Új módszer a covid-fertőzés kimutatására: PCR helyett itt az izzadtságteszt!

Borítókép: Új módszer a covid-fertőzés kimutatására: PCR helyett itt az izzadtságteszt! Forrás: Getty Images/Nikola Stojadinovic
Lehet, hogy hamarosan már PCR tesztre sem lesz szükség a koronavírus fertőzés kimutatására, thaiföldi tudósok ugyanis olyan műszert fejlesztettek ki, amely izzadtságból is képes kimutatni a vírus jelenlétét a szervezetünkben.

A műszert, amellyel átizzadt anyagokból is kimutathatóvá válik, ha valaki megfertőződött a koronavírussal, thaiföldi tudósok találták fel. A módszer működésének alapját az a felismerés képezi, hogy az izzadság is tartalmaz olyan markereket, amelyek egyértelműen jelzik a fertőzést.

A teszt a fejlesztők elmondása szerint 95 százalékos hatékonysággal működik, ezért kiválthatja a PCR-teszteket, amelyekhez nemcsak a kellemetlen mintavétel tartozik hozzá, hanem laborháttér is szükséges a minták kiértékeléséhez. Az eszközt még nem vetették be élesben, egyelőre fejlesztés alatt áll, de lehetséges, hogy ha kellő mennyiségű kutatási adat gyűlik össze, hamarosan tömegesen alkalmazzák majd a PCR-tesztek kiváltására, már csak azért is, mert sokkal gyorsabb, egyszerűbb és költséghatékonyabb.

„A mintákból megállapítottuk, hogy a koronavírussal fertőzött emberek nagyon jellegzetes vegyi anyagokat választanak ki” – mondta Csadin Kulszing, a bangkoki Csulalongkorn Egyetem munkatársa. Hozzátette: ezt a megállapítást arra használtuk fel, hogy egy olyan eszközt fejlesszünk, amellyel a koronavírusos betegek verejtékében lévő bizonyos baktériumok által termelt specifikus szagokat detektálhatjuk.

Az alanyok 15 percre a hónuk alá tesznek egy vattapamacsot, majd azt üvegfiolába helyezik és UV-sugarakkal sterilizálják. A technikus ezután egy szívótömlő segítségével megfelelő mennyiségű mintát vesz fel, majd nyomás alá helyezi az analizátorban, hogy ellenőrizze az eredményeket. A negyedórás mintavételi időszakot mindössze félperces kiértékelés követi. A tesztet bangkoki ételárusokon tették próbára: számukra a garatból és orrból történő mintavételnél sokkal vonzóbb lehetőséget nyújtott ez a módszer.

Ezek a tünetek jelezhetik, hogy elkaptad a covid fertőzést, annak dacára, hogy megkaptad a két oltást ellene: