Mikor ártalmas az arcradírozás?

hámlasztás,bőrápolás Forrás: Getty Images
A bőrgyógyászok szerint a hámlasztás nagyszerű (és bizonyos időközönként szükséges) módja annak, hogy a kiszuperált hámsejteket eltávolítsuk, és fellélegezhessen az ezek alatt lévő friss, sugárzó bőr, azonban a különböző tisztítók, tonerek, radírok és szérumok közelmúltbeli népszerűsége azt jelzi, hogy a szépségrajongók kicsit túlzásba vitték ezt a műveletet.

Sajnos nagyon könnyű összekeverni a hámlasztásra szoruló bőr tüneteit a túlradírozott bőr tüneteivel: például meglepő módon a száraz, hámló bőr és a pattanások lehetnek akár a túlzott hámlasztás jelei is.


De honnan tudjuk, hogy pontosan mi a teendő a bőrünkkel?

Íme egy átfogó útmutató a hámlasztásról, amelyből az is kiderül, mit tehetünk akkor, ha egy kicsit túllőttünk a célon?

A túlzott arcradírozás az egyik legnagyobb hiba, amit a nők elkövethetnek maguk ellen – mondja Dr. Aanand Geria, a Geria Dermatology dermatológusa. – A bőrnek általában csak hetente egyszer, maximum kétszer van szüksége erre a műveletre, azért, hogy az elhalt hámsejteket eltávolítsuk.”

Igen, heti 1-2 alkalommal. Ha naponta végezzük, észre fogjuk venni, hogy a bőrünk egy idő után már szinte kegyelemért könyörög.

A túlzott hámlasztás jelei

  • irritáció, égő érzés vagy hámlás,
  • bőrpír és gyulladás,
  • kis pattanások,
  • fokozott érzékenység egyéb termékekre,
  • valamint, ami nagyon szembetűnő, hogy a bőr feszes, viaszszerű lesz, amit első pillantásra össze lehet téveszteni az egészséges ragyogással.

„Az elhalt hámsejteknek és a bőr természetes zsiradékának eltávolításával az arc viaszos hatású lehet - mondja Geria. – A bőr úgy néz ki, mintha ragyogó, egészséges fénye lenne, valójában azonban nagyon száraz és megviselt. A túlzott hámlasztás miatt pedig a bőr fájdalmasan berepedezhet és pikkelyesen lehámlik.

Csak összehasonlításképp: az egészséges arcbőr mindig telt és hidratált, nem pedig száraz, vékony vagy viaszos.

„Szintén megnövekedett érzékenységet tapasztalhatunk a napi rutin során rendszeresen használt termékekkel kapcsolatban is” - mondja Dr. Craig Kraffert, az Amarte elnöke. - Ezek bőrpírt, égést vagy hámlást okozhatnak.

Ezeknek a tüneteknek egy része arra sarkall minket, hogy minél többször használjunk arcradírt.

De mi a teendő, ha túlzásba vittük a hámlasztást?

Ha a művelet után a fent már említett reakciók bármelyikét tapasztaljuk, Geria azt tanácsolja, hogy az első dolgunk az legyen, hogy felfüggesztjük egy időre az adott termék használatát, amíg a bőr meggyógyul, és visszaáll alapállapotába.

Az alapállapot természetesen mindenkinél más, általában a túlhámlasztás előtti bőrállapotot jelenti: ha valaki mindig is aknéra volt hajlamos, akkor ez lesz az alapállapot.

agyagmaszk,hámlasztás,bőrápolás
Forrás: Getty Images

A túlzott hámlasztás helyreállítása

  • Ahogy az első tünetek megjelennek, azonnal hagyjuk abba a habzó tisztítószerek, a retinoltermékek és a fizikai és kémiai hámlasztó termékek használatát is!
  • Váltsunk természetes arctisztítóra és illatmentes hidratálóra.
  • Szükség esetén használhatunk hidrokortizon krémet vagy aloe vera gélt is.
  • Akár egy hónapig is eltarthat – ennyi a bőrsejt-ciklus hossza –, amíg a bőrünk visszaáll eredeti állapotára.
  • „Közvetlenül a hámlasztás utáni égő érzés enyhítésére hideg borogatást lehet alkalmazni” - mondja Geria.
  • „Az aloe gélnek egyéb gyógyászati tulajdonságai is ismertek, de meglepő módon vannak esetek, amikor irritálhatja a bőrt attól függően, hogy milyen felületen használjuk, ebben az esetben maga az aloe növény alkalmazása segíthet” - tette hozzá.
  • „Meg kell még említenünk a C-vitamint, amely megnyugtathatja a bőrt és segíthet a gyógyulási folyamat felgyorsításában.”


