Az Interpol lecsapott az illegális vadkereskedőkre, 600 embert tartóztattak le

orrszarvú,orvvadászat
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tűzgolyó hadművelet… nem, most épp nem egy James Bond-filmről beszélünk, hanem az Interpol valaha volt legnagyobb összehangolt akciójáról, amely vadon élő állatok illegális kereskedelmével foglalkozó bűnözőkre irányul.

A gigantikus műveletben nem kevesebb, mint 109 ország vett részt, és csaknem 2000 helyen fogtak el védett állatokat, köztük 440 elefántcsont-darabot, több mint 4300 madarat és csaknem 10 ezer élő teknőst.

Az illegális állat- és növénykereskedelem a harmadik legnagyobb bűnszövetkezeti vállalkozás világszerte a drog- és a fegyverkereskedelem után. Azt hinné az ember, hogy az elefántcsont és a nagymacskák vannak leginkább kitéve ezeknek a bűnszövetkezeteknek, de rengetegféle faj esik az illegális kereskedelem áldozatául, olyanok is, amelyek még nem tartoznak a veszélyeztetett kategóriába. A ritka vadvirágok, fafajták is kedvelt célpontjai az orvkereskedőknek.

A hagyományos kínai orvoslás is komoly keresletet biztosít az olyan „termékek” illegális kereskedelmének, mint a cápauszony, az orrszarvútülök vagy a tobzoska pikkelye, amely meglepő módon a lista élén áll a legnagyobb létszámban illegálisan szállított állatfajok között.

Már korábban is voltak kezdeményezések az Interpol és a Vámügyi Világszervezet (WCO) részéről, de a Tűzgolyó volt az, amely ahhoz vezetett, hogy majdnem 600 személyt azonosítsanak és tartóztassanak le világszerte.

Csak júniusban 23 élő főemlőst, 30 nagymacskát, közel egy tonna tobzoskapáncélt, 74 teherautónyi faanyagot, 2600-nál több növényt és csaknem 10 ezer tengeri fajt foglaltak le a hatóságok. A Tűzgolyó Hadművelet egyik fő célja az volt, hogy még idő előtt azonosítsák az illegális kereskedelem fő útvonalait és melegágyait.

tobzoska,orvvadászat
forrás: Getty Images
Tobzoska

„Ha nem hagyunk fel a nyomásgyakorlással és újra meg újra lecsapunk bizonyos útvonalakon és bizonyos országokban, az arra kényszeríti majd a bűnözőket, hogy más árucikkekre vagy más országokra, más útvonalakra specializálódjanak.” - nyilatkozta Roux Eaath, a WCO környezetvédelmi programfelelőse. A szervezet főtitkára pedig azt mondta, hogy

az ilyen kezdeményezések felhívják a figyelmet a vadorzás bűntettére és arra, hogy a szervezetek és országok közötti együttműködés, valamint a civil társadalom bevonása látványos eredményekre lehet képes a vadvilágot pusztító bűnszervezetek felszámolása terén.


Nézd meg ezt a galériát is veszélyeztetett állatokról:

Nézd meg a galériánkat> 13 kép
14 meglehetősen kifejező portré veszélyeztetett állatokról

goodnewsnetwork.org

Tovább olvasok
Tiniként választották az anyaságot, majd jöhetett a karrier

Persze régen nagy divat volt, hogy nagyon fiatalon szülnek a nők, mára ez már megváltozott. Összeszedtük hát azokat, akik nagyon fiatalon váltak édesanyává, mára pedig már világsztárokká váltak.

Új divat hódít, avagy legyen minden MENTES!

Ha belépünk egy boltba, hiperbe vagy bármilyen élelmiszerekkel foglalkozó egységbe, biztos, hogy azonnal feltűnik, hogy külön elkülönített rész van fenntartva az úgynevezett MENTES dolgoknak. Mert ételallergiával élni nem egyszerű és főleg nem költséghatékony. De ma már divat lett mindenből a MENTES élelmiszereket keresni.

Ebből tudtam, hogy véget ért a házasságom – elvált férfiak vallomásai

Nehéz pontosan meghatározni, mikor jön el az a pillanat, ahonnan egy házasság menthetetlenné válik. Általában utólag tisztul ki a kép.

Az olimpiai bajnoknő kiharcolta, hogy a Nike megváltoztassa szponzorációs alapelveit a terhes sportolók esetében

A hatszoros olimpiai bajnok sprinter Allyson Felix szerint a sportolónőket „többé nem szabadna büntetni azért, mert gyerekük születik”. Ezt követően a Nike megváltoztatta a terhes sportolókkal való együttműködési szerződését.

Nálam beváltak! Négy tipp makacs dallamtapadás ellen

Gyakran előfordul, hogy nem tudunk kiverni egy számot a fejünkből, pláne, ha olyan fülbemászó dalok csendülnek fel a rádióban, mint Pharrell Williams slágere, a Happy vagy akár a Baby One More Time még 1999-ből, Britney Spearstől.

Öt jel, amiből tudhatod, hogy passzív-agresszív emberrel van dolgod

Legtöbbünk a nyílt agressziót könnyen felismeri. Noha fölöttébb kellemetlen, ha valaki sérteget, lekicsinyel és rosszindulatúan kritizál minket, ilyenkor legalább tudjuk, hogy miért érezzük pocsékul magunkat. Hozzátartozóink, barátaink és kollégáink között ugyanakkor előfordulhatnak olyan emberek is, akik szintén nyomasztanak minket, de magunk sem tudjuk pontosan, miért.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem