Hogyan éld túl a karácsonyt vegánként?

vegán,karácsony Forrás: Getty Images
Már előre görcsbe szorul a gyomrod, ha a közeledő családi karácsonyi vacsorára gondolsz? Félsz a kéretlen kioktatásoktól, a beszólásoktól, no meg attól, hogy egy falatot sem tudsz majd enni az ünnepi menüből? Nem vagy egyedül. Egy vegán (főleg egy kezdő vegán) számára a nagy családi ünnepségek számos kihívást tartogathatnak– mutatjuk, mi mindenre érdemes felkészülnöd!

Bár a veganizmus és mellette a növényi étrend itthon is egyre elterjedtebbé válik, azért valljuk be, a kegyetlenségmentes életmód továbbra is megosztja az emberek. Ez az jelenti, hogy bizony még mindig elég sokan vannak, akik gondolkodás nélkül elutasítják ezt az életmódot, nemtetszésüknek pedig előszeretettel hangot is adnak. Mindezt pedig azért írjuk most le, hogy lelkileg is fel tudd magad készíteni. Hacsak nem vagy azon kivételesen szerencsések egyike, akiknek egész famíliája szuperelfogadó, növényevő hippikből áll, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy idén karácsonykor a te rokonságodban is lesz legalább egyvalaki, aki az ünnepi asztalnál sem fogja majd magában tartani a veganizmussal kapcsolatos ellenérzéseit. Ezek az ellenérzések aztán jobb esetben értetlenkedő kérdésekben, rosszabb esetben támadó, netán bántó megjegyzésekben is testet ölthetnek…

Az idő megedzi a vegánt

Nekem ez lesz a negyedik karácsonyom vegánként, és az elmúlt évek során a mindenevő rokonságom és ismerősi köröm részéről gyakorlatilag mindenféle reakciót megtapasztaltam már. Van, ahova ünnepek idején is szívesen megyek vendégségbe, mert nem csak nyitottak és elfogadók, de ráadásul még az ételeket is megpróbálják vegánosítani a számomra. De volt már szerencsém olyan családi baráttal is egy asztalnál ülni, akit hiába próbáltam meg kedvesen leállítani, az este folyamán gyakorlatilag megállás nélkül ontotta magából a kellemetlen megjegyzéseket és kéretlen okoskodásokat.

Az ilyen szituációkat szerencsére ma már relatív könnyen veszem. Ha valaki őszintén érdeklődik a veganizmus iránt, azzal bármikor szívesen elbeszélgetek és válaszolgatok a kérdéseire, de a piszkálódást és kioktatást inkább csak elengedem a fülem mellett. Sőt, most már vagyok annyira önérzetes, hogy inkább el sem megyek olyan társaságba, ahol tudom, hogy az életmódom miatt csak piszkálnának.

A karácsony azonban más tészta. Bármennyire is idegesítő a nonstop bacon-vicceket puffogtató nagybácsi, ezt az ünnepet mégsem lehet egyszerűen csak kihagyni. De jó hír, hogy valójában nem is kell! Sokkal inkább arra kell törekedni, hogy a lehetőségeinkhez képest a legjobbat hozzuk ki belőle.

Hogy ehhez hasznos tippeket tudjunk adni, tapasztalt és kevésbé tapasztalt vegánokat kérdeztünk arról, milyen nehézségekkel kerültek már szembe családi ünnepek alkalmával - és persze azt is megmondjuk majd, hogy ezekre, hogyan érdemes előre felkészülni.

Kattints a galériára!