Tűzoltó leszel s katona – de mit javasol az állásszakértő?

kölyök,szülő,gyerek,állás,iskola
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogyan készíthetjük fel a gyermekeinket a jövőre úgy, hogy manapság még mi magunknak sincs elképzelésünk arról, miként fogunk játékban maradni öt-tíz-húsz év múlva? Cikkünk szerzője, Zétényi Anna a FutureKids Intézet alapítója, a Monster állásportál korábbi ügyvezetője, a HRPortal.hu egyik alapítója.

Ez a cikk a Gyereklélek magazin egyik korábbi számában jelent meg először.

A nagy négyes

Bármilyen szakképesítést vagy diplomát szerez is majd a gyermeked, valójában a következő négy tényező határozza meg, hogyan fog fejlődni a karrierje.

1 / Érzelmi intelligencia

Korábban a sikerhez vezető úton a racionalitást magasabbra értékeltük az érzelmeknél, a tudomány mai állása szerint azonban még a racionális gondolkodás sem választható el az érzelmektől. Az érzelmi intelligencia annak a képessége, hogy jó színvonalon értsük, illetve kezeljük a saját érzelmeinket és másokét is. Agyunk limbikus rendszerében tárolódnak a korábbi élményeink, emlékeink, tapasztalataink, amelyekhez kapcsolódó érzelmeink jelentősen befolyásolhatják és torzíthatják az észleléseinket, értelmezéseinket és gondolkodásunkat is. Ezért olyan fontos terület az érzelmeink megismerése, tudatosítása és megfelelő kezelése. EQ-nk meghatározza az önértékelésünket, éntudatosságunkat, motivációnkat, önszabályozási képességünket, empátiánk szintjét és társas kapcsolatainkat is. Érzelmi intelligenciánk már kisgyermekkorban fejleszthető.

2 / Az alkalmazkodás képessége

Az alkalmazkodás egyfajta rugalmas hozzáállás, amikor is a körülmények megváltozásakor újraértékeljük korábbi stratégiáinkat, gondolkozásmódunkat, és ha kell, új, hatékonyabb megoldásokat keresünk.

gyerek,szülő,FutureKids állásportál,jövő
forrás: Getty images

3 / Türelem

A gyermeki fejlődésnek természetes része – úgy 2–4 éves kor körül – a „most azonnal” korszak. Később megtanuljuk, hogy a vágyak kielégítése késleltethető, és már nem vált ki összeomlást, ha várnunk kell a sorunkra. Nagy ajándékot adunk tehát a gyermekünknek, ha erősítjük benne a türelem képességét, hogy tudjon teret és időt hagyni a dolgok bekövetkeztének, hogy képes legyen kitartani a sikerért.

4 / Belső motiváltság

A gyerekek az iskolában, szakkörökön, versenyeken ma már sokszor pusztán a jelenlétükért is kapnak jutalmat (érmet, kupát, oklevelet), függetlenül attól, hogy valódi teljesítményt nyújtanak-e. Hosszú távon – kiváltképpen a munka területén – ez a szocializációs minta komoly következményekkel járhat. A munka világába belépő fiatal ugyanis nem érti, hogy a fizetésért teljesítményt is kell nyújtania, önmagában nem elegendő, hogy reggelente megjelenik a munkahelyen. A hosszú távú sikerhez elengedhetetlen a belső késztetés arra, hogy erőfeszítéseket tegyünk céljaink eléréséért. Belső motivációt érzünk például ha a tevékenység érdekes, kihívást és újdonságot jelent, felelősséggel és cselekvési szabadsággal jár, illetve fejlődési és előrelépési lehetőséggel. Mindez átsegíthet bennünket olyan helyzeteken is, amikor hiányzik a környezet visszajelzése. A gyermekek tudásvágyát, sikermotivációját, a hatékonyságra és önmegvalósításra való törekvését már egész korán is tudatos feladatválasztással erősítheted.

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod.


Ha egy kisgyereknél elszakad a cérna, nehéz hirtelen ráérezni, hogyan reagáljunk rá. Senkinek nincs varázsszere, amit garantáltan sikeresen bevethetne ilyenkor, ám az érzelmileg intelligens szülők tudják, mi az a néhány dolog, amit semmiképpen nem érdemes tenni.

Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Ezt az 5 dolgot nem teszik meg a magas érzelmi intelligenciájú szülők, ha hisztizik a gyerekük

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Színészek, akik felnőttként gimist játszottak – késő harmincasok is voltak köztük!

A színészeknek a legkülönbözőbb karaktereket kell eljátszaniuk gond nélkül. Ez akkor igazán nehéz, amikor 10 vagy akár 20 évvel fiatalabb emberek bőrébe kell belebújniuk.

Pezsgőfürdő a lombok közt, szauna tóra néző kilátással – a noszvaji Treehouses azoknak való, akik tudnak élni

Kipróbáltuk, mit tud az a magyarországi élményszállás, amit a két évvel ezelőtti nyitás óta egyetlen éjszakára nem foglaltak csak le – erre mi gyorsan le is csaptunk.

A karrieremet választottam, remélem, a gyerekeim meg fogják érteni

Egy dolgozó anya őszintén szembenéz a tényekkel, azzal, hogy mennyi időt tölt a munkájával, a gyerekei nélkül. Állítja, hogy ha apa lenne, mindenki dicsérné érte.

Mennyezeti csillárok és függőlámpák

A régi korok báltermeinek hangulatát idéző csillárok a mai napig jelen vannak a köztudatban és az üzletek kínálatában. A gazdagság tökéletes szimbólumaként tartották őket számon. Manapság igen ritka, ha egy családi ház bálteremmel rendelkezik, de ennek ellenére a csillárok továbbra is népszerűek maradtak.

Itt az ősz, de sportolni most is lehet!

Bár beköszöntött a jó öreg bekuckózós, borongós ősz, ne hagyd, hogy a fokokkal együtt a kedved és az állóképességed is mélyrepülésbe kezdjen. Sportolj valamit, ami boldoggá tesz, és meglásd, nem csak a kondid lesz jó formában, de a lelked is szárnyalni fog!

Hogyan tartsd tisztán az arcüregedet egész télen?

Megfázás vagy allergia, mindegy. Ha szipogsz és nem tudod rendesen kiüríteni az arcüregedből a váladékot, akkor a trutyi alatt szenvedő szövetek mindenféle alattomos problémák, például gyakori fejfájás, ólmos fáradtság formájában jelezhetik, hogy nekik ez nem oké.

Hogyan tisztítsd a mosógéped, ha rossz szagú a belseje?

A mosógéptől azt várjuk el, hogy megtisztítson dolgokat, ezért ritkán gondolunk arra, hogy időnként őt magát is ki kellene takarítanunk. Legfeljebb akkor jut eszünkbe, amikor bosszantó módon rossz szagot áraszt, ha kivesszük belőle a tiszta ruhát. Ha ez bekövetkezik, ideje kezelésbe venni a mosógépet.

Szeretnéd, ha olyan tiszta lenne a fehér cipőd minden nap, mint új korában?

Egyszerűbb lesz, mint gondolnád: ha lépésről lépésre követed ezeket a módszereket, a cipőid visszanyerik eredeti hófehér színüket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Legyen tartalmas az ősz! Fizess elő egy évre (10 lapszám) 40% kedvezménnyel!

Csak 4150 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem