Hogyan lesz tényleg tiszta a vágódeszkád?
Tudtad, hogy egy átlagos konyhai vágódeszka közel háromszor annyi baktériumot rejt, mint egy vécéülőke? Nem csak a rajta található látható szennyeződésektől, a láthatatlanoktól is meg kell szabadulnunk. Sokan csak legyintenek az alapos fertőtlenítésre, pedig aki nem szeretne idejekorán ételmérgezést kapni, annak érdemes komolyan vennie a dolgot.
A különböző színű vágódeszkák alkalmazása a húsok és a zöldségek számára ésszerű módja lehet a fertőzések megállításának. A Food Standarts Agency (FSA) azt ajánlja, hogy a vágódeszkákat érdemes az élelmiszertípusoknak megfelelően színkódólni attól függően is, hogy nyers vagy fogyasztásra kész ételt készítünk-e rajta. A háztartásokban ez persze nem mindig kivitelezhető, így érdemes az alábbi pontokat betartani, ha csak egy-két vágódeszkát használsz otthon.
Tedd&ne tedd
- Havonta legalább egyszer kend át olajjal, ami amellett, hogy jót tesz a fának, megakadályozza, hogy megszívja magát vízzel, és felfrissíti a színét.
- Úgy távolíthatod el a leghatékonyabban az ételmaradványokat és foltokat a műanyag vágódeszkáról, ha azon nyomban elmosod, miután használtad, vagy ha beáztatod citromlébe egy éjszakára.
- Tartsd a deszkákat foltmentesen és higiénikusan: mindig súrold át őket forró folyóvízzel, vagy ami még jobb, sterilizáld frissen forralt vízzel.
- Ha mosogatógépben mosható, akkor ez a legegyszerűbb módja annak, hogy biztonságosan megtisztítsd, de ügyelj rá, hogy legalább 65 fokon menjen le a program.
- Alternatív megoldásként antibakteriális törlőkendőket is használhatsz, mint például a Dettol, ami a baktériumok 99,9% -át eltávolítja.
- Használj fertőtlenítőszert olyan deszkákon, amelyeken nyers hússal dolgozol.
Mit kell elkerülni...
- Soha ne tedd be a fadeszkákat a mosogatógépbe, és ne áztasd forró vízben, mert megvetemedhetnek és szétrepedhetnek.
- Ne vágj nyers húst ugyanazon a deszkán, mint a főttet, gyümölcsöt vagy zöldséget anélkül, hogy alaposan elmosnád azt.
- A keresztszennyeződés elkerülése végett soha szárítsd a deszkákat konyharuhával. Ha nagyon muszáj, válaszd inkább a papírtörlőt erre a célra.
Milyen vágódeszkát válassz?
Nem vagy biztos benne, hogy milyen típusú vágódeszka lenne a legjobb választás számodra? Következzenek az előnyök és hátrányok!
Üveg
- Hőálló, így forró serpenyőt is rátehetsz.
- Szag- és foltálló.
- Nem koptatja a kések pengéjét.
Műanyag
- Kevés karbantartást igényel, és be lehet tenni a mosogatógépbe.
- Nem porózus, így a baktériumok és a szagok is könnyen eltávolíthatók róla.
- Jellemzően ez a legolcsóbb opció a vágódeszkák között.
- Hátránya: nem hőálló.
Fa
- Nagyobb karbantartás igényel, de ha gondosan ápolod és rendszeresen olajozod, évekig kitarthat, és nem szívja meg magát vízzel.
- Hőálló.
- Ne tompítja a kések pengéjét.
- Szilárd és erős, használat közben jó tapadást biztosít.
- Annak ellenére, hogy a baktériumok belekerülhetnek az anyagba, nem tudnak elszaporodni benne, mi több el is pusztulnak ott.
Forrás: goodhousekeeping.com