Borítókép: Milyen most a nyaralás a koronavírus árnyékában a spanyol tengerparton? Forrás: Getty Images

Milyen most a nyaralás a koronavírus árnyékában a spanyol tengerparton?

Mert igenis van nyaralás a koronavírus után. De csak módjával, a szokásosnál visszafogottabban és persze non stop maszkban. COVID fókuszú úti beszámoló Spanyolországba indulóknak.

Még januárban vettem repülő jegyet Spanyolországba, hogy meglátogassam a barátnőmet. Granadában él, Mallorcára repültem volna, onnan meg bérelt autóval érkeztem volna a célhoz. A jegy május 16-ra szólt, szóval utazási terveimet romba döntötte a COVID. Már áprilisban elkezdtem intézni, hogy visszaszerezzem a pénzem a fapados légitársaságtól, de kiderült, hogy hiába a lezárt határok, egészen a járat törléséig nem indíthatom el a visszaigénylést.

A nem indulás előtt egy héttel végre megkaptam a levelet: visszakapom a pénzt. Valamikor majd 12 hónapon belül… Addig is voucherként él tovább az összeg, amit felhasználhatok, ha mégis utazni vágyom. Dühös voltam. Elhatároztam, hogy akkor sem utazom, ha majd lehet, mert éreztem, hogy ez a 12 hónapos határidő – azon kívül, hogy totál jogszerűtlen – a kifárasztásomról szól. Remélik, hogy addig csak feladom, és levásárolom azt a pénzt. Én meg nem bírom, ha hülyének néznek.

Aztán teltek a hónapok, otthon üléssel, home office-szal, késve érkező nyárral és a hírekkel, hogy ősszel valószínűleg beüt a második hullám. Végiggondoltam, hogy talán hosszú időre ez az utolsó lehetőségem egy tengerparti nyaralásra. És ha a következő hullám elsöpri azt a fapados légitársaságot, akkor a voucheremet is fújhatom. Úgyhogy beadtam a derekam, és éltem a lehetőséggel – május helyett július közepén.

A reptéren a check in gyorsan ment, és az volt az érzésem, hogy csak két gépre való utas lézeng a tranzitban. Mallorcán a repülőből kiszállva boldogan szippantottam bele a kerozinnal fűszerezett fülledt andalúz levegőbe. Amiből persze nem éreztem semmit az arcmaszkon keresztül.

Szombat éjjel érkeztem meg Granadába, ahol akkor már kihirdették, hogy hétfőtől ismét mindenhol kötelező maszkot viselni. Ez alól csak sport közben (futás, biciklizés), a strandokon és az éttermek, bárok, kocsmák szabadtéri részén mentesülhettünk. Van ennek jó oldala is, a barátnőm elmondta, hogy azelőtt elvétve látott egy-két kocogót az utcán, a COVID óta a fél város futni jár.

Összegyűjtöttem amit a spanyol nyaralás közben tapasztaltam, hiszen ma még napi szinten indulnak oda gépek a nyaralókkal, tekintve, hogy az ország egyelőre a zöld zónába tartozik. Elmondom, mire érdemes készülni.