Hogyan éltem túl a szülés utáni depressziót?

Hogyan éltem túl a szülés utáni depressziót?
Forrás: Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

"

"Tavaly nyáron a fiam, Barni születése után nem sokkal épp az autómban ültem, amikor fájni kezdett a mellkasom, és zsibbadt a bal karom. A színek összefolytak, a tér kitágult, mintha be akarná kebelezni a világot. Infarktusom van, éreztem a tarkómban, a talpamban, a zsigereimben a bizonyosságot. Meghalok, eltűnök a nagy büdös semmiben, ugyanúgy, ahogy az elmúlt egy évben a fél családom." Panka kálváriája.

Mint kiderült, valójában nem szív-, hanem pánikroham volt. Soha nem éltem át korábban hasonló szörnyűséget.

Amikor Szandra, a lányom megszületett, én és a férjem a Rózsadombon laktunk, rögvalóságtól elzárt idillben. Gergő a reklámszakmában kereste magát halálra, én belsőépítészként dolgoztam. Volt pénz, volt kreatív munka, volt gyerek, még kutya is ugatott a kertben. Fitt, fiatalos szüleink imádták a kislányunkat, sokat vigyáztak rá, játszottak, sétáltak, állatkertbe mentek. Minden vasárnap együtt ebédeltünk kényelmes kis teraszunkon, hol négyesben, hol mind a hatan. Az anyósgyűlöletet vagy a nagyszülői féltékenységet csak ócska Hahota-viccekből ismertük: néha eszembe jutott, mindez vajon tényleg igaz-e. Láttam embereket, akik bármiféle komoly trauma nélkül lebegtek át az életen, és reménykedtem benne, hogy én is közéjük tartozom.
Aztán, amikor Szandi négy éves volt, minden megváltozott.

Olvasd el ezt is!

Gergő apja, a makkegészséges, sportos vitorlázó egyik napról a másikra rosszul lett, és két hét múlva meghalt a kórházban. Életvidám feleségére, az anyósomra ettől kezdve nem lehetett ráismerni. Árnyékká fakult, kísértetként bolyongott a kihalt családi házban. Fél évvel később elütötte egy autó, és máig nem tudjuk biztosan, baleset volt-e, vagy szándékosan lépett a kocsi elé, hogy véget vessen az élőhalott létnek.
Még el sem temettük anyósomat, amikor anyukám felhívott, és leültünk apámmal hármasban. Elmondta, hogy nagyon beteg, az orvosok szerint maximum egy éve van hátra. Abból az utolsó időszak csupán szenvedés.

Szürreális volt. Néhány hónapon belül a harmadik embert szólítják fel távozásra azok közül, akiket a legjobban szeretek. Most az anyukámat. Szinte transzba estem. Kétségbeesetten, betegesen vágyni kezdtem egy újabb gyerekre. Olyan vad vággyal, hogy Gergőt gyakorlatilag belekényszerítettem a helyzetbe. Azt akartam, hogy anyu találkozhasson a második unokájával, akinek a vállalására annyit bíztatott, mielőtt megbetegedett volna.
Ekkor estem teherbe Barnival. Anyu erőtlenül megsimogatta a domborodó hasamat, de mosolyogni már nem tudott. Két nap múlva meghalt. Még mindig emlékszem, ahogy sikoltoztam a halálhírére: "Ez nem igazság! Nincs igazság!” Gergő szorosan tartott, mint egy verdeső halat, aki fájdalmában ki akarja vetni magát a szárazföldre.

Szeretem a terhes állapotot.

Szandránál annyira különleges volt! De Barnit száraz szemekkel szültem meg, alig figyeltem oda. Amikor a kezembe adták, egy pillanatra elöntött a hála és a boldogság. Aztán minden odalett.
Hónapokig lebegtem depressziós másállapotban. Gépiesen etettem, öltöztettem, sétáltattam a kicsit, Szandrára főleg az apja vigyázott. Néha ettem két falatot, bármit, ami a kezembe került – paradicsomot, retket, száraz kenyérhéjat -, és 10 órákat aludtam egyfolytában, miközben dőlt rólam a veríték.
Az „infarktus” után kórházba kerültem. Az orvosok megnyugtattak, hogy minden rendben van, a szívemnek semmi baja. Nem hittem nekik. Vártam a halált, ami – torz logikám szerint – ugyanúgy eljön most értem is, ahogy anyósomékért és édesanyámért kopogtatott.
Olyan rossz állapotban voltam, hogy pszichiáterhez kerültem: ő vetette fel először komolyan a pánikroham és a mentális probléma lehetőségét. Amikor tiltakoztam az antidepresszáns ellen, higgadtan megkérdezte: „Ha fizikailag lenne beteg, akkor is elutasítaná a gyógyszert?" Végül elfogadtam a kezelést, és rendszeresen járok pszichoterápiára egy megértő, határozott szakemberhez.

Olvasd el ezt is!

Jobban vagyok, azt hiszem. Barni elmúlt egy éves. Apukám tűrhetően viseli az özvegységet: olyan sokat játszik az unokáival, amennyit csak tud. Történt még valami: hirtelen, korona idején, nem sokkal anyák napja előtt a nagynéném is elhunyt. Azt hittem, ez valami beteg vicc. Beszéltem vele a halála előtti estén. Marcsinak soha nem volt gyermeke, minden szeretetét a mi családunkba öntötte, rengeteget segített anyu halála után. Amikor befutott a délutáni telefonhívás, arra gondoltam, bárcsak néhány órára visszafordíthatnám az időt, hogy még egyszer beszélhessek vele. Szomorú és feldúlt voltam, de a pánikroham nem látogatott meg újra.

Erősebb lettem: mint egy üres közmondásban, megedzettek a sors pofonjai. Tudom már, hogy ha darabokra törsz, esélyt kapsz arra, hogy újjászüless, és az ember csak akkor él igazán, amikor valami szokatlan történik vele – még ha azok tragédiák is. Szeretet. Összetartozás. Körforgás. Ezek immár nem frázisok, hanem a csapások által belém épült szilárd kötőerők. És ezeket akarom átadni a gyerekeimnek.


Amit senki nem mond el neked a szülés utáni szexről:

Nézd meg a galériánkat>12 kép
Ilyen a szex szülés után
Tovább olvasok
Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglallható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 10.: az Ikrek különleges sikerekre számíthatnak, a Nyilasok napját váratlan események határozzák meg

A hét első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Híres nők, akik olcsó ruhában jelentek meg a kamerák előtt: és mégis túlragyogtak mindenkit

Ők elsősorban azt viselik, amiben jól érzik magukat, és szerintük ez nem jelent egyet a drága darabokkal!

Kép
A barátnőm annak ellenére szereti a férjét, hogy az teljesen lecsúszott

Egy barátnőm történetét írnám meg. Nagyon bizarr irányba indult el az élete: szeretnék rajta segíteni, de mindent elhárít, és én nem tudom, tehetek-e bármit. Lehet, hogy semmit sem lehet már?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem