Újabb 5 sorozat, amivel fejlesztheted az angolodat

nyelvtanulás,angol,sorozat,film,adiktiv Forrás: GettyImages
A nagy sikerű korábbi cikkünk hatására úgy döntöttünk, írunk újabb sorozat tippeket azok számára, akik kifejezetten az angol tudásukat szeretnék fejleszteni.

Az addiktv.hu cikke.

A rossz hír, hogy csak sorozatnézéssel senkinek sem lesz folyékony angolja, a nyelvtanulás melós részét (szavak lapátolása, némi nyelvtan) nem lehet megúszni sajnos, legalábbis amíg egy stabil középszintet el nem ér az ember. Az viszont tény, hogy a középszint és a felsőfok közötti hézag (amire van is egy kifejezés az “intermediate plateau”) áttörésében sokat segíthet a sorozatok nézése.

Lényegében a “natív inputot” a szórakoztató sorozatok adják, míg a nyelvfejlesztés másik lábát az outputot, lehetőleg szintén natívokkal való beszélgetés révén tudjuk biztosítani (online tanárokkal például), így elvben egy relatíve valódi angol környezetet lehet létrehozni, akkor is ha nem angol nyelvterületen élünk.

A sorozatokkal és filmekkel kapcsolatban az fontos még, ahogyan korábban is írtuk ne válasszunk túl nehezet a szintünkhöz képest. A nagyon speciális akcentus is problémás, például egy liverpooli, vagy ír extrém kihívást jelenthet (bár, ha valaki imádja az angol nyelv árnyalatait mint jómagam, annak igen szórakoztató lehet).

Értelemszerűen, ha nyelvet akarunk fejleszteni a magyar felirat csalás, de az angol felirat működhet. A legjobb persze, ha eredeti nyelven, felirat nélkül nézzük a sorozatokat, már ha kifejezetten a beszélt angolunk pimpelése a cél.

Girls

Rengeteget írtunk már róla, azt hiszem kijelenthetjük, hogy kultikus sorozattá nőtte ki magát.

Aki nem ismerné, a HBO korszakalkotó sorozata egy New Yorkban élő, a húszas éveik derekán járó baráti társaság mindennapjait és megpróbáltatásait követi nyomon. Hanna, Marnie, Jessa és Shoshanna több-kevesebb sikerrel próbálják leküzdeni a nehézségeket. Már néhány esztendeje, hogy a metropoliszban élnek, azonban még mindig nem tudják eldönteni, hogy mit akarnak maguktól, egymástól és a férfiaktól. És a helyzetük továbbra sem tűnik egyszerűnek.

Lehet az utolsó, 6. évad kicsit felesleges volt már, hiszen a Girls valójában az 5. évadban elérte a csúcsát, de ezzel együtt baromi szórakoztató, bármikor elő lehet venni, és nem mellesleg igazi autentikus amerikai angol, amit a nyelviskolákban, de főleg a nyelvtankönyvekben nem fogsz megtalálni.

Master of none

A Girls zseniális “fiú változata”, párkapcsolati ügyek, kulturális kérdések, egy vicces, de mégis néha kifejezetten intellektuális sorozatban. Néha komoly témák vannak terítéken, mint az idősek kezelése, az indiaiak foglalkoztatása a filmiparban, vagy a melegség elfogadása családon belül, máskor pedig a standup jellegű poénok dominálnak.

Idén jött ki a második évad, ami még jobb lett az első évadtól is. A Master of None-ban is főleg az amerikai angol informális verzióját hallhatjuk, de a beszélgetések dinamikája miatt nagyon könnyű szórakozva követni a történéseket.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

6 tévésorozat-spinoff, ami legalább olyan jó (ha nem jobb), mint az eredeti