Borítókép: Hogyan ne veszítsük el a gyereket nyaralás közben? Forrás: Getty Images

Hogyan ne veszítsük el a gyereket nyaralás közben?

Mármint nyaralás közben (sem). Egy pillanat műve az egész, akármilyen gondos szülő is vagy, főleg, ha a gyereked szabadulóművész. Ezért érdemes felkészülni minden eshetőségre.

Mielőtt kirándulni indultok vagy nekivágnátok az aznapi programnak a nyaraláson, tegyél a csuklójára biztonsági karszalagot (euroko24.hu, wristland.hu, partybox.hu, kiddiez.hu, drogériákban is kapható) az ő nevét és a te telefonszámodat feltüntetve, csúsztasd a ruhája zsebébe a névjegykártyád, vagy ha egyik megoldásra sem készültél fel időben, akkor golyós- vagy filctollal írd a csuklójára az adatokat.

Ha családi kirándulásra indultok, készíthettek legalább egy csoportképet (de inkább mindenkiről külön egyet) telefonnal. Olyat, amin jól látszik a ruházat és az arc is, hogy ha valaki eltűnne közületek, akkor egyből meg tudjátok mutatni a fotót annak, akitől érdeklődtök, hogy látta-e az elkóborolt családtagot.

Tanítsd meg neki, hogyha valahol eltűnik, akkor lehetőleg olyan nőhöz menjen oda segítséget kérni, aki maga is gyerekekkel van. Ha ijedtében vagy idegen nyelv ismeretének hiányában a gyerek egy kukkot sem tud kinyögni, akkor tartsa a felnőtt orra alá a telefonszámmal ellátott csuklóját. De a legjobb figyelemfelkeltő talán az, amit ösztönösen is tenne: kezdjen el torkaszakadtából sírni, üvölteni. (Akár el is játszhatjátok előre, hogy mit tenne, ha elveszne. Gyakoroltasd be vele azokat a mondatokat, amikkel ilyenkor segítséget kérhet. Rémülten nehezebb rögtönözni.)

Ha olyan helyre mentek, ahol nagy tömeg várható (például egy élményparkba), öltöztesd a gyerekeket egyforma színű pólókba, ruhákba (lehetőleg minél élénkebb színűbe). Így könnyebb kiszúrni őket a tömegben.

Az élményparkos kiruccanás előtt azt is kösd a gyerek lelkére, hogy ha elveszít téged szem elől, a kijáraton semmiképp ne menjen ki. Inkább maradjon ott, ahol utoljára látott téged, és az arra járóktól kérjen segítséget. Ha ő is elkezd bolyongani a szüleit/ felnőtt kísérőit keresve, ti pedig őt hajkurászva, akkor kisebb az esélye, hogy megtaláljátok egymást.

Mutasd meg a gyereknek, miről ismer fel egy egyenruhát, és ha téged szem elől tévesztett, akkor nézzen körül, hogy lát-e a környéken rendőrt, biztonsági őrt, akitől segítséget kérhet.

Senki ne gondolja azt, hogy csak kisgyereket lehet elveszíteni. Egy kamasznál előfordulhat, hogy megsértődik és faképnél hagy, ciki neki melletted menni, vagy egyszerűen elborul az agya és órákon át mindenen csak röhög. Ezért nyaraláson, kiránduláson mindig legyen egy előzetesen megbeszélt pont (a metróállomás jegypénztára, a múzeum információs pultja, a szállás, ha csak a környéken sétáltok), ahol találkoztok, ha mondjuk 10 perc keresés után sem találjátok egymást.

Ha tömegközlekedéssel utaztok nagyvárosban, felszállás előtt mindig beszéljétek meg, hány megállót mentek majd, és legyen egy stratégiátok arra is, hogy mi történjen, ha a tömeg vagy
egy gyorsan záródó ajtó miatt valamelyikőtök nem tud időben leszállni (például szálljon le a következő megállónál és várja meg, amíg a többiek odamennek érte stb.).

Íme pár belföldi élménypark és/vagy kalandsziget, amit imádni fog az egész család!