A karácsonynál is fontosabb! Így ünneplik az Újévet Olaszországban

Borítókép: A karácsonynál is fontosabb! Így ünneplik az Újévet Olaszországban Forrás: Pixabay
Az olaszok híresek a dőzsölésről - most beleshetsz hozzájuk, hogyan is búcsúztatják az óévet!

Az Óév búcsúztatása sose tartozott a kedvenceim közé, mert se a hangoskodást, a zajt, se a tömeget nem szeretem. Különösen a virsliért se vagyok oda, ezért egy-két alkalmat leszámítva, mindig otthon vagy kisebb baráti társaságban töltöttem az év utolsó estéjét.

Az élet úgy hozta, hogy egy dél-olasz lett a férjem és igazán meglepett, hogy mennyire fontos számukra a szilveszteri vacsora és az Újév közös köszöntése. A szokások is teljesen mások, mint nálunk.

Az Óév utolsó napját mindenki a családjával tölti. Ugyanolyan nagy lakomát (hacsak nem nagyobbat) rendeznek, mint karácsony Szentestéjén. Ilyenkor mindenki összegyűlik. Ahonnan a gyerekek kirepültek, még azok is sokszor közösen szilvesztereznek és okosan kiosztják, ki, mit főz meg, így nem a házigazdára hárul minden előkészület. Ennek természetesen az a hátulütője, hogy rengeteg étel lesz – mert senki sem akar „kevéssel” érkezni.

S hogy miket osztanak szét egymás között – általában a nők? Már mondom is: Előétel (anitpasti), Primo (valamilyen tésztaféleség), Secondo (általában valami húsféle – köret nélkül), Contorno (köret), Dolci (édesség, sütemények), Frutta (azaz gyümölcs) és ami a karácsonyi időszakban jellemző még, az a Sportiello - ami a dióféléket és asztalt gyümölcsöket fedi le és ezenkívül még mindenki hoz pezsgőt, bort, sört ki, mire vágyik. Nem csoda, hogy ez az ünnepi vacsora általában simán eltart 11-ig vagy akár még éjfélig is.

Ha elfogyasztották a vacsorát - valamilyen csodával határos módon éjfél előtt - jöhet egy kis tombola – amit kicsik és nagyok is nagy előszeretettel játszanak az ünnepi időszakban.

Éjfélkor koccintanak és kezdetét veszi a helyenként, 2-3 órás vagy akár még hosszabb ideig tartó durrogtatás. Ezt sose tudtam értékelni, de mióta gyerekeim vannak, extra izgalom ezekben az órákban, hogy vajon felébrednek-e idén is vagy sikerül átaludniuk.

Az új év első napján a jó szerencse érdekében esznek lencsét valamilyen sertés hússal, akárcsak mi. Ellenben itt nem tartanak attól, hogy a baromfi elkotorja a szerencsét, mert esznek pulykát és halat is. A lencse mellé bebiztosításként gránátalma magokat esznek és szőlőt, hogy bőséges anyagi biztonságra is szert tegyenek az új évben.

Az új év ebédje mindig szigorúan családi körben zajlik és ugyanannyi fogásból áll, mint a szilveszter esti menü. Ezt megismerve értettem meg, miért húzta magasra a szemöldökét a férjem, hogy mi „csak” virslit és pogácsát eszünk ilyenkor.

Persze, megtehetik ezt a nagy dőzsölést, mert nekik január 6-a is ünnep (Vízkereszt), és ilyenkor ugyan már sokan vissza mennek dolgozni, de csak olyan „olaszosan” – szóval ők ráhúznak még egy hetet ilyenkor a téli ünnepi időszakra, hogy kipihenjék a karácsonyt és a szilvesztert.

Ha kedvet kaptál egy kis olasz körtúrához csak kattints a galériára!