre azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat. Az EMA ugyanezen a napon válaszul annyit közölt, hogy a vonatkozó vizsgálatai még folyamatban vannak; annak eredményéről hamarosan tájékoztatnak.

Moderna vakcina

A 3. generációs vakcina a vírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével készült. Az oltóanyag hírvivő mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekulát (mRNS) tartalmaz. Európai és amerikai gyógyszerügyi hatóság vészhelyzeti engedélyezéssel rendelkezik, hatékonysága 94,1% a tüneti SARS-CoV-2 fertőzés ellen.

  • Hogyan véd a vakcina?

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

  • Kinél alkalmazható a védőoltás?

A COVID 19 Moderna vakcina 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

  • Okoz –e betegséget a vakcina?

Mivel nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, így nem okozhat COVID-19-betegséget. A védettséghez 2 adag beadása szükséges, 28 nap különbséggel. A védettség a második adag után kb. a 14 napon alakul ki. A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

  • Kaphat-e oltást, aki átesett COVID 19 betegségen?

A teljes gyógyulást követően nincs ellenjavallata az oltás beadásának. Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

  • Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

Igen, az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció.

  • Az oltás ellenjavallatai:

-Akut lázas betegség

-A vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció

-A vakcina első adagjára anafilaxiás reakcióval reagáló személyeknek nem adható be a második adag

-Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció

-Várandósság: A Moderna-vakcina várandósság alatt is adható. Erről bővebben ITT olvashatsz.Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe. Akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.

Az oltás után kialakulhatnak mellékhatások (oltási reakciók)? Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos is fel fogja felhívni a figyelmet. Milyen mellékhatások (oltási reakciók) várhatóak? Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer (pl. paracetamol, ibuprofen, metamizol) alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

Pfizer-BioNtech vakcina (Comirnaty)

A 3. generációs vakcina a vírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével készült. Az oltóanyag hírvivő mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekulát (mRNS) tartalmaz. Európai és amerikai gyógyszerügyi hatóság vészhelyzeti engedélyezéssel rendelkezik, hatékonysága 95% a tüneti SARS-CoV-2 fertőzés ellen.

  • Kinél alkalmazható a védőoltás?

A Comirnaty 16 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

  • Okoz –e betegséget a vakcina?

Mivel nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, így nem okozhat COVID-19-betegséget. A védettséghez 2 adag. Az oltási protokoll március 1-jei változásával 35 nap különbséggel adják be az első és a második adagot. A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

  • Kaphat-e oltást, aki átesett COVID 19 betegségen?

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akiknél 3 hónapon túli igazolt SARSCoV-2 fertőzés szerepel. Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

  • Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

Igen, az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció

Várandósság: A Pfizer-vakcina várandósoknak is adható.

Szoptatás: Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe. Akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást a szoptatás ideje alatt is megkaphatják

  • Az oltás ellenjavallatai:

-Akut lázas betegség

-A vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció

-Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy más védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció

Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer (pl. paracetamol, ibuprofen, metamizol) alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

Sinopharm vakcina

Első generációs, úgynevezett hagyományos technológiával készült vakcina; mely során a SARS-CoV-2 vírust kémiai úton inaktiválják, szaporodásra képtelenné teszik. A magyar gyógyszerügyi hatóság vészhelyzeti engedélyezésével rendelkezik, hatékonysága 79,34%.

  • Kinél alkalmazható a védőoltás?

A Sinopharm-vakcina 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

  • Okoz–e betegséget a vakcina?

Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó illetve súlyos lefolyású halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet. A védettség kialakulásához 2 adag, 21-28 nap időközzel történő beadása szükséges. Magyarországon 28 nap különbséget tartanak a 2 oltás beadása között. A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

  • Kaphat-e oltást, aki átesett COVID 19 betegségen?

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen és már abból meggyógyultak. Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

  • Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

Bizonyos, elsősorban nem kezelt krónikus betegségek esetén a vakcina beadása ellenjavallt. Akinek a krónikus betegsége megfelelően kezelt, egyensúlyban tartott; megkaphatja az oltást. Az oltóorvos dönt arról, hogy a Sinopharm-vakcina alkalmazható-e az oltandónál.

  • Az oltás ellenjavallatai

-Akut lázas betegség

-A vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció

-A vakcina első adagja után anafilaxiás reakcióval reagáló személy nem kaphatja meg a második adagot

-Nem megfelelően egyensúlyban tartott krónikus betegség, vagy krónikus betegség akut fellángolása esetén, vagy kórtörténetben szerepelő túlérzékenység

-Várandósság

-Szoptatás

-18 évnél fiatalabb életkor

Oltási reakciók lehetnek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágytalanság, hányás, szédülés. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Szputnyik V vakcina

Kombinált, 3. generációs, vírusvektor-alapú vakcina. A magyar gyógyszerügyi hatóság vészhelyzeti engedélyével rendelkezik. Európai uniós engedélye még nincs; az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március elején jelentette be, hogy megkezdte az orosz vakcina vizsgálatát. Hatékonysága 91,6%.

  • Kinél alkalmazható a védőoltás?

18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

  • Okoz –e betegséget a vakcina?

Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó illetve súlyos lefolyású halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet. A védettség kialakulásához 2 adag, I. és II. komponens, 21 nap különbséggel történő beadása szükséges. A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

  • Kaphat-e oltást, aki átesett COVID 19 betegségen?

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen és már abból meggyógyultak. Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

  • Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

Bizonyos krónikus betegségek esetén a Szputnyik V vakcina elővigyázatossággal alkalmazható. Az oltóorvos dönt arról, hogy a Szputnyik V vakcina alkalmazható-e az oltandónál.

  • Az oltás ellenjavallatai:

-Akut lázas betegség

-A vakcina vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció

-A vakcina első adagja (I. komponens) után anafilaxiás reakcióval reagáló személy nem kaphatja meg a második adagot (II. komponens)

-A kórelőzményben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy védőoltással kapcsolatos allergiás (anafilaxiás) reakció

-Várandósság (Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető)

-Szoptatás

-18 évnél fiatalabb életkor

-Az immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelés kontraindikációt jelent legalább egy-egy hónappal az oltás beadása előtt és után, a csökkent immunogenitás veszélye miatt

  • Elővigyázatossággal alkalmazható a vakcina:

-Krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén

-Endokrin betegségek esetén

-Jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben

-Nem megfelelően kezelt cukorbetegség esetében

-Súlyos vérképzőszervi betegségekben

-Epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek esetén

-Akut koronária szindróma esetén

-Akut agyi keringési történés esetében

-Szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás esetében

-Autoimmun betegségben

-Rosszindulatú daganatos betegségben

Oltási reakciók lehetnek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágytalanság, hányás, szédülés. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Bármelyik oltással kapcsolatos mellékhatást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek itt: https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központnak itt lehet jelenteni: [email protected]

Hírességek, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást