Az olasz reneszánsz bölcsője: 10 ok, amiért érdemes ellátogatnod Firenzébe

Borítókép: Az olasz reneszánsz bölcsője: 10 ok, amiért érdemes ellátogatnod Firenzébe Forrás: Unsplash/Heidi Kaden
A tavasz végével és a nyár beköszöntével nem csupán tengerparti nyaralásokban érdemes gondolkoznunk, hanem kiváló úti célok lehetnek az olyan európai városok is, melyek gazdag történelemmel, fényűző kultúrával, mennyei gasztronómiával és csodálatos természeti értékekkel rendelkeznek. Például ilyen hely Toszkána kulturális központja, Firenze.

Hogyha Olaszországról van szó, nyáron mindenkinek egyértelműen a csodás homokos tengerpartok és a pompás Róma jut eszébe, de itáliai kirándulásaink esetén jusson eszünkbe Firenze is, a Toszkán régió valódi ékköve, ahol olyan kulturális élményeknek lehetünk részesei, melyekről korábban csak a történelemkönyvekben olvashattunk.

Firenze, ahol minden sarkon felelevenedik a múlt

Jártam már Olaszországban, akkoriban azt hittem, Róma a kultúra központja, hiszen mi lehetne szebb és értékesebb a Colosseumnál vagy a vallás egyik fellegváránál, a Vatikánnál? Aztán újabb ötlettől vezérelve elutaztunk négy napra Firenzébe, mely minden várakozásainkat felülmúlta. Az Itáliai-félsziget közepén található 361 ezer fős nagyváros az Arno folyó partján húzódik, és számos látnivalót és érdekességet rejt magában. Még sosem láttam ennyi történelmi vonulatú szobrot és a zegzugos utcák épületeiben elrejtett képet, melyek közül mind páratlan értékkel és kulturális jelentőséggel rendelkezik. És ez még semmi: ekkor jöttek a látványosságok!

Az olasz reneszánsz bölcsőjeként emlegetett város – ahol többek között Botticelli, Michelangelo vagy Dante tevékenykedett és alkotott, – bővelkedik nevezetességekben, sőt, mondhatom, a legtöbb utca egy-egy olyan főtérbe kapcsolódik vagy központba vezet, ahol valamilyen látnivalóba botlik az ember. A város központi érdekességeit néhány nap alatt meg lehet csodálni, és jó hír, hogy minden sétatávolságra van egymástól, tehát nincs szükség feltétlen buszjáratokra ahhoz, hogy bejárjuk Firenzét. Tulajdonképpen az egész város egy élő műalkotás, melynek pompás összképébe egyedül a rengeteg turista látványa rondíthat bele. Érdeklődőből ugyanis rengeteg van, akik – hozzánk hasonlóan – az összes fontos épületet és műalkotást meg akarják csodálni.

Forrás: Unsplash/Sebastian B

Amire érdemes odafigyelni

Ha Firenzébe látogatunk, érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. Például azt, hogy bár nagyon sok vendéglátóhely közül választhatunk, hiszen minden utcában hemzsegnek az éttermek, mégis, a legnépszerűbbeknél hosszú sorokra kell számítani, melyet kiküszöbölhetünk azzal, ha előre foglalunk az étterembe asztalt magunknak.

Érdemes előre tájékozódni az egyes látnivalók nyitvatartási idejéről, és célirányosan meglátogatni az adott nevezetességeket. Ez alatt azt értem, hogy mindenképpen jó, ha előre megváltjuk a jegyeket és belépőket, mert ezzel elkerülhetjük az olykor akár több órás sorban állást és várakozást is a különböző dómok, templomok, kastélyok stb. bejáratánál. Ezekre az esetekre például ott van a város kiváltható utazó kártyája, a Firenze kártya, illetve vannak bizonyos telefonos alkalmazások is, melyek segítségével könnyedén megvehetjük előre jegyeinket, és élhetünk a különböző applikációk adta „skip the line” (azaz kerüld el a sort) lehetőségekkel.

Ne dőljünk be az utcán hozzánk közelítő rózsaárusnak és a szuvenírt vagy játékokat ránk tukmáló embereknek sem, hiszen amint a kezünkbe nyomják portékájukat, kíméletlenül várják cserébe az áru ellenértékét, amit, ha nem akarunk kiegyenlíteni (mert mondjuk egyébként sem szeretnénk vásárolni tőlük), még a következő sarkon is hallgathatjuk hangos nemtetszésüket. Ha valahová szeretnénk autóval elmenni, gondolkodhatunk Überben is, hiszen Firenzében rengeteg überes közül választhatunk, akik a taxisoknál jóval olcsóbban visznek minket egyik helyről a másikra. Az értékeinkre mindig nagyon figyeljünk, mert bár jómagam nem tapasztaltam zsebtolvajok jelenlétét, az ördög sosem alszik, és a rengeteg turista forgatagában hamar elveszhet az ember.

Szerencsére a városban sok gyógyszertár és kisbolt is megtalálható (drogériát valamiért nem találtunk), így, hogyha valami esetleg a pakolás során kimaradt a bőröndből, pillanatok alatt beszerezhetjük, hazánkéhoz hasonló árakon vagy olcsóbban.

Tudd meg galériánkból, miért érdemes ellátogatnod a csodás Firenzébe!