nő,tengerpart,könyv,nyugágy,olvasás,víz,ég,homok Forrás: Unsplash

Jobban jársz, ha nem tudsz két hétre nyaralni menni

Tudományos tény: nem sok értelme van rászánni a pénzt és az időt a hosszabb nyaralásra.

A matek ugyanis nem olyan egyszerű, hogy a két hét kétszer annyi szép emléket ad, mintha csak egy hétre mennél. Daniel Kahneman pszichológus szerint visszatekintve ugyanolyan élménydúsnak tűnnek a rövid vakációk is, mint a hosszabbak. Ő már csak tudja, hiszen arra specializálódott, hogyan viszonyulnak egymáshoz az élmények és az emlékek. Vizsgálódásai során arra jutott, hogy mindenkinek van egy “élményszerző” és egy “emlékező” énje. Az élményszerző én a jelen pillanatban él. Az emlékező én visszatekintve szemléli az életet. Kahneman pedig arra jött rá, hogy a boldogságot annak alapján lehet meghatározni, hogy melyik énünknek szeretnénk inkább megfelelni.

Ha az élményszerző éned boldogságát szeretnéd inkább biztosítani, akkor tervezz hosszabb nyaralást. Biztosra vehető, hogy ha még egy héttel tovább napozol a vízparton, akkor sokkal alacsonyabb lesz a stressz-szinted, mintha a billentyűzet fölé görnyednél a munkahelyeden.

Ám ha az emlékező éned boldogságáról gondoskodnál inkább (és ne felejtsd el, hogy hosszú távon ő van fölényben), akkor egy hosszú vakációnak nem sok értelme van. Az emberi agy ugyanis általában a szokatlan, új dolgokra emlékszik vissza. Kahneman szerint ha az életed hosszú időn át állandó mederben folydogál, akkor kevésbé fogsz visszaemlékezni az egyes részletekre. Ezért van az, hogy úgy tűnik, elrepül az élet, még akkor is, ha a napok látszólag nagyon lassan vánszorognak.

Ha egy hét helyett két hétre utazol el, akkor a nyaralás valószínűleg nem lesz elég változatos ahhoz, hogy új emlékeid szülessenek vele kapcsolatban. Ehelyett végül az egész egyetlen jellegtelen emlékké olvad össze – legfeljebb egy-két kiugró pillanatot őriz meg a memóriád hosszú távon.

Úgyhogy ha mindenképpen két hét szabadságot szeretnél kivenni, akkor két lehetőséged van. Az egyik az, hogy megfelezed ezt az időt, és a második héten valami egészen mást csinálsz vagy máshová mész, így új emlékekkel látod el az emlékező éned.

A másik lehetőség, hogy az idő felében nem költesz sok pénzt: például otthon maradsz, így nem költesz szállásra, étteremre, közlekedésre – hosszú távra úgysem a pénzzel tudod beszerezni az emlékeket.

Az otthoni nyaraláshoz is vannak tippjeink: