Bennfentes úti tippek Olaszország rajongóknak
Gyovai Helén, vagyis Olaszmamma már több mint tíz éve él Torino mellett egy kisvárosban, ám az elmúlt évtizedben bejárta a csizma minden szegletét, blogján pedig régóta mutatja be népes követőtáborának kedvenc helyeit. Tulajdonképpen olvasói igényeknek tett eleget akkor, amikor megírta az Útikalauz az édes élethez című, kicsit rendhagyó útikönyvét, amelyben nemcsak titkos helyekkel ismerkedhet meg az, aki kézbe veszi, hanem egy falatnyi életérzést is kap ajándékba.
„Itália a legcsodálatosabb ország, a dögös, dús keblű, darázsderekú, fekete hajú csaj, akinek lehetetlen ellenállni, és ha egyszer a hálójába keveredsz, soha nem ereszt majd el. Több mint egy évtizede élek itt, lankadatlanul kutatom a »titkos«, eldugott szép helyeket, nem ragadok le az útikönyvek által unalomig ismételt tájaknál, és a tévés főzőműsorokból világhírűvé vált falatoknál. A mai napig folyamatosan kóstolok, ízlelek, élek és átélek" – írta könyve ajánlójában Helén, elárulva, hogy a kötetben kevésbé ismert, de lenyűgöző tájakat, piacokat, éttermeket is bemutat majd azoknak, akik azt hiszik, már mindent láttak Olaszországban. De persze azoknak is, akik először indulnának kalandozni akár a tengerpartra, akár várost nézni, a szigetekre vagy a hegyekbe.
Olaszmamma elmondta azt is, hogy az elmúlt években sokan fordultak hozzá információkért, tanácsokért, akár az olaszországi beutazási szabályokkal, szokásokkal, értékelhető éttermekkel és szálláshelyekkel kapcsolatban, és mindig igyekezett segíteni. Így született meg a könyv ötlete.
„Az Útikalauz az édes élethez, ahogyan az alcíme – 50 felejthetetlen élmény Olaszországban – is mutatja, egy szubjektív válogatás, de biztos vagyok benne, hogy olyan helyszínekre viszi el az olvasót, amelyekre a magyarok nem látogatnak el túl sűrűn – mesélte Helén. – Nincs tele Toszkánával, Jesolóval vagy Bibionéval. Sok olyan úti célt mutatok be északtól délig, amelyek még az olaszoknak is gyakran kimaradnak, és persze a saját régiómmal, Piemonttal is foglalkozom. Természetesen ez az ötven csak ízelítő, tudnék írni azonnal még legalább ötvenet, a gasztronómia pedig megérne akár egy külön könyvet is” – tette hozzá nevetve.