Az Interpol lecsapott az illegális vadkereskedőkre, 600 embert tartóztattak le

orrszarvú,orvvadászat Forrás: Getty Images
Tűzgolyó hadművelet… nem, most épp nem egy James Bond-filmről beszélünk, hanem az Interpol valaha volt legnagyobb összehangolt akciójáról, amely vadon élő állatok illegális kereskedelmével foglalkozó bűnözőkre irányul.

A gigantikus műveletben nem kevesebb, mint 109 ország vett részt, és csaknem 2000 helyen fogtak el védett állatokat, köztük 440 elefántcsont-darabot, több mint 4300 madarat és csaknem 10 ezer élő teknőst.

Global seizures reported to date include 23 live primates, 30 big cats, 440 pieces of elephant tusks and an additional...

Posted by INTERPOL HQ on Wednesday, July 10, 2019

Az illegális állat- és növénykereskedelem a harmadik legnagyobb bűnszövetkezeti vállalkozás világszerte a drog- és a fegyverkereskedelem után. Azt hinné az ember, hogy az elefántcsont és a nagymacskák vannak leginkább kitéve ezeknek a bűnszövetkezeteknek, de rengetegféle faj esik az illegális kereskedelem áldozatául, olyanok is, amelyek még nem tartoznak a veszélyeztetett kategóriába. A ritka vadvirágok, fafajták is kedvelt célpontjai az orvkereskedőknek.

A hagyományos kínai orvoslás is komoly keresletet biztosít az olyan „termékek” illegális kereskedelmének, mint a cápauszony, az orrszarvútülök vagy a tobzoska pikkelye, amely meglepő módon a lista élén áll a legnagyobb létszámban illegálisan szállított állatfajok között.

Már korábban is voltak kezdeményezések az Interpol és a Vámügyi Világszervezet (WCO) részéről, de a Tűzgolyó volt az, amely ahhoz vezetett, hogy majdnem 600 személyt azonosítsanak és tartóztassanak le világszerte.

Csak júniusban 23 élő főemlőst, 30 nagymacskát, közel egy tonna tobzoskapáncélt, 74 teherautónyi faanyagot, 2600-nál több növényt és csaknem 10 ezer tengeri fajt foglaltak le a hatóságok. A Tűzgolyó Hadművelet egyik fő célja az volt, hogy még idő előtt azonosítsák az illegális kereskedelem fő útvonalait és melegágyait.

tobzoska,orvvadászat
Forrás: Getty Images
Tobzoska

„Ha nem hagyunk fel a nyomásgyakorlással és újra meg újra lecsapunk bizonyos útvonalakon és bizonyos országokban, az arra kényszeríti majd a bűnözőket, hogy más árucikkekre vagy más országokra, más útvonalakra specializálódjanak.” - nyilatkozta Roux Eaath, a WCO környezetvédelmi programfelelőse. A szervezet főtitkára pedig azt mondta, hogy

az ilyen kezdeményezések felhívják a figyelmet a vadorzás bűntettére és arra, hogy a szervezetek és országok közötti együttműködés, valamint a civil társadalom bevonása látványos eredményekre lehet képes a vadvilágot pusztító bűnszervezetek felszámolása terén.

Nézd meg ezt a galériát is veszélyeztetett állatokról: