Huligánnak neveztek, mert a járdán toltam a biciklit

bicikli,igaz történet
Forrás: PxHere

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

P

Pedig a kerékpárját a járdán toló személy gyalogosnak számít a KRESZ szerint. De ezt a felháborodott asszony nem tudta, és persze nem is akarta meghallani.

Az ember egy bizonyos kor után megbecsüli azt a napot, amikor a szeme energikusan, és nem holtfáradtan pattan fel. Az ilyen reggelek aranyat érnek, tele vagyunk idővel és tervekkel, amiket nemcsak kiötölni, de megvalósítani is képesek vagyunk. Ilyenkor találjuk ki, hogy valami soha nem látottat főzünk, végre nekiesünk az Ulyssesnek, vagy – mint én – a sportnak adjuk munkában megfáradt tagjainkat néhány óra erejéig.

A biciklizés jólesett, izzadtan, de boldogan tekerek hazafelé a Margit-hídon. A körút forgalmától tartok, ezért a Jászain – mivel sok a gyalogos – leszállok a bringáról, és előírásszerűen tolom a tömegben. A madárcsicsergéses, napsütéses délelőttre mégis árnyék borul, nyugtalanság vibrál a levegőben. Csak nem jön az eső?

De jön, a kénköves. Egy vékony, jól öltözött, ötvenöt-hatvan körüli nő személyében. Szemei villámokat szórnak, kétség sem férhet hozzá: énrám. Megáll a járda közepén, és zaklatottan csóválja a fejét. Elképzelni se tudom, mi baja lehet velem. Még akkor se kezdenek világítani a fejemben a megértés lámpácskái, amikor észrevesz két szemből közeledő rendőrt, és odatrappol hozzájuk.

Igen, rám mutogat. Énrám. A hideg borsózik a hátamon. Összekever egy körözött bűnözővel? Elkövettem valami szörnyűséget, amire nem emlékszem? A rendőr is hitetlenkedve néz. Rettenetes.

Aztán észreveszem, hogy a rendőr nem rám néz így, hanem a nőre. Most már muszáj közelebb merészkedni.

– … mert a járdán bicikliznek és elgázolják a tisztességes gyalogosokat, azért! Büntesse már meg, a fene vinné el magát!

– Asszonyom… - próbálkozik a srác (nem lehet több huszonötnél, azt saccolom, bringával jár munkába) –, a szabályok szerint…

– Ne asszonyomozzon itt, ha megkérhetném! – sipítozik a nő, fenyegetően rázva a mutatóujját. – Dolgozzon inkább! Tegyen valamit a huligánok ellen!

Huligán… a Kádár-rendszer bukása óta nem találkoztam ezzel a szóval, maximum tanulmányokban. És ez a veszélyes elem, úgy tűnik, perpillanat én lennék.

– A járda a gyalogosoké, nem? Nem ezeké a… majd megmondom, miké. Tessék, megmondtam én már régen, hogy ide vezet a túlzott demokrácia! Ma már mindent szabad, csak tisztességesen élni nem?

Néhány bámészkodó leplezetlenül vigyorog.

A rendőrök nem tudják eldönteni, sírjanak-e vagy nevessenek. Az egyik bocsánatkérően felém rándítja a vállát. A nő észreveszi a cinkos mozdulatot, s egyszerre összeomlik. Senki nem áll mellette, s az önérzete ezt képtelen elviselni.

-Majd meglátják, meglátják! – ismételgeti sírós hangon. – Nem lesz ez mindig így! Eljön még az idő, amikor mindannyian megbűnhődnek!

- Asszonyom! – az ifjú rendőr hangja most határozottabb. – A bicikli járdán tolása megfelel a szabályoknak. A hölgy semmilyen kihágást nem követett el, nem hiszem tehát, hogy kénköves esőt érdemelne.

De ezt a nő már nem hallja. Lassú, vánszorgó léptekkel elvonul, még mindig hadonászva, mint egy feldúlt ószövetségi próféta. Hátulról is látszik rajta, milyen mélyen csalódott az igazságszolgáltatásban.

Legközelebb talán a saját kezébe veszi.

Tovább olvasok
A szemétcsökkentés új fegyvere a mosható papírtörlő

Ha kiömlik az üdítő, lecsöppen a mustár, kifröccsen a paradicsomszósz te is automatikusan a papírtörlőért nyúlsz? Mutatunk helyette egy költséghatékonyabb és környezetkímélőbb megoldást.

Napi horoszkóp július 19.: a Bakok bizonyítani szeretnének valakinek, a Halak váratlan ajánlatot kapnak

A hét utolsó munkanapján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Jégre tett húsok: mi, meddig tartható biztonságosan?

Sokszor nehéz kiszámolni mennyi húsra lesz szükség a vasárnapi ebéd vagy egy grillvacsora elkészítéséhez, így a felesleg gyakran a mélyhűtőben landol. Csakhogy ott sem tárolható örökké.

Neked mi a titkos guilty pleasure-öd? Teszteld magad

Az üzenőfalad? A shoppingolás? Vagy a valóságshow-k a tévében? Most kiderül, mi az a titkos szenvedélyed, amit akárkinek azért nem vallanál be.

Lécci lécci ne csak azért eddz és diétázz, hogy jól nézz ki

Edzeni akarsz? Nincs abban semmi rossz, sőt! Egészségesen élnél? Hajrá! De kérdezd meg magadtól: miért eszed azt a salátát egész pontosan? Azért, hogy dögösen nézz ki vagy azért, hogy jobban érzed magad? Ez a cikk az utóbbi célért kardoskodik a kettő közül.

Mi köze a strandnak a swinger klubhoz?

Akárhogy is: nyáron kirakatba kerülünk. És ha szabadságra megyünk, megkísért a szabadosság is.

Hizlal az alvás előtti képernyőzés. Itt a bizonyíték

Mindannyiunkkal előfordul, hogy elalszunk a tévé előtt vagy az ágyban nyomkodjuk a telefont, de aki fogyni szeretne, annak sajnos le kell szoknia róla.

Napi horoszkóp július 18.: a Bikák vitás kérdésben foglalnak állást, az Ikrek a függetlenségükért harcolnak

Mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem