Az utazás is hatással van a menstruációdra!

menstruáció,utazás Forrás: Arnel Hasanovic / unsplash
Még ha a menstruációd pontosan is jön meg minden hónapban, egy utazás akkor is hatással lehet rá. Nézd meg, pontosan hogyan!

Sokakkal fordul elő, hogy épp az utazás során kellene megjönnie a menzeszüknek, de mégsem így történik. Vagy éppen az is megeshet, hogy a vártnál előbb jönnek el azok a napok. Mutatjuk, hogyan befolyásolja a ciklusodat az utazás.

1. A stressz miatt késhet a menzeszed

Az utazás jó dolog, azonban rengeteg stresszel is jár. Például, előfordulhat, hogy a kelleténél feszültebben ellenőrzöd, hogy mindent bepakoltál-e, és azon aggódsz, hogy odaérsz-e időben a reptérre - ezek pedig mind késleltethetik a menstruációdat is. Egyébként szakértők szerint az eustressz (az izgatottság) is hasonló hatással van a ciklusodra.

2. Felborul az alvási ritmusod, így a ciklusod is

A tested belső órája könnyedén felborul, ha más időzónába utazol, vagy egyszerűen tovább maradsz fent, mint általában szoktál. Ez a belső óra pedig az alvásodra, a hormonszintedre, a táplálkozási szokásaidra is kihat. Éppen a felborult hormonszint miatt fordulhat elő, hogy ilyenkor kicsit összezavarodik a ciklusod.

Ha kíváncsi vagy arra, még mi hat a ciklusodra, íme: