lakóautó,lakókocsi,utazás Forrás: Unsplash / Paul Trienekens

Hogyan szervezz meg egy lakóautós nyaralást?

Szól a rádió, kikönyöklünk az ablakon, a menetszél borzolja a hajunkat. Reggel a kempingszékben, kezünkben gőzölgő kávénkkal figyeljük a tó felszínén táncoló fényeket. Ilyennek képzeljük és nagyjából valóban ilyen is egy lakóautós utazás – feltéve, hogy alapos a szervezés.

Lakókocsi vagy lakóautó? Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. A lakókocsit a saját autóddal vontatod – feltéve, hogy van rajta megfelelő vonóhorog. Bérlése, megvásárlása, fenntartása jóval olcsóbb, mint egy lakóautóé, azonban a vele való közlekedés némi rutint igényel. Megváltozik a kocsi kormányozhatósága, a kanyarodás íve, az előzési távolság. Indulás előtt nem árt gyakorolni a tolatást, a fordulást és a parkolást. Az utazás kicsit macerásabb, kevésbé ad lehetőséget a hirtelen ötletek megvalósítására, az úgynevezett Stellplatzokon (lakóautó-parkolóhely, de nem kemping) általában nem állhatsz meg. Ellenben ha a kempingben berendezkedtél, továbbra is mobilis maradhatsz, a lakókocsit leakasztva bármikor bepattanhatsz az autóba és mehetsz várost nézni anélkül, hogy tábort kellene bontanod.

A lakóautó is, a lakókocsi is több előnnyel jár:

# Nem kell cipekedned, mint egy gyalogtúránál.

# Sokkal több csomagot vihetsz magaddal, mint repülővel.

# Komfortosabb, mint ha sátraznál, mégis megmarad a kempingezés élménye.

# Ha nem tetszik a környezet, bármikor odább állhatsz, viszont ha menet közben előre nem tervezett érdekesség akad az utadba, gyorsan le is parkolhatsz.

# Az egész egy hatalmas buli, a szabadság érzése, luxuskörülmények között.

A lakóautóban a vezetőfülke és a lakórész is egy térben van. Megvásárolni és bérelni is drágább, fenntartása költségesebb és hiába komplett jármű, nem valószínű, hogy hétköznapokon, például a heti nagybevásárláshoz ezt fogod használni. A kempingekből körülményesebb kimozdulni vele, méretéből adódóan nem igazán alkalmas a városi közlekedésre. Összességében mégis kényelmesebb, nagyobb szabadságot ad az utazás során, gyorsabban haladhatsz vele, s a kijelölt parkolóhelyeken is megállhatsz.