Rajtunk is múlik a Balaton vízminősége

Borítókép: Rajtunk is múlik a Balaton vízminősége
Mire figyeljünk annak érdekében, hogy továbbra is fürödhető maradjon legnagyobb tavunk? 8 tipp:

Min múlik, hogy a Balaton vize továbbra is tiszta maradjon, büszkék lehessünk rá mint természeti értékre és ne kelljen aggódnunk az esetleges fertőzésveszély miatt? A Magyar Turizmus Zrt. közleményben igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy milyen óvintézkedéseket tehetünk a Balaton vízminőségének megóvása érdekében:

Fürdés közben
1. Fürdés előtt használjuk az illemhelyet és mossunk kezet. Az se baj, ha van nálunk kézfertőtlenítő.

2. Mielőtt megmártóznánk a Balaton vizében, zuhanyozzunk! Így megszabadulhatunk a bőrünkön levő kemikáliáktól és a tavat sem szennyezzük velük.

3. Gyűjtsük szelektíven a szemetet. Az ételmaradékokkal sétáljunk el a legközelebbi szemetesig, „így a hangyákat is távol tarthatjuk" – áll a Magyar Turizmus Zrt. közleményében.

4. Fürödjünk olyan strandon, amelyben megbízunk. A strandok bejáratánál mindig ki van írva a vízminőség. Ha kijelölt fürdőhelyet használunk, a természetet sem zavarjuk meg.

5. Spóroljunk az édesvízzel! Itt is találsz ehhez tippeket.

Kirándulás, vitorlázás közben
6. „ABalaton a Bakony közelsége miatt az ország egyik legtisztább levegőjű területe" – írja a közlemény. Ezért érdemes az itt nyaralóknak gyalog vagy kerékpárral közlekedniük akkor is, ha egyébként autóval érkeztek.

7. Kirándulás közben figyeljünk oda... mindarra, amire ilyenkor amúgy is szoktunk. Hagyjuk úgy a természetet, ahogy találtuk. Gyűjtsük össze a szemetet mások után is. Ne szedjünk virágot, az úgyis elhervad, inkább fotózzunk.

8. Minden vitorlázó tudja, hogyan kell vigyázni a tóra, hiszen vizsgáztak ebből. Egy igazi vitorlázó nem szemetel és nem üríti a vécétartályt a tóba, erre 14 kikötőben van lehetőség. Ha mégisszabálytalanságot látunk, jelentsük a vízi rendészetnek.

#jóavíz hashtaggel „fémjelzett" kampányt indított a Magyar Turizmus Zrt., hogy ilyen interaktív módon hívja fel a figyelmet arra: a Balaton vize tiszta, vízminőségét rendszeresen ellenőrzik és nyugodtan lehet fürödni benne.

A hashtaget azóta már több turisztikai intézmény, helyi önkormányzat, vendéglátóhely és vitorlás egyesület használja, magánszemélyek pedig különböző nyereményekre tehetnek szert, ha #jóavíz címkével ellátott fotókat töltenek fel a Facebookra.

A kampány előzménye egy néhány héttel ezelőtti fiaskó, amelynek során számos úszóversenyző – köztük Gyurta Gergely és Risztov Éva is – kórházba került egy ismeretlen eredetű fertőzéssel, amelyről azóta azt feltételezik, hogy emberi ürülékből származó Calici vírus okozhatta.