„Simán belefér a fagyi is ebédre" – a kulcsszó a tervezés és a rugalmasság; ha gyerekkel indulsz nyaralni

Borítókép: „Simán belefér a fagyi is ebédre" – a kulcsszó a tervezés és a rugalmasság; ha gyerekkel indulsz nyaralni Forrás: Unsplash.com/Vidar Nordli-Mathisen
Lehetőleg ne stresszelj, mert azt csak az egész család átveszi. Fogadd el, hogy ilyenkor mások a körülmények, viszont fontos, hogy a gyerek is tudja, mire számítson. Boldog gyerek, nyugodt szülő; utazás alatt különösen – vallja Kovács-Mitter Szilvia, aki egy kimondottan gyerekes utazásokra szakosodott vállalkozás tulajdonosaként osztja meg hasznos praktikáit, tanácsait.

"Bár én magam sem vagyok egy agyontervezős alkat, de mindenkinek, aki családi nyaralásra készül, azt mondom, muszáj bizonyos fokig tervezni. Az ember ilyenkor megpróbálja kizárni, vagy legalábbis minimálisra szorítani a bizonytalansági tényezőket. Nulladik lépésben érdemes azt végig gondolnod, hogy hova mentek, mivel mentek, milyen program lesz, milyen időjárás várható. Majd mindezek alapján ülj neki és írj össze egy listát arról, mire lehet szükség a nyaralás alatt. Amikor pedig azt látod, hogy ez már olyan hosszú, hogy „lelóg” a papírról, rájössz, hogy muszáj lesz rövidítened rajta.

Viszont kapásból ki tudsz húzni róla olyan dolgokat, amik ott helyben is beszerezhetőek; hiszen akkor minek cipeld, minek foglalja a helyet a bőröndben. Például ilyen a pelenka: ha nem ragaszkodsz egy konkrét márkához és nem mosipelust használsz; akkor érdemes épp csak annyit magatokkal vinni, amennyi az utazás idejére, plusz egy napra – hiszen bármi közbe jöhet -szükséges. Pelenkát ugyanis mindenütt lehet kapni” – mondja Szilvi.

„A következő lépésben gondold át a gyermekeid igényeit: először gondold végig a napirendjüket.

Minél kevésbé zökkennek ki a megszokott kerékvágásból, annál gördülékenyebben mennek majd a dolgok útközben és a nyaralás alatt is.

Ezt persze lényegesen egyszerűbben meg tudod oldani abban az esetben, ha autóztok, szemben egy repülős utazással, ahol viszont adott menetrendhez kell alkalmazkodni.

Ha hosszabb utazásra indultok - mondjuk a horvát, vagy az olasz tengerpartra – a monoton autózás során beiktathatsz akár több olyan megállót is, amikor kerestek egy játszóteret, vagy egy olyan zöld felületet, ahol a gyerekek kimozoghatják magukat. Érdemes már előre egy labdát, ugrókötelet, esetleg egy frizbit bedobni a csomagtartóba.

A gyerekek is jó eséllyel jobban tűrik a hosszas autózást, ha tudják, mire számíthatnak; hogy mondjuk csak a következő megállóig kell kibírni, mert ott játszhatnak, esetleg fagyizhatnak egyet. Repülőgépen nyilván nincs erre lehetőség, hiszen ott eleve sokkal kevesebb olyan tényező van, amit befolyásolni tudsz. Viszont segíthet, ha a kivetített, vagy a monitorokon is külön nézhető térképen megpróbálod a gyerek életkorának megfelelően megmutatni, elmagyarázni neki, éppen merre jártok és hogy mennyi idő múlva értek célba.

Ha a gyerekek jól vannak, akkor mindenki jól van; ha anya jól van, akkor a család is.

Ezért az utazással kapcsolatos stresszt kell elsősorban minimalizálni, hiszen, ha folyton azon stresszelsz, mi, hogy lesz; akkor ezt a feszültséget a gyerekek is átveszik tőled. Nyűgösek, hisztisek lesznek és ez az, amit a legkevésbé sem szeretnél. A tervezés mellett a másik kulcs pedig szerintem a rugalmasság. El kell fogadnod, hogy ilyenkor mások a körülmények, muszáj rugalmasnak lenned. Simán befér a fagyi ebédre, vagy némi tabletezés sem ördögtől való ilyenkor.”

Ne csak folyton a tabletezés menjen

„Persze azt én sem támogatom, hogy több órán keresztül képernyőt bambuljanak a gyerekek. Kínálj nekik alternatívákat; mindenképpen vigyél magatokkal olyan dolgot, amiről tudod, hogy szeretik, amivel szívesen elmatatnak akár hosszasabban is. Érdemes olyan, régebbi játékokat is összeszedned, amiket már elfelejtettek, így az újdonság erejével hathatnak. Emellett azt is szoktam javasolni, hogy legyen valami újdonság, valami meglepetés is a tarsolyodban.

El(ő)adhatod ezt úgy is, hogy azt mondod: a következő megállónál kaptok egy meglepit, ha addig szépen, nyugton kibírjátok a kocsiban. Tapasztalataim szerint nagyon beválnak a zsákbamacskák is; te magad is összeállíthatsz egy ilyen kisebb, random csomagot apróságokból, de akár készen is beszerezheted. Ha időről időre húzhatnak belőle egy-egy darabot, könnyebben kibírják a következő megállóig” – tanácsolja Szilvi.

Többek között ilyesmit is találsz a Minett-nél, gyerekkel utazók webáruházában - sok más olyan dolog mellett, amik stresszmentessé tehetnek egy családi utazást. Ráadásul ezek nem csupán utazási kiegészítők, amiket évi 1-2 alkalommal használhat az ember: akár hétköznapokon, iskolába és munkába menet is simán bevethetőek.

Galériánkban további tippeket adunk, hogyan lehet stresszmentes a családi nyaralás!