Új történelmi drámát készített Mészáros Márta

Borítókép: Új történelmi drámát készített Mészáros Márta
És mint tőle megszokhattuk, az Aurora Borealisnak is nők a főszereplői.

Két nő a főszereplője ennek a két idősíkban játszódó filmnek. Mária egy falusi lány, akit fiatalon Törőcsik Franciska, idősen Törőcsik Mari alakít. Olga, a lánya sikeres ügyvéd, aki Bécsben él a fiával, Róberttel (Ladányi Jákob), és amikor az öregasszony, Mária kómába esik, Olga Magyarországra utazik, és mindent elkövet, hogy kiszedje édesanyjából a sötét múlt titkait. Őt Tóth Ildikó játssza.

Olga világéletében sejtette, hogy az anyja titkokat rejteget; annyit például már tud, hogy az igazi apja, akit sosem ismert, nem az a derék osztrák Stefan, aki Mária férje volt, hanem egy titokzatos, jóképű fiatalember, akiről csak egy bekeretezett fénykép maradt meg. Na de kik azok, akiket az idős asszony lázálmában emleget? Ki az az Annuska és ki az az Edith? Egyre nyilvánvalóbb, hogy a valódi történet sokkal fájdalmasabb és szövevényesebb, mint amilyennek Olga egész életében hitte. Közben neki magának is küzdenie kell a saját magánéletével: fia édesapja, a Barcelonában élő Antonio (Antonio de la Torre) hol jelen van az életükben, hol nem, ezért Róbert legnagyobb bánatára úgy érzi, nem bízhat benne, de később mégis Antonio lesz a támasza, amikor Olga a végére jár a történetének és megtudja, kicsoda valójában.

Minden család szekrényében akad egy-két évtizedeken át dugdosott csontváz. Mészáros Márta a forgatás előmunkálatai során még dokumentumfilmet is forgatott a katonai megszállások idején született gyerekekről, akik hol erőszakból, hol szerelmi kapcsolatból fogantak, és a keletkezésük, a származásuk, az apjuk kiléte és az életük első néhány éve tele van rég elsüllyedt titkokkal. Ilyen várakozásokkal ülhetünk be az Aurora Borealisra is; több részletet csak azért nem merek leírni, mert sajnos közmondásosan naiv alaptermészetem ellenére már a film felénél kitaláltam a végét. Az ötvenes és a 2010-es években felváltva játszódó cselekményben a fények, a hajviseletek és még a testtartások is váltakoznak; ha valami miatt, hát ezért érdemes megnézni Mészáros Márta új filmjét. Ja és persze Törőcsik Mari miatt, akinek a legkisebb grimasza és suta kézmozdulata is ellopja a show-t.

Aurora Borealis – Északi Fény

Szereplők: Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, Törőcsik Franciska, Ladányi Jákob, Eva Prosek

Rendező: Mészáros Márta, forgatókönyv: Mészáros Márta, Pataki Éva, Jancsó Zoltán, operatőr: Piotr Sobocinski Jr.,

104 perc

Bemutató: 2017. október 19.