Utazd be a világot klasszikus regényekkel! 2. rész

Musil,Márai,Márquez,Tolsztoj,Koronavírus,Karantén
Forrás: PZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az irodalom maga a nagy utazás – a karanténban különösen az. Utazhatunk a Föld középpontja felé, utazhatunk a koponyánk körül is, eljuthatunk olyan topográfiailag pontosan meghatározható helyekre, mint a Pokol és a Mennyország. Az idegenvezetőink a regényirodalom klasszikus szerzői.

Kassa
Márai Sándor: Egy polgár vallomásai
Vannak, akik szerint fölöslegesek a Kassával kapcsolatos nosztalgiázások, hisz már alig él néhány ezer magyar a városban, pedig még 1910-ben még Kassa több, mint kétharmada magyarlakta volt. Főleg a betelepítéseknek köszönhetően az arány most 3.8 százalék. Az Egy polgár vallomásait olvasva ez a döbbenetes fogyás még inkább szembetűnő. Ennek fényében bizarr módon hat Márai 1934-es megjegyzése, mely szerint „E regényes életrajz szereplői költött alakok… a valóságban nem élnek és nem is éltek soha.” Az Egy polgár vallomásai a rendszerváltás utáni magyar könyvpiac egyik legnagyobb szépirodalmi sikere volt. A társadalomrajznak, városszociológiának és önvallomásnak is egyként pazar prózamű tárgyilagos, mégis poétikus alkotás. Megmutatja a patricius polgári miliőt, a hétköznapi kisegzisztenciákat, az árnyas, idilli utcákat, a cselédek, elöljárók, hivatalnokok és diákok városi panorámáját, és azt az egyházi iskolát, melyben a történet elbeszélője érzékeny és introvertált lett. A könyv második részében a városi univerzum zárt világa kitágul, az elbeszélő meginvitál minket Berlinbe, Párizsba, Velencébe, azokba a városokba, melyekben a polgárból hazáját rajongásig szerető világpolgár lett.

Moszkva
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Tolsztoj kontinentális meséjében csak a mellékszereplők száma több mint ötszáz, de a karaktereik majdnem olyan pontos rajzolatot kapnak, mint amilyen Pierre Bezuhov vagy Natasa alakja. A regény amellett hogy a realista próza szintetizáló nagy műve – családregény, társalgási regény, nevelődéstörténet és háborús eposz – jócskán ad teret a fantáziaáradásoknak, melyek az adott körülmények között meglehetősen hitelesek. Gondoljunk csak bele, milyen fura lenne, ha ma egy rendőrparancsnok hátára kötnek egy hatalmas medvét! Tolsztojt olvasva egyszerre érezzük magunkat a cselekmény sodrában, és egyszerre vagyunk távol, valahogy úgy, ahogy az austerlitzi csatamező felett szálló felhő része a tablónak, ugyanakkor független is tőle. A halál pedig halál, függetlenül attól, hogy Kutuzov, Napóleon vagy egy körovos az utolsó ember, akitől elbúcsúzunk. A Háború és béke univerzális nagy mű, az orosz nép története, a nemesség históriája, az individuum nagy kalandja. A hétköznapi élet család-meleg életképeitől a népek, kontinensek történelmét eldöntő csatákig minden benne van. Ami nincs, azt a felhőkből kell kiolvasnunk.

Macondo
Márquez: Száz év magány
A mágia és a realizmus vérfertőző nászából született meg a Száz év magány. A Buendía család két dologtól rettegett igazán: hogy disznófarkú gyerek születik a zárt közösségben, és még ennél is jobban rettegnek a magánytól. A hely annyira zárt, és olyan messze van mindentől, hogy a világ csak 1967-ben fedezte fel, akkor, amikor Gabriel Garcia Márquez megjelentette a Száz év magány című regényét. Ekkor ismerkedtek meg az irodalmi földrajz barátai Macondóval, a kolumbiai őserdőben megbújó fiktív faluval. A helység beazonosítása nem jelentett különösebb gondot, sejthető volt, hogy a Karib-tenger melléki Aracateca nevű a településről van szó, arról a helyről, ahol Marquez 1928-ban született és kilenc éves koráig élt. Történelmi bohózatnak és eposznak sem utolsó Nobel-díjas regény valójában generációk tablószerű felfestése, de oly módon, hogy csak egy vászon állt a történetek elmesélésére, így aztán egymásra rétegződtek a színek és a formák. A szenvedéllyel teli mesefigurák olyan erővel képesek szeretni, sóvárogni, olyan erős a fényük, hogy akkor is jól látszanak, amikor újabb – és újabb Buendia-mese takarja el az előző generációk teremtéstörténeteit.

"Az ember nem akkor hal meg, amikor szeret, hanem amikor lehet." (Márquez)

Bécs
Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember
Bár Musil szemérmesen Kákániának nevezi az Osztrák-Magyar Monarchiát, és csak néha ejti ki a birodalom fővárosának a nevét, azért mindenki tudja: a regénytrilógia jórészt Bécsben játszódik. Bécs csak annyiban tér el Budapesttől, hogy felmutathatóak legyenek az apró különbségek. Szimbolikusan általában egy emelettel magasabbak a házak, mint Pesten – amiből nem lehet következtetéseket levonnunk, ha csak azt nem, hogy onnan messzebbre lehet látni. A tulajdonságok nélküli ember enciklopédikus igénnyel írt regényfolyam, annyi mindenről szól, az 1913-as Bécsről, a testvérszerelemről, Wagnerről, az érzékiségről, a halálról, hogy Musil nem is fejezte be. A történetet mi zárhatjuk le, például azzal, hogy megiszunk egy feketét a Sperl Caféban – ahol állítólag az író számos oldalt vetett papírra gigászi regényéből –, és sétálunk egyet az Am Hof piacon, kiszellőztetjük a fejünket a schönbrunni palotakertben, elmélkedve a Monarchia tarthatatlanságáról.

Még több olvasmány az Életem könyvei rovat illusztris szerzőinek ajánlásával:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Értelmes olvasnivalók karantén idejére
Tovább olvasok
Kép
Molnár Ádám: Mit tanácsol egy boldogságkutató?

Szeptember 24-én az Éva Psziché Est vendége lesz Molnár Ádám szoftver architekt és boldogságkutató. Most elmondja, szerinte mit kellene – kedvenc kifejezésével élve – meghackelni azért, hogy boldogabbak legyünk.

Kép
Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

Kép
10 hely ahová messziről is érkeznek utazók, csak hogy jót ehessenek

Bár most csak gondolatban utazhatunk mindenfelé (vagy annak az ódiumával, hogy hazajövet betartjuk a tíznapos karantént), tegyük félre a következő listát a szebb- szabadabb napokra!

Kép
Fújd le a szörnyeket spricnivel: 7 trükk és varázslat gyerekekhez, amikor az észérvek nem működnek

Többet viccel, mint erővel! Vesd be a humort és a varázslatot, ha el akarsz érni valamit, amit szép szóval nem tudtál.

Kép
Olyan volt, mintha másodszor veszíteném el a szüzességemet – csak sokkal jobb

Amikor húsz év után tönkrement a házasságom, tudtam, hogy nehéz időszak következik, de arra nem számítottam, hogy ennyire hiányozni fog a szex. Lívia története

Kép
Napi horoszkóp szeptember 23.: a Kosok kiállnak magukért, az Ikrek szembe mernek nézni a problémáikkal

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem