Tudod, mikor kell mindenképp kidobni a sminkcuccaidat?

Borítókép: Tudod, mikor kell mindenképp kidobni a sminkcuccaidat? Forrás: Getty Images
Szökőévben egyszer használod a pink rúzsodat és a csillámló púderedet? Ki tudja mióta lapul az az arcápoló szérum is a kisszekrény hátsó polcán. Ellenőrizted már a szavatosságukat valaha? Pedig nem ártana, a lejárt sminkszereid és kozmetikumaid ugyanis könnyedén baktériumtanyává válhatnak.

Jó ideje a sminktükröd előtt porosodik a kedvenc rúzsod, a szempillaspirálod pedig már a legutóbbi használatkor is gyanúsan szemcsésnek tűnt? Könnyen lehet, hogy már arra sem emlékszel, mikor vetted a szemkörnyékápolót. Ám ha ez nem is megy, a sminkjeid, kozmetikai termékeid szavatossági idejét nem ártana néha lecsekkolni. A lejárt cuccok ugyanis - jó esetben - csak kevésbé hatékonyak, ugyanakkor könnyen elszaporodhatnak benne a mikrobák és a baktériumok. Ezek pedig amik jó eséllyel kellemetlen bőrproblémákat, fertőzéseket okozhatnak. De honnan tudhatod, mikor kell egy nagy levegőt venni és megválni ezektől a termékektől?

Arctisztító

Egy évig eláll. Ha viszont napi rendszerességgel használod, eleve nagyon kevés az esélye annak, hogy ilyen hosszú ideig eláll. A micellás változat kivétel, ennek a szavatossága fél év; a víz-bázis miatt ugyanis könnyedén baktériumok melegágya lehet.

Szemkörnyék ápoló

A legtöbb fajta egy évig megőrzi a szavatosságát, kivétel a tartósítószer-mentes fajták; ezek fél évig állnak el. Ettől függetlenül, ha a felkenés után bármilyen szemirritációt tapasztalsz, távolítsd el. Gyanús lehet az is, ha megváltozik az állaga, vagy furcsa szagot érzel.

Arckrémek, szérumok

Általában 12 hónapig elállnak, az organikus, tartósítószer-mentes változatok ez esetben is csak jóval rövidebb ideig használhatóak. Érdemes ellenőrizni a lejárati dátumot, amit a nyitott tégelyt ábrázoló kis ikon mellett találsz, a dobozán. Ez esetben is árulkodó jel lehet az állagváltozás, a megváltozott illat.

Ajakbalzsam, rúzs

A te táskád alján is legalább 2-3 félig használt ajakbalzsam gurulgat? Akkor itt az ideje megválni tőlük; legalábbis alaposan átfésülni a készletet. Az SPF tartalmú balzsamok egy év után veszítenek a hatóerejükből, s ami még is állna hosszabb ideig, az is könnyen szennyeződések és baktériumok melegágya lehet. A rúzsok szavatossági ideje általában 1-2 év, a szájfényé maximum 18 hónap.

Szempillaspirál, tus, szemceruza

Általában 4-6 hónap a lejárati idejük. A beszáradt spirállal ne kísérletezz, szabadulj meg tőle inkább. Máskülönben még szemfertőzést is kaphatsz tőle.

Szempilláidat nem csak spirállal teheted hangsúlyossá. Tippekért kattints a Galériába!