Legyünk türelmesek!

Az irritáció azért fordul elő, mert több bőrsejtet távolítottunk el, mint amennyit a szervezet képes pótolni.

Mikor kezdhetjük újra a hámlasztást?

Nyilván nem kell örökre szakítanunk kell ezzel az eljárással. A bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy miután a bőr meggyógyult, lehetőség van a kedvenc bőrradírok vagy hámlasztók újbóli bevezetésére – de természetesen csak lassan, óvatosan, maximum heti egy alkalommal! Döntsük el, hogy vagy csak a fizikai vagy csak a kémiai exfoliálót használjuk. Mindkettő egyszerre újra csak problémákat okozhat.

Egy kis frissítőt?

„A fizikai bőrradír a külső hámréteget vízzel és könnyű, felületaktív anyagokkal, például őrölt rizzsel vagy kukoricával távolítja el – magyarázza Kraffert. – A kémiai hámlasztó egyes összetevői pedig a külső bőrfelülettel lépnek reakcióba, hogy eltávolítsák a legkülső sejtréteget, ezek pedig az alfa-hidroxi-savak (AHA-k) és a béta-hidroxi-savak (BHA-k) - teszi hozzá. A tejsav és a glikolsav a leggyakoribb AHA, a szalicilsav pedig egy nagyon népszerű BHA.”


Melyiket válasszuk?

Természetesen minden bőrtípushoz más hatóanyag ajánlott. Próbáljuk ki mind az AHA-, mind a BHA-tartalmú készítményeket, hogy kiderüljön, melyik az, ami a legjobban működik, majd ragaszkodjunk csak ehhez a továbbiakban” - mondja Geria. - Ha több terméket használunk egyszerre, az is gyakran vezet túlzott hámláshoz, különösen azért, mert ezeknek sok közös tulajdonságuk van, tehát többszörösen hatnak a bőrre.”


Egy hétig teszteljünk egy gyenge tejsavas (AHA) terméket, majd váltsunk a szalicilsavas (BHA) készítményre, és figyeljük meg, melyikre hogyan reagál a bőrünk. Általában az érzékeny és száraz bőrtípusokra hatásosabbak a tej- vagy glikolsavas termékek, a zsíros, aknésodásra hajlamos bőrön pedig jól működik a szalicilsav. Ha mind az AHA-k, mind a BHA-k használatára szükség van, akkor az a legjobb, ha naponta váltogatjuk őket, és néha még egy napos szünetet is beiktathatunk” - tanácsolja Geria.

Ahogy észreveszünk egy kis pírt, hámlást vagy “ég az arcunk”, rögtön vegyünk vissza a rutinunkból.

Kevéssé ismert tény: a bőrünk természetes működéséhez hozzátartozik az önhámlasztás. A hámlás ciklusa rendszerint 28 napig tart, ez idő alatt új bőrsejtek alakulnak ki, érnek meg és halnak el. Van olyan szerencsés bőrtípus, amelynek a megfelelő rutin és ápolás mellett egyáltalán nincs szüksége hámlasztásra.

De ez természetesen nem mindenkinek kivitelezhető, különösen városi környezetben. Sokféle hatás lassíthatja a bőrsejtek életciklusát, a bőr meggyengült védelmi rendszere, vagy a nem megfelelő olajtermelődéstől egészen a szennyező részecskékig.

A hámlasztó termékek általában segítséget nyújtanak ezekben a kérdésekben. „A helyes hámlasztás friss, egészséges és tiszta bőrfelületet hagy” – mondja Kraffert.

Mi a tanulság? Erre is igaz, hogy a kevesebb néha több.

Válaszd ki a kedvenc arcpermetedet: