Utazd be a világot klasszikus regényekkel! 2. rész

Musil,Márai,Márquez,Tolsztoj,Koronavírus,Karantén
Forrás: PZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az irodalom maga a nagy utazás – a karanténban különösen az. Utazhatunk a Föld középpontja felé, utazhatunk a koponyánk körül is, eljuthatunk olyan topográfiailag pontosan meghatározható helyekre, mint a Pokol és a Mennyország. Az idegenvezetőink a regényirodalom klasszikus szerzői.

Kassa
Márai Sándor: Egy polgár vallomásai
Vannak, akik szerint fölöslegesek a Kassával kapcsolatos nosztalgiázások, hisz már alig él néhány ezer magyar a városban, pedig még 1910-ben még Kassa több, mint kétharmada magyarlakta volt. Főleg a betelepítéseknek köszönhetően az arány most 3.8 százalék. Az Egy polgár vallomásait olvasva ez a döbbenetes fogyás még inkább szembetűnő. Ennek fényében bizarr módon hat Márai 1934-es megjegyzése, mely szerint „E regényes életrajz szereplői költött alakok… a valóságban nem élnek és nem is éltek soha.” Az Egy polgár vallomásai a rendszerváltás utáni magyar könyvpiac egyik legnagyobb szépirodalmi sikere volt. A társadalomrajznak, városszociológiának és önvallomásnak is egyként pazar prózamű tárgyilagos, mégis poétikus alkotás. Megmutatja a patricius polgári miliőt, a hétköznapi kisegzisztenciákat, az árnyas, idilli utcákat, a cselédek, elöljárók, hivatalnokok és diákok városi panorámáját, és azt az egyházi iskolát, melyben a történet elbeszélője érzékeny és introvertált lett. A könyv második részében a városi univerzum zárt világa kitágul, az elbeszélő meginvitál minket Berlinbe, Párizsba, Velencébe, azokba a városokba, melyekben a polgárból hazáját rajongásig szerető világpolgár lett.

Moszkva
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Tolsztoj kontinentális meséjében csak a mellékszereplők száma több mint ötszáz, de a karaktereik majdnem olyan pontos rajzolatot kapnak, mint amilyen Pierre Bezuhov vagy Natasa alakja. A regény amellett hogy a realista próza szintetizáló nagy műve – családregény, társalgási regény, nevelődéstörténet és háborús eposz – jócskán ad teret a fantáziaáradásoknak, melyek az adott körülmények között meglehetősen hitelesek. Gondoljunk csak bele, milyen fura lenne, ha ma egy rendőrparancsnok hátára kötnek egy hatalmas medvét! Tolsztojt olvasva egyszerre érezzük magunkat a cselekmény sodrában, és egyszerre vagyunk távol, valahogy úgy, ahogy az austerlitzi csatamező felett szálló felhő része a tablónak, ugyanakkor független is tőle. A halál pedig halál, függetlenül attól, hogy Kutuzov, Napóleon vagy egy körovos az utolsó ember, akitől elbúcsúzunk. A Háború és béke univerzális nagy mű, az orosz nép története, a nemesség históriája, az individuum nagy kalandja. A hétköznapi élet család-meleg életképeitől a népek, kontinensek történelmét eldöntő csatákig minden benne van. Ami nincs, azt a felhőkből kell kiolvasnunk.

Macondo
Márquez: Száz év magány
A mágia és a realizmus vérfertőző nászából született meg a Száz év magány. A Buendía család két dologtól rettegett igazán: hogy disznófarkú gyerek születik a zárt közösségben, és még ennél is jobban rettegnek a magánytól. A hely annyira zárt, és olyan messze van mindentől, hogy a világ csak 1967-ben fedezte fel, akkor, amikor Gabriel Garcia Márquez megjelentette a Száz év magány című regényét. Ekkor ismerkedtek meg az irodalmi földrajz barátai Macondóval, a kolumbiai őserdőben megbújó fiktív faluval. A helység beazonosítása nem jelentett különösebb gondot, sejthető volt, hogy a Karib-tenger melléki Aracateca nevű a településről van szó, arról a helyről, ahol Marquez 1928-ban született és kilenc éves koráig élt. Történelmi bohózatnak és eposznak sem utolsó Nobel-díjas regény valójában generációk tablószerű felfestése, de oly módon, hogy csak egy vászon állt a történetek elmesélésére, így aztán egymásra rétegződtek a színek és a formák. A szenvedéllyel teli mesefigurák olyan erővel képesek szeretni, sóvárogni, olyan erős a fényük, hogy akkor is jól látszanak, amikor újabb – és újabb Buendia-mese takarja el az előző generációk teremtéstörténeteit.

"Az ember nem akkor hal meg, amikor szeret, hanem amikor lehet." (Márquez)

Bécs
Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember
Bár Musil szemérmesen Kákániának nevezi az Osztrák-Magyar Monarchiát, és csak néha ejti ki a birodalom fővárosának a nevét, azért mindenki tudja: a regénytrilógia jórészt Bécsben játszódik. Bécs csak annyiban tér el Budapesttől, hogy felmutathatóak legyenek az apró különbségek. Szimbolikusan általában egy emelettel magasabbak a házak, mint Pesten – amiből nem lehet következtetéseket levonnunk, ha csak azt nem, hogy onnan messzebbre lehet látni. A tulajdonságok nélküli ember enciklopédikus igénnyel írt regényfolyam, annyi mindenről szól, az 1913-as Bécsről, a testvérszerelemről, Wagnerről, az érzékiségről, a halálról, hogy Musil nem is fejezte be. A történetet mi zárhatjuk le, például azzal, hogy megiszunk egy feketét a Sperl Caféban – ahol állítólag az író számos oldalt vetett papírra gigászi regényéből –, és sétálunk egyet az Am Hof piacon, kiszellőztetjük a fejünket a schönbrunni palotakertben, elmélkedve a Monarchia tarthatatlanságáról.

Még több olvasmány az Életem könyvei rovat illusztris szerzőinek ajánlásával:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Értelmes olvasnivalók karantén idejére
Tovább olvasok
Kép
PCR, karantén, kontakt - Hogyan fertőzte meg a beszédünket is a Covid 2020-ban?

„Tudtad, hogy a szomszédék karanténban vannak?” „A gyorsteszt nem ér semmit, mert sok az álnegatív eredmény, ha tünetmentes hordozó vagy, akkor neked PCR kell.” 2020 decemberére egy kicsit mindannyian önjelölt járványügyesek lettünk; olyan kifejezésekkel dobálózunk, amikkel azelőtt sosem. Szubjektív szószedet a COVID 19 nyelvi „mellékhatásairól”, a teljesség igénye nélkül.

Kép
eCAR 2020/ Mazda MX-30 - A design királynő

A Mazda MX-30 a márka előremutató modellje. Teljesen elektromos, a dizájnjától pedig elolvadsz. Miközben beülve érzed, hogy ez az autó már sok szinttel feljebb lépett, mint egy átlagos négykerekű.

Kép
Napi horoszkóp december 4.: a Bikáknak erőt kell venniük magukon, az Oroszlánok nagy kockázatot vállalnak

A hét utolsó munkanapjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, ezeket mindig tartsd észben!

Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Kép
Nem vette észre, hogy terhes és megszült a WC-n - Ja, 17 évesen

Az akkor 17 éves Aimee Stevens az éjszaka közepén a vécén ült és hirtelen megkönnyebbülést érzett. Lenézett és egy gyermek lábát és fenekét pillantotta meg. Ez három nappal azután történt, hogy Aimee megtudta, hogy várandós egy nőgyógyászati rutinvizsgálat során. Azt mondták neki, hogy az ötödik-hatodik hetében jár, így a gyermek három nappal későbbi érkezése teljes sokk volt számára.

Kép
„Menthetetlenül beleszerettem a futárunkba” – egy kétgyermekes, házas anya vallomása

Sokan várnak arra, hogy a nagybetűs szerelem csak úgy bekopogjon az ajtón. Kittivel ez történt. Csengetett, kopogott, majd elrabolta a két gyermekes, házas nő szívét.

Kép
Milyen nemű babát várok? Kipróbáltam pár módszert – elárulom, bejöttek-e!

Kipróbáltam pár házi, internetes, kalkulátoros és néhány „ösztönös” módszert, illetve tesztet, hogy megtudjam – ha már az ultrahangon volt olyan kedves 18 hétig nem megmutatni, hogy vajon milyen nemű gyermeket hordok a szívem alatt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem