Anyát ért stressztől (is) lehetnek túlsúlyosak a gyerekek

Borítókép: Anyát ért stressztől (is) lehetnek túlsúlyosak a gyerekek Forrás: Getty Images
Egyértelmű összefüggésre bukkantak német orvoskutatók a kisgyermekes anyák által megélt stressz és a gyermekük testsúlya, illetve testtömegindexe között.

A Gyereklélek magazin cikke.

A 2006 óta folytatott hosszú távú LiNA kutatási program keretében az anya-gyermek kapcsolat alakulását vizsgálják, különös tekintettel arra, hogy milyen hatással van a környezetszennyezés és az életmód az allergiás tünetekre, a légzőszervi megbetegedésekre és az elhízásra.

Németországban is probléma a túlsúly: a 2–6 év közötti gyerekek tíz százaléka túlsúlyos, három százalékuk pedig kövér. A túlevés és a testmozgás hiánya mellett az adatok elemzésekor az anyákat ért fokozott stressz tűnt a legfőbb kiváltó oknak.

Azt is megfigyelték, hogy a terhesség és a gyerek első életéve döntő fontosságú a későbbi testsúlygondok és betegségek szempontjából, illetve hogy a lányokat érzékenyebben érinti a probléma. Az azonosított stresszfaktorok közül az elégtelen lakhatási körülmények mellett kiemelkedett az átlagosnál nagyobb forgalom és hangterhelés, illetve a család rossz anyagi helyzete. A második életévtől nem ilyen drasztikus az életkörülmények hatása, az első év azonban döntő a gyermek jövője szempontjából.

Hogy reagálnak az emberek egy túlsúlyos nő láttán? Fotókkal mutatjuk: