Hihetetlen, de igaz: a mosómedve is képes festeni

Borítókép: Hihetetlen, de igaz: a mosómedve is képes festeni Forrás: titotheraccoon instagram
„Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!” A mosómedvékről elsősorban Bohumil Hrabal címbéli, kifordított aranyköpése juthat eszünkbe. (Vagy a Galaxis őrzői című Marvel film agresszív kis szereplője.) De mi van akkor, ha maga a mosómedve unatkozik? Hát, akkor fessen absztrakt képeket!

A mosómedvékre nem úgy szoktunk gondolni, mint ideális házikedvencre. Egyszerűen rossz a híre: agresszív, szófogadatlan, és hamar kikészíti a gazdáit. Nos, Tito, Piper és Cheeto jól rácáfol az előítéletekre. A három mosómedve ugyanis imád festegetni. Ezen a héten éppenséggel ők és az alkotásaik söpörtek végig hurrikánként az Instán. A műalkotásokat a mosómedvék valóban saját kezűleg követik el: a festékes "kezükkel" pacsmagolják össze a vásznat, így érve el egyfajta absztrakt expresszionista, Jackson Pollock-i hatást. A műalkotások eladók: 75 és 150 dollár között mozognak, és érdemes rájuk lecsapni: ki tudja, mikor indul el fölfelé a mosómedve-festészet árfolyama?

A Bored Panda utána járt a jelenségnek. A torontói egyetem etológusa, Suzanne MacDonald elmondta: szinte bármilyen állatot meg lehet tanítani "festeni" – éppenséggel csak elég jutalomfalat és némi türelem kell hozzá. A mosómedvének azért van viszonylag könnyű dolga, mert finommotoros mozgásokra is alkalmas keze/mancsa van. És hogy a mosómedvék kiteljesednek-e a művészet által? Ezt tőlük kellene megkérdezni – csak sajnos ez lehetetlen.