10 álomszép nudista strand Horvátországban: kristálytiszta tenger néhány órányira Budapesttől

Borítókép: 10 álomszép nudista strand Horvátországban: kristálytiszta tenger néhány órányira Budapesttől Forrás: Getty Images/Ftiare
Ha nyár, akkor hőség, és ha hőség, akkor fürdőzés! Nem csupán a klasszikus értelemben vett strandok kínálnak ilyenkor a lehűlni és kikapcsolódni vágyóknak számos lehetőséget és programot, hiszen ne felejtsük el, rengeteg nudista strand közül is válogathatunk! Még Horvátországban is!

Sok turista és fürdőző részesíti előnyben a hagyományos strandok mellett a nudista lehetőségeket is, hiszen mi is lehetne jobb, mint a természet lágy ölén, minden gátlásunkat és kételyünket félretéve meztelenül szelni a habokat? A meztelenül fürdőzés élményét hazánkban és külföldön is egyaránt kihasználhatjuk, ugyanis bőven találunk lehetőségeket és nudista strandokat Magyarországon és a tengerparti városokban egyaránt. Ha egy kis nudista strandolásra vágyunk, például már néhány órás autóutat magunk mögött hagyva könnyedén elérhetjük Horvátországot, mely bővelkedik meztelen fürdőzési lehetőségekben.

Nudizmus vagy naturizmus?

Érdemes tudni, hogy míg sokan egy szóként kezelik a naturizmust és a nudizmust, ezt a két fogalmat egyáltalán nem lehet egy kalap alá venni, és a két szemléletmód képviselői határozott különbségeket tesznek köztük. Bár mindkettőben a meztelenség és a meztelen, felszabadult életmód kap központi szerepet, mégis, a nudizmus és a naturizmus egy-két ponton eltér egymástól.

Míg a nudizmus egy szűkebb nézetet foglal magába, addig a naturizmus ennél jóval kiterjedtebb fogalom. A naturizmust képviselők, azaz a naturisták filozófiája magában foglalja a nudisták értékrendjét, de ezt kiegészítik azzal, hogy nem csupán a ruházkodás terén lehetnek szabadok és természetközeliek, hiszen gyakran a környezettudatosságot, a vegetarianizmust és a természettel való szorosabb viszonyt és nagyobb összhangot tartják fontosnak.

Forrás: Unsplash/Freestocks

Ez megnyilvánulhat a hulladékszelektálásban vagy éppen a vizek tisztántartásában, és még sok egyéb formában is. A naturisták nem csupán a strandon lehetnek meztelenek, hanem például a sporttevékenységek alatt is, de létezik naturista munkavégzés is, lényeg, hogy a nézet képviselői mindenhol szeretnek meztelenül lenni, ahol ezt a helyzet lehetővé teszi. A Nemzetközi Naturista Szövetség megfogalmazása alapján a naturizmus egyet jelent a természettel összhangban álló életmóddal, amelyet a közösségi meztelenség gyakorlása és kinyilatkoztatása jellemez, mindezt azért, hogy ösztönözze az önbecsülést, az elfogadást, és mások, illetve a környezet tiszteletét.

A nudista ezzel szemben az, aki a ruhanélküliséget választja, így például meztelenül strandol, de semmilyen természetközeli vagy egyéb más vonatkozása nincsen. Fontos tudni, hogy azok az emberek, akik pucéron tartózkodnak a strandokon, semmilyen pornográf vagy erkölcsileg rossz nézetet nem kívánnak kinyilatkoztatni, tehát nem azért mennek ruha nélkül fürdeni, hogy másnál kiverjék a biztosítékot, egyszerűen ők így érzik jól magukat. Nem jellemzi őket semmilyen szexuális töltet és kerülik a nyilvános szexualitást is, hiszen céljuk nem ilyen jellegű, csupán fürdeni szeretnének egy jót.

Tudd meg galériánkból, melyek Horvátország legmenőbb nudista strandjai!