Utazd be a világot klasszikus regényekkel! 2. rész

Musil,Márai,Márquez,Tolsztoj,Koronavírus,Karantén
Forrás: PZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az irodalom maga a nagy utazás – a karanténban különösen az. Utazhatunk a Föld középpontja felé, utazhatunk a koponyánk körül is, eljuthatunk olyan topográfiailag pontosan meghatározható helyekre, mint a Pokol és a Mennyország. Az idegenvezetőink a regényirodalom klasszikus szerzői.

Kassa
Márai Sándor: Egy polgár vallomásai
Vannak, akik szerint fölöslegesek a Kassával kapcsolatos nosztalgiázások, hisz már alig él néhány ezer magyar a városban, pedig még 1910-ben még Kassa több, mint kétharmada magyarlakta volt. Főleg a betelepítéseknek köszönhetően az arány most 3.8 százalék. Az Egy polgár vallomásait olvasva ez a döbbenetes fogyás még inkább szembetűnő. Ennek fényében bizarr módon hat Márai 1934-es megjegyzése, mely szerint „E regényes életrajz szereplői költött alakok… a valóságban nem élnek és nem is éltek soha.” Az Egy polgár vallomásai a rendszerváltás utáni magyar könyvpiac egyik legnagyobb szépirodalmi sikere volt. A társadalomrajznak, városszociológiának és önvallomásnak is egyként pazar prózamű tárgyilagos, mégis poétikus alkotás. Megmutatja a patricius polgári miliőt, a hétköznapi kisegzisztenciákat, az árnyas, idilli utcákat, a cselédek, elöljárók, hivatalnokok és diákok városi panorámáját, és azt az egyházi iskolát, melyben a történet elbeszélője érzékeny és introvertált lett. A könyv második részében a városi univerzum zárt világa kitágul, az elbeszélő meginvitál minket Berlinbe, Párizsba, Velencébe, azokba a városokba, melyekben a polgárból hazáját rajongásig szerető világpolgár lett.

Moszkva
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Tolsztoj kontinentális meséjében csak a mellékszereplők száma több mint ötszáz, de a karaktereik majdnem olyan pontos rajzolatot kapnak, mint amilyen Pierre Bezuhov vagy Natasa alakja. A regény amellett hogy a realista próza szintetizáló nagy műve – családregény, társalgási regény, nevelődéstörténet és háborús eposz – jócskán ad teret a fantáziaáradásoknak, melyek az adott körülmények között meglehetősen hitelesek. Gondoljunk csak bele, milyen fura lenne, ha ma egy rendőrparancsnok hátára kötnek egy hatalmas medvét! Tolsztojt olvasva egyszerre érezzük magunkat a cselekmény sodrában, és egyszerre vagyunk távol, valahogy úgy, ahogy az austerlitzi csatamező felett szálló felhő része a tablónak, ugyanakkor független is tőle. A halál pedig halál, függetlenül attól, hogy Kutuzov, Napóleon vagy egy körovos az utolsó ember, akitől elbúcsúzunk. A Háború és béke univerzális nagy mű, az orosz nép története, a nemesség históriája, az individuum nagy kalandja. A hétköznapi élet család-meleg életképeitől a népek, kontinensek történelmét eldöntő csatákig minden benne van. Ami nincs, azt a felhőkből kell kiolvasnunk.

Macondo
Márquez: Száz év magány
A mágia és a realizmus vérfertőző nászából született meg a Száz év magány. A Buendía család két dologtól rettegett igazán: hogy disznófarkú gyerek születik a zárt közösségben, és még ennél is jobban rettegnek a magánytól. A hely annyira zárt, és olyan messze van mindentől, hogy a világ csak 1967-ben fedezte fel, akkor, amikor Gabriel Garcia Márquez megjelentette a Száz év magány című regényét. Ekkor ismerkedtek meg az irodalmi földrajz barátai Macondóval, a kolumbiai őserdőben megbújó fiktív faluval. A helység beazonosítása nem jelentett különösebb gondot, sejthető volt, hogy a Karib-tenger melléki Aracateca nevű a településről van szó, arról a helyről, ahol Marquez 1928-ban született és kilenc éves koráig élt. Történelmi bohózatnak és eposznak sem utolsó Nobel-díjas regény valójában generációk tablószerű felfestése, de oly módon, hogy csak egy vászon állt a történetek elmesélésére, így aztán egymásra rétegződtek a színek és a formák. A szenvedéllyel teli mesefigurák olyan erővel képesek szeretni, sóvárogni, olyan erős a fényük, hogy akkor is jól látszanak, amikor újabb – és újabb Buendia-mese takarja el az előző generációk teremtéstörténeteit.

"Az ember nem akkor hal meg, amikor szeret, hanem amikor lehet." (Márquez)

Bécs
Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember
Bár Musil szemérmesen Kákániának nevezi az Osztrák-Magyar Monarchiát, és csak néha ejti ki a birodalom fővárosának a nevét, azért mindenki tudja: a regénytrilógia jórészt Bécsben játszódik. Bécs csak annyiban tér el Budapesttől, hogy felmutathatóak legyenek az apró különbségek. Szimbolikusan általában egy emelettel magasabbak a házak, mint Pesten – amiből nem lehet következtetéseket levonnunk, ha csak azt nem, hogy onnan messzebbre lehet látni. A tulajdonságok nélküli ember enciklopédikus igénnyel írt regényfolyam, annyi mindenről szól, az 1913-as Bécsről, a testvérszerelemről, Wagnerről, az érzékiségről, a halálról, hogy Musil nem is fejezte be. A történetet mi zárhatjuk le, például azzal, hogy megiszunk egy feketét a Sperl Caféban – ahol állítólag az író számos oldalt vetett papírra gigászi regényéből –, és sétálunk egyet az Am Hof piacon, kiszellőztetjük a fejünket a schönbrunni palotakertben, elmélkedve a Monarchia tarthatatlanságáról.

Még több olvasmány az Életem könyvei rovat illusztris szerzőinek ajánlásával:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Értelmes olvasnivalók karantén idejére
Tovább olvasok
Kép
Az izomláz nem törvényszerű: öt tipp a megelőzésére és kezelésére

Még csak fél perce végzel guggolásokat, de már tudod, hogy másnap alig bírsz majd lábra állni – ismerős? De hogyan előzhetnéd meg legközelebb a kialakuló izomfájdalmat edzés után?

Kép
Amikor a tehén duettet énekel a gazdájával (komolyan!)

Nehéz szavakba önteni, hogy az alábbi videón mi történik. De azért mégiscsak megpróbáljuk: egy brazil nő és egy tehén duettet énekel. Mutatjuk.

Kép
Napi horoszkóp július 8.: a Rákok hasznos tanáccsal szolgálhatnak, az Oroszlánok komoly eredményeket érhetnek el

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Borban a szépség – Avagy vinoterápiával a bársonyos bőrért

Baráti beszélgetések, romantikus esték, egy finom vacsora (és néhány korty belőle a vacsorába is) – életünk minden egyes eseményét átitathatjuk egy palack finom borral. Akár még a szépségkúránkat is...

Kép
Helló, nyár! – 4 hűsítő borkoktél recept

Egy üveg finom bor, gyümölcsök, zöldfűszerek és egy kis jég… Remek alapanyagok egy frissítő élményhez. Ahogy kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, úgy esnek egyre jobban a hűsítő koktélok. Erre hoztunk most néhány izgalmas variációt – természetesen borrajongók ízlésére szabva.

Kép
Egy influenszer megmutatta a valóságot a tökéletes Instagram fotók mögött

Mindenki irigykedve nézi az influenszerek tökéletes képeit, de meglepő a valóság a beállított fotók mögött.

Kép
Karantén utáni első koncert: fényesen tündöklő Kiscsillag

Hogy pontosan milyenek is lesznek a koncertek a karantén után, azt csak találgattuk eddig. Ismétlem: eddig. Ugyanis elmentem helyettetek egy Kiscsillag-koncertre, és most be tudok számolni arról, hogy a szép, új világban hogy is néz ki egy ötszáz fő alatti szabadtéri rendezvény.

Kép
Kísértetjárta helyek Magyarországon: borzongató fotók!

Kopottas falak, lepergő vakolat és síri csönd. Magyarországon is rengeteg az olyan elhagyatott hely és kísérteties épület, amelyekben egyszer csak megállt az idő.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem