Borítókép: 5 hűsítő kirándulóhely a nyárra - ha épp nincs kedved strandolni Forrás: Getty Images

5 hűsítő kirándulóhely a nyárra - ha épp nincs kedved strandolni

A rekkenő hőségben még a legelszántabb városlakók is menekülnek a hűsre, a zöldbe a forróságot ontó betondzsungelből. Egy árnyas erdőben, fákkal szegélyezett szurdokban sokkal könnyebb elviselni a meleget. Ezekből a kirándulóhelyekből válogattunk nektek néhányat - Budapesten és környékén, illetve a Balatonnál - ahol remekül feltöltődhettek kánikula idején.

Holdvilág-árok

A meseszép szurdokvölgy, igazi vadregényes kirándulást ígér a természetjáróknak. A túra a Kiskovácsi kórháztól indul, ami tömegközlekedéssel is könnyen elérhető. A piros kereszt jelölésen haladva hidakon, falépcsőkön kanyarog az út, követve, vagy éppen keresztezve a patak útvonalát; mintegy 2 km hosszan.

Dera-szurdok

Szintén a vadregényes tájak szerelmeseinek tökéletes élményt nyújt a Pilisszentkereszt határából induló túraútvonal. Ha busszal mentek, akkor a falu első megállójánál érdemes leszállni, de kocsival is érkezhettek, hiszen körtúrára alkalmas a terület. Pilisszentkereszt-Dobogókő irányába, a műútról könnyen megközelíthető egy balra levezető aszfaltozott út, ez vezet le a szurdokvölgy parkolójához.

Mogyoró-hegyi tanösvények, Visegrád

Ha hosszabb kirándulást is szívesen bevállalnátok, akkor irány Visegrád, ahová a legszebb út a Dunán vezet. Szárnyashajóval egy óra alatt értek a történelmi városba, ahol a kék túraútvonalon varázslatos erdei körtúrát tehettek. A Mogyoró-hegyen a Madas László Erdei Iskola több tanösvénnyel is várja a természet megismerésére vágyókat. A Visegrádi-hegység és a Pilis élővilágát, az ott folyó erdőgazdálkodást, búvópatakokat és rejtetten élő állatokat bemutató tanösvények nemcsak számos érdekességet, hanem a mozgás örömét is kínálják.

Koloska-völgy

A Balatonfüred feletti fennsíkot jellegzetes karszterdő borítja, a mészkőhegyekbe vájt völgyekben pedig kis patakok csörgedeznek. A Koloska-forrásnál megtölthetitek a kulacsaitokat, és egy helyi állatfajtákat és a geológiai sajátosságokat bemutató tanösvényt is végig járhattok.

Padkűi kilátó

Ha Keszthely környékén lenne épp elegetek a sok strandolóból és a forróságból, érdemes a Keszthelyi-hegység erdői kilátói felé az irányt. A Vonyarcvashegy és Balatongyörök felől is megközelíthető Büdöskút pihenőhelytől többféle irányban indulhatunk az erdőben – a csendes Vállus irányába is átvághatunk a félhomályos turistautakon, de egy hűsítő forrástúrát is bevállalhatunk.

Négylábú kiskedvencedet sem hagynád otthon? Galériánkból megtudhatod, melyik 5 kutyafajta az, amelyikkel tényleg lehet kirándulni!