Hogyan lesz tényleg tiszta a vágódeszkád?

vágódeszka,vágódeszkatisztítás,tippek Forrás: Getty Images
A vágódeszka nélkülözhetetlen eszköz a konyhában. Kinek-kinek megvan közülük a kedvenc anyagú, színű és méretű darabja. De birtokoljunk bármilyet is, fontos, hogy megfelelően ápoljuk azt.

Tudtad, hogy egy átlagos konyhai vágódeszka közel háromszor annyi baktériumot rejt, mint egy vécéülőke? Nem csak a rajta található látható szennyeződésektől, a láthatatlanoktól is meg kell szabadulnunk. Sokan csak legyintenek az alapos fertőtlenítésre, pedig aki nem szeretne idejekorán ételmérgezést kapni, annak érdemes komolyan vennie a dolgot.

A különböző színű vágódeszkák alkalmazása a húsok és a zöldségek számára ésszerű módja lehet a fertőzések megállításának. A Food Standarts Agency (FSA) azt ajánlja, hogy a vágódeszkákat érdemes az élelmiszertípusoknak megfelelően színkódólni attól függően is, hogy nyers vagy fogyasztásra kész ételt készítünk-e rajta. A háztartásokban ez persze nem mindig kivitelezhető, így érdemes az alábbi pontokat betartani, ha csak egy-két vágódeszkát használsz otthon.

Tedd&ne tedd

  • Havonta legalább egyszer kend át olajjal, ami amellett, hogy jót tesz a fának, megakadályozza, hogy megszívja magát vízzel, és felfrissíti a színét.

  • Úgy távolíthatod el a leghatékonyabban az ételmaradványokat és foltokat a műanyag vágódeszkáról, ha azon nyomban elmosod, miután használtad, vagy ha beáztatod citromlébe egy éjszakára.

  • Tartsd a deszkákat foltmentesen és higiénikusan: mindig súrold át őket forró folyóvízzel, vagy ami még jobb, sterilizáld frissen forralt vízzel.

  • Ha mosogatógépben mosható, akkor ez a legegyszerűbb módja annak, hogy biztonságosan megtisztítsd, de ügyelj rá, hogy legalább 65 fokon menjen le a program.

  • Alternatív megoldásként antibakteriális törlőkendőket is használhatsz, mint például a Dettol, ami a baktériumok 99,9% -át eltávolítja.

  • Használj fertőtlenítőszert olyan deszkákon, amelyeken nyers hússal dolgozol.

Mit kell elkerülni...

  • Soha ne tedd be a fadeszkákat a mosogatógépbe, és ne áztasd forró vízben, mert megvetemedhetnek és szétrepedhetnek.

  • Ne vágj nyers húst ugyanazon a deszkán, mint a főttet, gyümölcsöt vagy zöldséget anélkül, hogy alaposan elmosnád azt.

  • A keresztszennyeződés elkerülése végett soha szárítsd a deszkákat konyharuhával. Ha nagyon muszáj, válaszd inkább a papírtörlőt erre a célra.

Milyen vágódeszkát válassz?

Nem vagy biztos benne, hogy milyen típusú vágódeszka lenne a legjobb választás számodra? Következzenek az előnyök és hátrányok!

Üveg

  • Hőálló, így forró serpenyőt is rátehetsz.
  • Szag- és foltálló.
  • Nem koptatja a kések pengéjét.

Műanyag

  • Kevés karbantartást igényel, és be lehet tenni a mosogatógépbe.
  • Nem porózus, így a baktériumok és a szagok is könnyen eltávolíthatók róla.
  • Jellemzően ez a legolcsóbb opció a vágódeszkák között.
  • Hátránya: nem hőálló.

Fa

  • Nagyobb karbantartás igényel, de ha gondosan ápolod és rendszeresen olajozod, évekig kitarthat, és nem szívja meg magát vízzel.
  • Hőálló.
  • Ne tompítja a kések pengéjét.
  • Szilárd és erős, használat közben jó tapadást biztosít.
  • Annak ellenére, hogy a baktériumok belekerülhetnek az anyagba, nem tudnak elszaporodni benne, mi több el is pusztulnak ott.

Hogyan takarítsd ki bacimentesre a mosogatógépet?