Segíts a kedvencednek átvészelni a hangos, viharos, tűzijátékos órákat

alvó kutya Forrás: pexels.com
A vihar fóbiás és/vagy zajérzékeny kutyusoknál-cicusoknál a nagy nyári viharok és persze a tűzijátékok igen komoly stresszt okoznak.

Egyes állatok inkább elbújnak, de sajnos jelentősen nő ilyenkor az ijedtükben elkószáló-elmenekülő kedvencek száma is. Gondoljunk csak bele, hány állat eltűnéséről-riadt menekülését adták hírül a médiák a múlt szilveszteri nagy petárdázások kapcsán!

  • Számos kutya és cica szenved kisebb vagy nagyobb mértékű zaj és/vagy viharfóbiában, amelyet főleg a hangos zörejek, dörgések hangja vált ki.
  • Sok viharfóbiás állat már jóval a vihar érkezése előtt előre jelzi a bajt.
  • A kutyáknál többnyire 1-5 éves kor között kezdődik a zajtól-viharoktól való félelem.

A zAj és viharfóbia tünetei:

Elrejtőzés (leggyakoribb reakció), parancsszavak, utasítások figyelmen kívül hagyása. Kutyusokra jellemzőbb, hogy nem mozdulnak a gazda mellő lvagy éppen, hogy menekülőre fogják: kertből kiássák magukat, átmásznak a kerítésen, kényszeres kaparás, remegés, vizelettartási gondok a súlyosabb esetekben, vonyítás, folyamatos elnyújtott ugatás.

Az alábbiakban megosztunk pár ötletet-javaslatot, hogyan segíthetsz a kedvenceidnek átvészelni a zajos órákat, enyhítve félelmeiken:

  • A legtöbb kutya és cica a lakáson belül szeret bútorok alá, mögé vagy a csendes fürdőszobába (mosdóba, kádba) elbújni. Ha itt láthatóan megnyugszik, hagyd békén, amíg elvonul a vihar vagy megszűnnek a kellemetlen hanghatások.

  • Érdemes a cica- vagy kutyahordozó kennelt felajánlani kedvencünknek, sokuk ugyanis ebben biztonságban érzi magát, megnyugszik, sőt általában el is alszik. A lakáson belüli ajtókat természetesen hagyd nyitva, ne érezze bezárva magát. Ellenben a lakás bejáratát gondosan zárd be, nehogy kiszökjön félelmében kedvenced. A mozgás, lefárasztás csökkentheti a stresszt, ha már előre tudod, hogy aznap vihar közeleg, vagy éppen augusztus 20. van.
  • Érdemes vihar vagy éppen a biztosan bekövetkező tűzijáték (augusztus 20.) előtt a megszokottnál kiadósabb, nagyobb sétára vinni a kutyust, de felhívom a figyelmeteket a póráz kötelező használatára, hiszen az állatok érzékszervei előre jelzik a vihart, vagy éppen egy korán eldurrantott petárda is kiválthatja a menekülési kényszert a kutyusodból.